Dit moet je zien: The Great British Bake Off

Het is toch de topper onder de bakprogramma’s hoor: The Great British Bake Off. Of het nu aan die alliteratie ligt van de titel of aan de Britse humor, het is gewoonweg smullen. Volg jij het al? 
Waar komt toch de populariteit van bakprogramma’s vandaan? Kookprogramma’s waren er altijd al wel, maar de tijd dat deftige dames met hun handtas of clutch iedere middag naar de conditorei gingen voor thee met taart, ligt ver achter ons. 

Tegenwoordig moeten we vooral gezond eten en veel bewegen. Per dag anderhalve liter water drinken, af en toe een avocado op je cracker en soyamelk drinken lijken meer in de belangstelling te staan dan taart eten. En toch scoort het programma enorm. Laten we het er maar op houden dat taart en koek gewoon lekker zijn en het bakken ervan een leuke activiteit. Ook om naar te kijken. 

Geen schooltassen vol theoretische kennis, maar praktijk bakkers
ondag 21 juni was er de eerste uitzending. Britse amateurbakkers gingen los en bakten bijzondere taarten. Geen volleerde banketbakkers die jarenlang met schooltassen vol theoretische kennis richting een bakkersopleiding gingen. Deelnemers leerden het in de praktijk, in hun vrijetijd. Vaak naast een drukke baan. 

We kennen het natuurlijk van onze eigen Heel Holland Bakt, wat overigens ook lekker bekt. Beide programma’s zijn enorm populair, maar de Britse humor is niet te evenaren. Presentatoren Noel Fielding en Sandi Toksvig kunnen met een stalen gezicht de meest bijzondere kwinkslagen maken. 

Juryleden Paul Hollywood en Prue Leith zijn kritisch en streng, maar vakkundig en stevige persoonlijkheden. Ga er maar aanstaan om al die prachtige baksels te beoordelen. 

De overgebleven deelnemers moeten de komende week hun best doen tijdens de koekweek, broodweek, zuivelweek, week van de roerige jaren twintig, dessertweek, festivalweek, deegweek, patisserieweek en dan: de finale.

Iedere zondagavond om half negen op NPO 1. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Twenty Four Webvertising B.V. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden