Brand

‘Brand in Hengelo?’ De vraag komt zaterdagmiddag via een appje van een bekende die aan de Bekveldse kant van het dorp woont. Ze stuurt een foto mee waarop inderdaad een flinke rookwolk te zien is. ‘Bij het solarpark’, stuurt ze er even later achteraan. ‘Voor jullie huis dus.’ Ik kijk die kant op, maar behalve een strakblauwe lucht is er niets te zien. Dat app ik ook terug: ‘Niets te zien hier.’ Ze denkt dat ik haar voor de gek houd: ‘Die rook zie je toch wel?’

Nee, die rook zie ik vanaf hier niet. Op de lijst van meldingen van de meldkamer Oost-Nederland komt Hengelo ook niet voor. De laatste melding komt uit Beltrum, dat is hier 20 kilometer vandaan. Zal ik wel of niet op de fiets stappen om te kijken wat er aan de hand is? Het is 35 graden, Milaan-San Remo is in volle gang – yes, eindelijk weer wielrennen op televisie! – en als er echt iets aan de hand zou zijn, dan was er wel een 112-melding gedaan.

Ergens ben ik wel benieuwd en dus besluit ik toch even een rondje te maken. Ik fiets naar de zandweg achter het solarpark en dan zie ik ’m inderdaad ook, die rookwolk. Op het park zelf genieten de panelen in alle rust van een topdag. De rook komt van iets verderop. ‘Het is in ieder geval niet bij het solarpark’, app ik mijn tipgeefster, die ondertussen ook wel heel nieuwsgierig is geworden. ‘Misschien vlakbij Het Regelink, ik fiets even een stukje door.’

Voorbij een stel bomen langs de zandweg komt landgoed Het Regelink in zicht, maar ook daar is alles rustig. Ik fiets verder en verder en verwacht achter elk stuk bos een vuurtje te ontdekken. Niets van dat alles. Bij het Kieftendorp geef ik het op. Dit heeft geen zin. Er staat iets in brand en hoewel het heel dichtbij lijkt, ben ik er inmiddels van overtuigd dat dit een heel eind verder weg moet zijn. Misschien wel achter Ruurlo. Misschien wel in Beltrum?

In de brandende zon fiets ik zo rustig mogelijk weer naar huis, waar San Remo op het televisiescherm in zicht komt en ik de eerste nieuwsberichten lees. De brand in Beltrum blijkt inderdaad een zeer grote te zijn. Brandweerkorpsen vanuit de hele regio zijn uitgerukt. Een kippenschuur heeft hier vlamgevat. Duizenden kippen zijn omgekomen. Op een filmpje zie ik de vlammen uit de schuur slaan en de dikke rookwolken de lucht in gaan. Zo dik dat ze 20 kilometer verderop nog te zien zijn.

Het relaas van de kippenboer is aangrijpend. De rookwolk die vanuit Bekveld te zien was, vertelde niet het verhaal van de onschuldige hooibrand die ik rondom Hengelo verwachtte te ontdekken, maar dat van een persoonlijk drama dat niet thuishoort op zo’n stralende dag. In Beltrum dus. Dat was nog een eind fietsen geweest, concluderen we ook in de app. Een aloude wijsheid klopt nog steeds: waar rook is, is vuur. Al was ik er bijna aan gaan twijfelen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden