Achterhoekse 'bazen' op de spinningfiets. Foto: Mark Ebbers
Achterhoekse 'bazen' op de spinningfiets. Foto: Mark Ebbers

Op de spinningfiets praten over gezondheid en geluk in de Achterhoek

Algemeen

Achterhoekers praten staatssecretaris bij over Preventie Akkoord 2020-2030

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE - Een bijeenkomst voor bestuurders, directeuren en managers van allerlei voornamelijk Achterhoekse ondernemingen, overheidsinstellingen en andere organisaties. Het komt wel vaker voor, maar vrijdag 11 september vond er een plaats op een opmerkelijke locatie en in een opmerkelijke setting: in de Hamalandhal in Lichtenvoorde – niet in de kantine, maar in de hal zelf – en met de aanwezigen niet aan tafels en op stoelen, maar op spinningfietsen. De 8RHK Ambassadeurs had de bijeenkomst georganiseerd in het kader van het Preventie Akkoord Achterhoek 2020-2030, met als motto: Gezondheid & Geluk voorop in de Achterhoek. Een van de gasten, ook op een spinningfiets, was staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis. Kernwoorden van de bijeenkomst waren integratie en preventie, die kwamen naar voren bij de sprekers en in de vertoonde filmpjes.

Marijke van Haaren, wethouder van de gemeente Berkelland en bestuurslid van de Achterhoek Board, opent: “Het Preventie Akkoord is een breed akkoord, door allerlei partijen ondertekend, het is een regiovisie.” Ze onderstreept dat de naam van het akkoord waar wordt gemaakt: “We willen een positieve kijk op gezondheid, een verschuiving van curatief naar preventief, en van het systeem naar de mens.”
Marieke van der Lans van zorgverzekeraar Menzis sluit daarbij aan: “Preventie is inderdaad van groot belang, vooral bij mensen met een wat lagere sociale status. Ik wil ook binnen onze verzekeraarswereld een lans breken voor niet alleen een zorgplicht, maar ook een gezondheidsplicht.”

Namens Armoedevrij Winterswijk spreekt Linda Souisa-Nijmeijer: “Op het gebied van armoede en schulden ben ik ervaringsdeskundige. En ik merk dat mensen vaak makkelijker met mij praten dan met een sociaal werker.” Net als vele anderen deze vrijdagmiddag, heeft ook zij een tip voor de staatssecretaris: “Kom eerder met de arm om mensen heen, we moeten zorgen dat we de rente en incassokosten voor mensen die toch al in de schulden zitten, voor zijn.” Ze merkt op dat de problemen van ‘haar’ mensen vooral met geld te maken hebben, gezondheid blijft nog wat onderbelicht.
Lieke van Dijk en Welmoed Nijboer zijn namens Achterhoek Rookvrij afgevaardigd. Lieke: “De Achterhoek doet het beter dan andere regio’s, maar er zit wel een duidelijk verschil tussen de verschillende sociale klassen.” Welmoed: “We moeten vooral voorkomen dat kinderen en jongeren gaan roken.” Op de vraag van de gespreksleider – die nog fijntjes even meldt dat sommige deelnemers buiten hebben gerookt - of ze tips hebben voor wie wil stoppen met roken, antwoordt Lieke: “Er zijn verschillende manieren, voor de een is een cursus het beste, voor de ander een boek. Het is maatwerk.”

Pascal Kamperman van Achterhoek in Beweging legt de nadruk op de verbinding tussen het Preventie Akkoord en het akkoord met betrekking tot sport en beweging: “Scholder an scholder, d’r an, het zijn mooie uitdrukkingen. Maar voordat we ‘d’r an’ kunnen, zijn vooraf tijd en middelen nodig.”
André van der Ley vertelt namens Achterhoek in Beweging over het succes van walking football: “Naast het sportieve element is het ook mooi om te zien hoe mensen met elkaar praten, er ontstaat een gemeenschapsgevoel. Dat maakt me gelukkig.” Wel zou hij graag meer dames zien die zich aanmelden.

Peter van ’t Hoog, gedeputeerde van de provincie Gelderland en lid van de Achterhoek Board, legt uit dat er twee hoofdredenen zijn voor de provincie om mee te doen aan het Preventie Akkoord: “Het sluit aan bij ons beleidsprogramma, met name op het gebied van leefbaarheid. Daarnaast is de provincie voorstander en ook partner van de samenwerkende Achterhoekse gemeenten.” Aan de staatssecretaris geeft hij aan dat men bij VWS in Den Haag wat sneller zou moeten schakelen: “Als voorbeeld: het Preventie- en het Sportakkoord zouden meer met elkaar verbonden moeten worden. Ook zou preventief gedrag financieel beloond moeten worden.” Dat sluit volgens Marijke van Haaren weer aan bij ‘van curatief naar preventief’.

Na het beluisteren van de meeste deelnemers is het woord aan staatssecretaris Paul Blokhuis. “Jullie pakken zoveel onderwerpen aan, dat ik weleens dacht: ga je je daar niet aan vertillen? Maar ik zie dat jullie het waarmaken. Er ligt niet alleen een mooi document, er worden ook concrete resultaten geboekt. De uitgangspunten sluiten aan bij de VWS-contourennota, waar ook meer gekeken gaat worden naar gezondheid in plaats van naar ziekten. Preventie is ook van groot belang in verband met de vergrijzing, die ik liever verzilvering noem, om te voorkomen dat in de toekomst een kwart van de werkenden nodig is in de zorg.” Ook hij maakt verbinding tussen preventie en bewegen: “Veel gemeenten hebben al wel een sportakkoord, maar nog geen preventieakkoord.”

Arie Jongejan is aanwezig namens Proscoop, de regionale adviesorganisatie op het gebied van zorg en gezondheid. Hij benadrukt het belang van een integrale benadering: “Instellingen en hulpverleners moeten meer worden samengevoegd. Er zijn nog te veel eigen koninkrijkjes. De mens is een geheel, die ook als zodanig benaderd moet worden.”
Erwin Bomers van Santiz sluit daarop aan: “Kijk ook eens naar al die verschillende patiëntendossiers.”

De middag wordt afgesloten met de uitreiking van een rookvrij-affiche door wethouder Jos Hoenderboom van Oost Gelre aan Edwin Ketels, de beheerder van de Hamalandhal. En gespreksleider Hans van Egdom drukt de staatssecretaris op het hart: “Neem ons mandje met tips mee, wij zijn als Achterhoek graag een proefregio.”

Marijke van Haaren doet haar verhaal aan Paul Blokhuis (rechts). Foto: Mark Ebbers
Linda Souisa-Nijmeijer. Foto: Mark Ebbers
Jos Hoenderboom (rechts) overhandigt Edwin Ketels een affiche voor in de Hamalandhal. Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant