Gerrit Halfman en zijn echtgenote. Foto: Harry Vos
Gerrit Halfman en zijn echtgenote. Foto: Harry Vos

Gerrit Halfman damt al zeventig jaar

Jubilaris bij Dam Club Hengelo op 1 juli gehuldigd

HENGELO - Zeventig jaar onafgebroken lid van de Koninklijke Nederlandse Dambond én van de Dam Club Hengelo, en dan niet gehuldigd kunnen worden? Dat liet het bestuur van DCH niet gebeuren bij Gerrit Halfman. Hij werd op 1 juli in het zonnetje gezet door de voorzitter en de secretaris van zijn vereniging.

Begin maart kwam het gehele verenigingsleven stil te liggen door het corona-virus. Alle damcompetities van de KNDB en GDB werden gestaakt en ook bij de damclub in Hengelo Gld. is er sinds die tijd geen activiteit meer. Het bestuur van DCH had toen wel een probleem, want bij de feestelijke afsluiting van het jaar worden normaliter de kampioenen gehuldigd en de jubilarissen in het zonnetje gezet. Kampioenen zijn er niet, omdat de competitie niet uitgespeeld is. Maar een jubilaris was er wel, en hoe.

Kampioen
Gerrit Halfman damt al zeventig jaar onafgebroken als lid van de Hengelose damclub. Ver terug in de vorige eeuw was hij behalve spelend lid ook bestuurslid. Deze functie heeft Gerrit jarenlang vervuld en daarmee telde DCH mee als een bloeiende vereniging in Hengelo. Hij speelde in die tijd mee in het eerste team van DCH. Dat team wist meerdere malen kampioen te worden in district Oost Gelderland en daarmee promotie naar de Gelderse hoofdklasse af te dwingen. Ook verzamelde hij jaren oud papier met diverse andere leden van de club om de kas van de club te spekken, iets waar DCH heden ten dage nog profijt van heeft.
Naarmate Gerrit ouder werd en richting pensioen ging dacht hij dat hij het met dammen ook wat rustiger aan moest doen. Hij liet de jeugdigen bij de club graag voorgaan en Gerrit vervulde met plezier een belangrijke rol in het tweede team. En met zijn ervaring in de damwereld was Gerrit vaak de aangewezen man om te fungeren als teamleider in de tweede klasse Oost Gelderland waar 'zijn' team uitkwam. Deze functie vervulde hij tot voor enkele jaren.

Damkast
Een andere verdienstelijke bijdrage voor DCH doen weinig leden in de damwereld hem na. Voor zijn club maakte Gerrit een mooie en zeer functionele mobiele damkast, waar de damborden, klokken en schijven in pasten. Het andere benodigde materiaal kon in een lade die hij daarvoor in de kast had gemaakt. En dan is ook de deur nog uitneembaar. Die is omgedraaid te gebruiken als magneetbord om standen en mededelingen voor publicatie op aan te brengen.
Verder maakte Gerrit nog een klein kistje om vijf borden, schijven en klokken mee te kunnen nemen. Daarmee kon hij bij damtoernooien snel bijspringen als dat nodig was. Menig dammer die DCH op bezoek kwam keek met veel bewondering naar dit nijvere stukje huisvlijt.

Huldiging
Omdat begin juni nog niet duidelijk was wanneer de leden weer bij elkaar zouden mogen komen (Inmiddels is duidelijk dat voor dammen sinds 1 juli een ontheffing van de 1,5 meter-maatregel geldt), besloot het bestuur Gerrit op 1 juli, de exacte datum dat hij zeventig jaar lid was een bezoek te brengen. Voorzitter Jan Luiten overhandigde hem een oorkonde van de KNDB met 70-jarige lidmaatschap en zijn echtgenote een bos bloemen voor al die avonden dat ze Gerrit moest missen. Te zijner tijd, als de damclub weer draait zal er ook op de club nog de nodige aandacht aan worden besteed.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden