Het schoolplein van de basisschool in Bekveld heet sinds donderdag het Meester Herman Vrielinkplein, vernoemd naar de man die hier 43 jaar werkzaam was. Foto: PR
Het schoolplein van de basisschool in Bekveld heet sinds donderdag het Meester Herman Vrielinkplein, vernoemd naar de man die hier 43 jaar werkzaam was. Foto: PR

Directeur Herman Vrielink krijgt eigen plein bij afscheid school Bekveld

Algemeen

Na 43 jaar afscheid van Bekveldse basisschool

Door Luuk Stam

BEKVELD – Het zit erop voor Herman Vrielink (65). Tijdens een vanwege corona bescheiden receptie namen leerlingen, ouders en collega’s donderdag afscheid van de man, die jarenlang het gezicht van hun Bekveldse basisschool was. Sinds 1977 was Vrielink hier werkzaam. Hij begon als leerkracht en werd in 1989 directeur. Vergeten zullen ze hem hier niet snel. Het schoolplein heet sinds donderdag het ‘Meester Herman Vrielinkplein’.

Rondom zijn afscheid was een feestelijk programma in elkaar gezet. Nadat de hoofdrolspeler met de fiets was opgehaald, kon hij op school onder meer genieten van ‘theater Bekveld’, verzorgd door kinderen uit alle groepen van de school. Daarna was er tijd voor spelletjes als boerengolf en het fietsen op een gekke fiets. De dag sloot af met patat en snacks, met veel cadeaus en met lovende woorden vanwege Vrielinks jarenlange inzet voor ‘zijn’ school.

De afzwaaiende schooldirecteur woont nog altijd in de dorpskern van Hengelo, maar is in de buurtschap Bekveld door de jaren heen deel van de gemeenschap geworden. Hele generaties zag hij langskomen. Scholengroep GelderVeste heeft zeventien scholen in de regio, maar niemand binnen de stichting heeft meer dienstjaren op één school dan Vrielink in Bekveld. Tussen 1999 en 2006 had hij een dubbele functie en was hij ook schooldirecteur in Varssel.

Zijn loopbaan startte op de Hengelose Piersonschool, maar al na een half jaar verplaatste Vrielink zijn werkterrein zich naar Bekveld. Hier begon hij in 1977 als leerkracht in klas 1, 2 en 3. Hij maakte de overgang naar het basisonderwijs mee, zag de digitalisering zijn intrede doen en liet als directeur zijn leerlingen kennismaken met het International Primary Curriculum (IPC).

Daarnaast werkte hij mee aan de herinrichting van het plein en aan de verbouwing waarbij de school achter de historische voorgevel uitbreidde tot een modern gebouw. Hij wist te voorkomen dat een door GelderVeste opgestelde richtlijn waarbij personeelsleden maximaal tien jaar op één plek mogen zitten ook hier ging gelden. Er zou binnen de kortste keren een geheel nieuw team staan. Dat wilde Vrielink niet en daarbij voelde hij zichzelf hier enorm thuis: “Ik heb letterlijk en figuurlijk aan deze school gebouwd. Dit is mijn school geworden.”

Altijd deed hij zijn werk hier met veel plezier. “Ik vind het nog steeds prachtig om met kinderen te werken”, zo vertelde de directeur in een interview rondom zijn 40-jarig jubileum in 2017. “De reacties die je van ze krijgt, hoe ze zich ontwikkelen, de verantwoordelijkheden die ze op zo’n jonge leeftijd al durven te nemen, dat is heel mooi om te zien.”

De Bekveldse school telt op dit moment 47 leerlingen. Midden jaren tachtig waren dat er nog maar 23 en dreigde een sluiting. Vrielink en zijn collega’s gingen toen zelf de buurt om te onderzoeken of er nog toekomst was. De reacties waren positief. Met de toevoeging van de kleuterschool steeg het aantal leerlingen naar rond de veertig. Vanaf 2010 groeide de school zelfs naar ruim zestig leerlingen. De laatste jaren is dat aantal weer wat teruggelopen.

Voor Vrielink komt in Bekveld geen directe vervanger. Leerkracht Annelien van der Kamp zal als teamleider zijn taken binnen de school overnemen. Op bestuurlijk niveau zet Susan Regelink zijn werk voort. Zij is directrice van de Piersonschool in Hengelo, die eveneens onder GelderVeste valt. In Bekveld zullen de kinderen hun vertrouwde directeur gaan missen. Al kunnen ze nu wel iedere dag op ‘zijn’ plein spelen.

Herman Vrielink ten tijde van zijn 40-jarig jubileum in 2017 op het plein van ‘zijn’ school in Bekveld. Nu gaat hij met pensioen. Archieffoto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant