Koen Hermans en Glenn Janssens tijdens de training in Halle. Foto: Freddie Driezes
Koen Hermans en Glenn Janssens tijdens de training in Halle. Foto: Freddie Driezes

Koen Hermans wil weer aan de bak

HENGELO - Na een periode van negen maanden noodgedwongen rust kan Koen Hermans zich eindelijk weer richten op wedstrijden in de zijspancross. Op het programma staan voorlopig vier Open Nederlands Kampioenschappen (ONK’s) in het najaar. De Hengeloër heeft inmiddels de training hervat met zijn nieuwe Belgische bakkenist Glenn Janssens.

Door Willy Hermans

ONK's in het najaar
Normaliter had Team Hermans zich in deze periode gemengd in de strijd om de wereldtitel. Corona veranderde alles en alle wedstrijden in de zijspancross werden geschrapt. En waar de solorijders al weer hun rondjes rijden blijven de zijspancrossers nog in onzekerheid. De KNMV heeft nu een viertal races op de kalender gezet, maar de betrokken clubs moeten het nog regelen met gemeenten en bekijken of het met maximaal 250 bezoekers financieel wel uit kan. Als alles doorgaat staan de zijspancrossers op 6 september in Berghem voor het eerst weer voor het starthek. Daarna volgen mogelijk Oss, Varsseveld en Holten.

Vraagtekens
Voor de zijspancrosssport zelf was de coronaperiode een fikse tegenvaller, want de sport zat in de lift en de belangstelling groeide. Nu weet niemand hoe het verder gaat. Misschien wordt het wel juist beter doordat er dit jaar niet is gereden voor het WK. De onzekerheid maakt ook de voorbereiding lastig, vertelt Simon Franken die alle randzaken rond het team regelt: “Het programma wijzigt nog steeds zodat je niet goed weet waar je je op moet voorbereiden. Er blijven veel vraagtekens, zoals bijvoorbeeld over het materiaal. Ieder jaar beschikken wij over nieuw materiaal en dat is op wereldtopniveau ook nodig, maar geldt dit ook voor het komend seizoen? Niemand weet het nog. Maar na al die maanden van rust is het fijn dat Koen en Glenn weer de baan op mogen en hun motor kunnen testen. Tenslotte hebben ze nog maar weinig met elkaar gereden en moeten ze wennen aan elkaar en aan de viertaktmotor. Tot de eerste wedstrijd hebben we nog een week of zes dus dat geeft ons ruim de tijd.”

Eerste trainingen op WSP AMS-motor
Koen Hermans is de coronaperiode goed doorgekomen: “Glenn en ik werken allebei in de bouw en door het fysieke werk blijft onze basisconditie op peil. Voor mezelf was het natuurlijk wel jammer. Mijn prestaties kenden elk jaar een stijgende lijn en dit jaar wilden we ons weer meten met de wereldtop, maar corona maakte alles anders. Sinds een paar weken trainen we samen en dat klikt prima. De eerste trainingen op de nieuwe WSP AMS-motor zijn prima bevallen, dat past perfect bij mij. Nu is het vooral een kwestie van afstellen. Elk weekend trainen we ergens anders, omdat je overal moet inschrijven en maar een beperkt aantal zijspannen de baan op mag. Maar we bekijken het positief en hebben er super veel zin in om weer wedstrijden te rijden.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden