De pelgrimstocht voert van Hengelo naar de bedevaartplaats Kevelaer in Duitsland. Foto: Agnes Brinke
De pelgrimstocht voert van Hengelo naar de bedevaartplaats Kevelaer in Duitsland. Foto: Agnes Brinke

Pelgrimage naar Kevelaer

HENGELO - Enthousiast geworden door hun tocht naar Santiago de Compostela, heeft een aantal enthousiaste Hengelose wandelaars en fietsers een pelgrimstocht uitgezet vanuit Hengelo naar de bedevaartplaats Kevelaer in Duitsland.

Oorspronkelijk zou deze tocht gelopen c.q. gefietst worden in de eerste week van mei in het kader van 75 jaar vrijheid. Corona werd echter spelbreker, waardoor de tocht verplaatst is naar de derde week van oktober.
De start van deze vrijheidstocht is op maandag 19 oktober vanaf de World Peace Flame bij de Remigiuskerk in Hengelo en de aankomst in Kevelaer op vrijdag 23 oktober. Overnacht wordt onderweg in eenvoudige onderkomens.

De tocht naar Kevelaer is niet ontwikkeld vanuit een religieus motief of kerkelijk initiatief. Hoewel Vrijheid het leidmotief is, kan iedere deelnemer er zijn eigen invulling aan geven. De een ziet de tocht als uitdaging, een ander is op zoek naar culturele achtergronden van pelgrimeren en een derde onderneemt de tocht vanuit een religieus motief. Wat de drijfveer ook is, voor ieder idee is ruimte. Ook dat is vrijheid.

Hoewel de wandelaars en fietsers andere routes afleggen, overnachten ze wel op dezelfde locaties. Wat betreft de dagafstanden: voor wandelaars is de langste dagafstand 26 kilometer en voor fietsers 64 kilometer.

De tocht
Op maandag 19 oktober verzamelt de groep voor de World Peace Flame bij de Remigiuskerk in Hengelo Gld. en gaat op weg naar de Sint Willibrordsabdij in de Slangenburg, waar 's avonds de mogelijkheid is om in de kapel de dagsluiting bij te wonen en ook overnacht wordt.
Op dinsdag 20 oktober voert de tocht via het oude stroomgebied van de Rijn en de heuvels en bossen van Montferland naar Elten. Op woensdag 21 oktober is de Rijn voor een deel metgezel. Bij Millingen vindt de oversteek plaats richting Kleve waar wordt overnacht in de jeugdherberg.
Van Kleve gaat het door de bossen van het Reichswald naar het stadje Gogh. Op 23 oktober pelgrimeert de groep via Weeze en het mooie riviertje de Niers naar het einddoel, het genadebeeld, dat in Latijn bekendstaat als de ‘Consolatrix Afflictorum’, ofwel de 'Troosteres der Bedroefden', in de kaarsenkapel in Kevelaer.
De laatste overnachting is in het Priesterhaus, midden in het centrum van Kevelaer. Op zaterdag 24 oktober zal de groep, een ervaring rijker, per bus weer naar Hengelo afreizen.

Er zijn voor deze tocht nog enkele plekken beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen via mail.


pelgrimage.kevelaer@gmail.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden