Anita Bongers en zoon Bram lopen alternatieve Vierdaagse
Geitje Sjors loopt 4,5 kilometer mee met Bram Bongers tijdens de dag van Toldijk. Foto: Anita Bongers
Geitje Sjors loopt 4,5 kilometer mee met Bram Bongers tijdens de dag van Toldijk. Foto: Anita Bongers

Anita Bongers en zoon Bram lopen alternatieve Vierdaagse

‘Tien kilometer is een leuke wandeling’

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Bram Bongers wilde in de vakantie wel wat ondernemen. Omdat hij graag wandelt net als zijn moeder Anita én omdat deze week eigenlijk de Nijmeegse Vierdaagse zou zijn, gaven ze zich op voor de alternatieve Vierdaagse. Bram zette vier routes van tien kilometer uit om in de vroege ochtend te lopen, dan was Anita op tijd terug voor haar werk. Dag twee werd onverwachts minder saai dan gedacht. “We liepen de laatste 4,5 kilometer met geitje Sjors.”

Ervaren wandelaars
Anita Bongers liep zes keer de Nijmeegse Vierdaagse. Ze liep er vijf uit. “Ik moest door een knieblessure een keer na twee dagen stoppen”, vertelt Anita. “De eerste keer werd ik voor vier dagen van veertig kilometer gesponsord, om zoveel mogelijk geld op te halen voor het schoolproject ‘muziek maken is cool’.”
Toen Bram Bongers alle afstanden van De Vrije Slag Door Zutphen, een zwemtocht in de Berkel had volbracht en een nieuwe uitdaging zocht, koos hij voor de Nijmeegse wandelvierdaagse. “Ik wilde dan wel met hem meelopen, maar mannen vanaf 18 jaar moeten de vijftig kilometer afstand lopen”, lacht Anita, die weer flink veel tijd investeerde om te trainen. “De eerst dag ging goed, maar de tweede dag was voor Bram heel zwaar. We kwamen twee minuten voor 17.00 uur aan, net op tijd. Ik stelde voor de volgende dagen niet te starten, maar hij wilde toch door. Hij zei: ‘dan moet ik volgend jaar deze twee dagen nóg een keer lopen voor het kruisje’. Op de Via Gladiola werden we door de muziek en het publiek gedragen. Dan voel je, we zijn er.”
Het bleef voor Bram bij één Vierdaagse lopen. “Ik studeer in Nijmegen en het is erg gezellig deze vier dagen feestend door te brengen en de wandelaars toe te juichen”, lacht hij.

Alternatieve Vierdaagse
In 2020 werd vanwege corona ook geen Nijmeegse Vierdaagse gehouden. Wandelaars konden wel zelf een alternatieve Vierdaagse lopen met behulp van een app. Ruim 20.000 wandelaars deden dit daadwerkelijk. Bram en Anita waren twee van hen. “Nu ging die app niet helemaal goed, maar Bram heeft zelf vier routes uitgestippeld”, vertelt Anita. “Met start en eindpunt De Kei in Steenderen. Daar is koffie.”

“Ik gebruikte veel struinroutes rondom Steenderen, maar die staan niet goed op google maps, dus volgens de route liepen we door de stuiken naast de paden”, glimlacht Bram. Hij zorgde ervoor dat de wandelroutes wel ingrediënten bevatten van de Nijmeegse Vierdaagse, te beginnen met ‘de dag van’.

Dinsdag 21 juli startte hun vierdaagse met de dag van Baak, waar de brug bij het zwembad de Waalbrug voorstelde. Woensdag was de dag van Toldijk en vanwege Roze Woensdag zouden Anita en Bram de roze T-shirts dragen van Wandelgemeente van het jaar Bronckhorst. “En ik vond dat we op Rha langs het monument voor de gevallen Canadese militairen moesten. Dat werd de derde dag wanneer de Nijmeegse langs Groesbeek loopt”, vertelt Bram. “Deze dag van Rha/Olburgen zagen we ook ‘de heuvels’. De dijk in de verte was voor even de Veluwe.”

De vierde en laatste dag was de dag van Steenderen/Bronkhorst. “De Onderstraat van Bronkhorst als Via Gladiola, vanwege de gladiolen die daar staan.”

Geitje Sjors
De start van de wandelingen rond 5.30 uur gaf ook een echt Vierdaagse gevoel. “We zagen de zon opkomen en heel veel hazen lopen. In Nijmegen startten we ook zo vroeg,” vertelt Anita, die altijd vanaf 7.30 uur aan het werk is. Zij was dus ruim op tijd thuis. “Lekker vroeg ja, dan ben ik ook op tijd klaar met werken en kan ik nog naar De Kei of de muziek.”
Stil misschien, maar saai waren de wandelingen niet. “Op de helft van de dag van Toldijk kwamen we een geitje tegen. We dachten dat hij bij de boerderij hoorde waar we langsliepen dus we zetten hem met veel moeite weer achter het hek”, vertelt Anita lachend. “Uiteindelijk kwam hij toch weer achter ons aan, al mekkerend. We dachten dat hij wel weer terug zou gaan, dus lieten we hem meelopen. Maar hij bleef bij ons en mekkerde als we te snel liepen. Uiteindelijk liep hij mee tot in Steenderen. Na die 4,5 kilometer was hij wel moe en we zijn naar de supermarkt gegaan om een winkelwagentje te lenen. Met een doos erin reden we met het geitje naar huis.”

De zoektocht naar de eigenaar liep via Anita Memelink en de Gezondheidsdienst Deventer naar de Rijksdienst voor agrarisch ondernemen (RVO), waar de nummers van oormerken zijn geregistreerd. “Zo konden we de eigenaar naar ons laten bellen om het geitje op te halen. Hij bleek Sjors te heten”, vertelt Anita. “Omroep Gelderland gaf aandacht aan de alternatieve Vierdaagse met het item ‘Met wie lopen jullie?’. Ik meldde dat wij met een geitje liepen en de omroep nam verrassend genoeg contact met ons op. Ons berichtje viel op tussen al die anderen en wij kwamen toen met Sjors op de tv, de radio en in de krant.”

Bij een succesvol gelopen Vierdaagse horen gladiolen. “Helaas stonden de gladiolen aan de Onderstraat niet in bloei”, laat Anita weten. “Verderop in een aardappelveld stonden wel bloeiende gladiolen, van vorig jaar.” Zij kocht voor Bram gladiolen maar beide kregen ze ook van Anita’s ouders, Brams oma Gerrie en opa Willie. “We brachten ook gladiolen naar Sjors. Hij vond ze erg lekker.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden