"Wie in Vorden woont kan niet om de kerk heen”

Algemeen

Open Monumentendag 2020: Dorpskerk Vorden

Door Ceciel Bremer

VORDEN - Op zaterdag 12 en zondag 13 september vindt de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats. In het hele land zijn dat weekend duizenden monumenten gratis te bezichtigen en uiteraard is er ook in de gemeente Bronckhorst van alles te zien en te beleven. We stellen in deze rubriek een aantal monumenten in deze gemeente voor. Deze week nemen we een kijkje in de Dorpskerk in Vorden.

Ruim tien jaar geleden ging het roer om: de Dorpskerk in Vorden werd grondig gerestaureerd en klaargemaakt voor multifunctioneel gebruik: banken eruit, stoelen erin, vloerverwarming, led-verlichting, dubbel glas, toiletten en een keuken.
“De kerk staat letterlijk midden in het dorp. Door in brede zin meer belangstelling te wekken voor de Dorpskerk verwachten we de kerk langer te kunnen behouden voor de gemeenschap. Daarmee komt de kerk ook figuurlijk tussen de Vordenaren te staan”, legt Ab Boers uit. Hij is voorzitter van de Stichting Vrienden van de Dorpskerk Vorden die na de grote restauratie in het leven werd geroepen. Met tal van activiteiten zoals zondagmiddagconcerten, open kerk, lezingen, kaarslichtconcerten, exposities of verhuur van de ruimte, probeert de stichting met financiële steun van donateurs de dorpskerk een grotere plaats te geven in het sociale en culturele leven van Vorden.

Rijke stinkerd
Al in een oorkonde van 1121 waarin de bisschop van Utrecht een kapel in Vorden schenkt, wordt melding gemaakt van de Dorpskerk, officieel de Antoniuskerk. Dat is een houten kerk geweest maar vermoedelijk stond er al voor 1235 een kerk van steen in Romaanse bouwstijl.
Boers: “In het plafond van de kerk zijn prachtige oude muurschilderingen te zien pal boven de monumentale eiken bank van de familie Van Hackfort. Baron Van Hackfort was lange tijd een van de machtigste edelmannen in dit gebied. Hij had zijn eigen kerkbank waar hij met zijn gezin en zijn personeelsleden plaatsnam tijdens de kerkdienst. Hij ligt onder de kerk begraven, zoals dat vroeger gebeurde met rijkelui. Weet je dat de uitdrukking rijke stinkerd daar vandaan komt? Enkele grafstenen in de kerk herinneren ons nog aan die tijd.”
Ook het Lohman orgel uit 1834 is kenmerkend voor de Dorpskerk. “Op de Open Monumentendag laten we bezoekers een film zien van de restauratie van het orgel; pijpje voor pijpje is het daarvoor uit elkaar gehaald. Op zondagmiddag is er ook een orgelconcert om de Open Monumentendag af te sluiten”, vertelt Boers.

Bijzondere akoestiek
Ab Boers is geen geboren Vordenaar maar woont al wel dertig jaar in het dorp. Mede daarom is zijn liefde voor de Dorpskerk vanzelfsprekend, vindt hij zelf. “Als je hier woont, dan ga je van dit dorp houden en dan kun je niet om de kerk heen. Zeker niet met wat er nu allemaal mogelijk is. Er is hier een hoedenshow geweest, er worden hier uitvaart- en huwelijksdiensten gehouden, ook voor niet-religieuzen, en vele musici willen hier een concert geven omdat de akoestiek in de kerk zo mooi is. Als Stichting Vrienden van de Dorpskerk doen we dit niet alleen voor het geld; we doen dit vooral om de kerk een plek te geven midden in de samenleving”, benadrukt de bevlogen voorzitter.
Boers is zeer betrokken bij de kerk en zet zich met alle vrijwilligers dan ook graag in voor het behoud ervan. “Ik vind het bijzonder dat deze kerk door de eeuwen heen zoveel heeft betekend voor zoveel mensen. Ik zou de kerk wel willen horen praten om te luisteren naar al die mooie verhalen. Er is hier van alles gebeurd en wij zorgen ervoor dat er nu nog steeds van alles gebeurt.”


www.openmonumentendagbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant