Jan Burgers draagt met een gerust hart een gezonde school over aan zijn opvolgster Heidi Bolsenbroek. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Jan Burgers draagt met een gerust hart een gezonde school over aan zijn opvolgster Heidi Bolsenbroek. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Warm afscheid tijdens miezerige laatste werkdag Jan Burgers

Sleutel basisschool De Rank naar Heidi Bolsenbroek

Door Liesbeth Spaansen

TOLDIJK – Het weer kon beter, maar Jan Burgers (65) kreeg donderdag 16 juli alsnog een warm afscheid van alle kinderen en collega’s tijdens de slotfeestdag van Basisschool De Rank in Toldijk waar hij 26 jaar als directeur en docent werkte. Heidi Bolsenbroek (41) is zijn opvolgster.

Jan Burgers draagt sleutel over
44 jaar was Jan Burgers werkzaam in het onderwijs. Vanuit zijn functie als leiding bij scouting koos hij voor een opleiding tot leraar op de Pabo. Hij kon als leraar aan lagere school De Rank in Bergharen beginnen en was daarna directeur van School met de Bijbel in Schaarsbergen. De laatste 26 jaar werkte hij met veel plezier als directeur op Basisschool De Rank in Toldijk.

“Als je je werk met plezier doet en een goede samenwerking hebt met ouders en collega’s is het geen straf om tot je pensioen te blijven”, vertelt Jan. “Ik woon ook 26 jaar in deze buurt. Het was toen dienstwoning, ik moest daar wonen, als onderdeel van het contract. Het is nu onze eigen koopwoning en we blijven.”

De slotfeestdag was echt zijn laatste werkdag. “Vrijdag heb ik opadag”, lacht Jan, die trouwde met Tineke. Hun drie kinderen wonen ook in Toldijk. Van zijn vijf kleinkinderen zitten er al vier op De Rank. “Daardoor blijf ik betrokken bij de school. Daarnaast ben ik voorzitter van het Achterhoeks Planetarium in Toldijk en ga samen met meester Henny Barnhoorn lessen maken over de ruimte en planeten. We gaan rondleidingen geven voor schoolklassen.” Hij blijft ook actief als voorzitter bij Toldieks Belang, de dorpsbelangenorganisatie die hij hielp oprichten.

“Ik vind het fijn dat Heidi Bolsenbroek mij gaat opvolgen. Ik heb haar zelf opgeleid tijdens haar stage en als LIO. Ze is blijven hangen en als leerkracht gaan werken. Ondanks dat zij later naar een school in Zevenaar ging, is het contact gebleven. Ik heb haar zelfs het advies gegeven de schoolleidersopleiding te gaan volgen en haar daarna getipt over de vacature hier, voor een nieuwe directeur. Zij heeft gesolliciteerd en de commissie heeft haar unaniem benoemd”, vertelt Jan tevreden. “Heidi kent de mensen en de school en weet ook waar de school voor staat. Wetenschap en Techniek, IPC, Thinking for Learning, dat moet wel doorgaan en dat gaat door. Ik draag met een gerust hart een gezonde school over met rond de honderd leerlingen. Dat is deze tijd uniek.”

Basisschool De Rank bedient een grotere regio dan alleen Toldijk. “Ook uit Drempt en Hummelo bijvoorbeeld. Ouders zijn genegen verder te kijken dan hun eigen dorp. Het schoolsysteem spreekt hen aan. Voor Thinking for Learning zijn we in Engeland geweest. Ik heb de voorbereidingen voor een studiereis voor de training ‘Filosoferen met kinderen’ al gedaan. Die zou in maart van dit jaar zijn, maar vanwege corona kon dat niet doorgaan. Als het meezit gaan we in november dit jaar en mei volgend jaar. Het was wat dat betreft een bijzonder laatste jaar, want deze begon in september met het bezoek van Koningin Maxima.”

Heidi Bolsenbroek gaat nieuwe uitdaging aan
“Het bezoek van Koningin Maxima was op mijn tweede dag als juf na mijn terugkeer op De Rank. Het was een verrassing dat ze zelf kwam, dat wisten we pas drie weken van tevoren. Een geweldige dag met ook de burgemeester en het gevolg van de koningin. Ik heb er enorm van genoten.”

Heidi Bolsenbroek vond het goed om eerst een jaar ‘in de klei’ te staan. “Je kunt niet besturen als je niet op de werkvloer hebt gewerkt. Daar moet ik me bewust van blijven. Als directeur zal ik veel met mail en administratie bezig zijn, maar de kinderen en de collega’s die de kinderen les moeten geven zullen altijd op nummer één staan.”

Aan het einde van dit schooljaar was het druk met het afscheid en de musical van groep 7/8. “Ik merkte dat ik nog erg juf was maar dat Jan al langzaamaan de taken losliet. Ik heb goed nagedacht of ik het voor de klas staan niet teveel zou gaan missen. Dat was een afweging of ik het directeurschap zou aanvaarden. Ik ben ooit het onderwijs in gegaan om met kinderen te werken. Mijn eerste stagejaar was in de klas van meester Jan. Dat weet ik nog goed; ik gaf een les over de hamster. In het vierde jaar deed ik mijn eindstage als LIO bij de kleuters van De Rank. Ik mocht blijven. Terwijl kleuters mijn alles waren, kwam ik als leerkracht voor groep 7 en 8 te staan. Geweldig.”

Na acht jaar in Toldijk te hebben gewerkt, zocht ze een baan in haar woonplaats Zevenaar. “Ik wilde een nieuwe uitdaging aangaan. Hoe doen andere scholen het? Ik werd leerkracht op de brede school St. Martinus, een dorpsschool met 170 leerlingen. Ik heb jarenlang de bovenbouw gedraaid. Musicals gedaan en in midden- en bovenbouw leren communiceren. Goed praten, aanvoelen wat de leerlingen nodig hadden en een band opbouwen. Ook daar heb ik acht jaar gewerkt. Het laatste jaar was ik waarnemend directeur van de school en vliegende kiep in groep 6/7 en 1/2/3. Toen heb ik ook de opleiding tot schoolleider gevolgd.”

Terwijl er verschillende vacatures voor directeuren waren, koos ze uiteindelijk toch voor De Rank. “Ik heb hier een stukje geschiedenis liggen”, zegt ze. “Deze school past in mijn visie. Thinking for Learning is kritisch denken over je denken. Het proces is belangrijk en niet het eindcijfer. Meester Jan ziet zijn visie in mij terug. Ik ben blij dat de puzzelstukjes op hun plek vallen. Broertjes, zusjes van leerlingen van toen en collega’s ken ik allemaal nog. Juf Isabel uit groep 1/2 liep bij mij stage destijds.”

Komend jaar zal even wennen zijn zonder Jan. “Ik ga met het team voor de toekomst en de kinderen zorgen”, vertelt Heidi, die weet dat ze het lesgeven wel gaat missen. “Kinderen waarvan in de klas een tand eruit valt, mogen bij mij een speciaal tandenzakje halen. Dat vind ik leuk, het is een bijzonder moment en ik wil ze graag allemaal blijven zien. Ik zal ook veel door de school lopen. Het omgaan met kinderen dat adem ik uit.”

Receptie voor Jan Burgers
“We hebben de ouders vanwege corona steeds buiten de school gehouden”, laat Jan Burgers tot slot weten. “Ondanks dat er wel steeds meer kan, is de receptie voor oud-leerlingen en ouders uitgesteld tot 15 oktober.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden