Kermisbestuur EMM geeft exploitanten steuntje in de rug
Het traditionele kikkerslaan op de kermis in Hengelo. Dit jaar zal er in het dorpscentrum geen kermis plaatsvinden. Foto: Luuk Stam
Het traditionele kikkerslaan op de kermis in Hengelo. Dit jaar zal er in het dorpscentrum geen kermis plaatsvinden. Foto: Luuk Stam

Kermisbestuur EMM geeft exploitanten steuntje in de rug

Geen kermis in Hengelo, horeca biedt kleinschalige alternatieven

Door Luuk Stam

HENGELO – De exploitanten die doorgaans op de kermis in Hengelo staan, kunnen dit jaar rekenen op een kleine financiële bijdrage vanuit de Hengelose schutterij EMM. Een klein deel van de pacht die zij normaal gesproken afdragen voor hun standplaats, komt nu hun kant op. “Het zal ze zeker niet direct uit de problemen helpen, maar zie het als een symbolisch gebaar om te laten zien dat we hen zeer waarderen”, zegt EMM-voorzitter Richard Veerink.

Met zijn schutterij zou hij volgende week – op 8, 10, 11 en 12 juli – de jaarlijkse kermis in het Hengelose dorpscentrum organiseren. Dat zit er nu niet in. “Ondanks het feit dat de overheid de maatregelen per 1 juli heeft verruimd, zien wij als bestuur geen enkele mogelijkheid om de kermis met inachtneming van de 1,5 meter-maatregel op een verantwoorde manier te organiseren”, laat Veerink weten.

De bestuursleden hadden de voorbije periode regelmatig contact. Zij hebben onder meer besloten om de EMM-leden in 2020 geen contributie te laten betalen. “Er zal immers geen vogelschieten worden georganiseerd”, verklaart Veerink. “Ook niet later dit jaar. Hier balen ook wij natuurlijk ontzettend van. Wij keken heel erg uit naar de kermis.”

Het betekent dat de schutterij voor het eerst na de heroprichting in 1951 geen nieuwe koning zal huldigen. Ook komt er geen nieuwe jeugdkoning(in) en geen nieuwe vogelknuppelkoningin. Pas volgend jaar zal afscheid worden genomen van het huidige koningspaar, de jeugdkoning en de vogelknuppelkoningin.

De schutterij hoopt dat dan ook de vertrouwde kermisexploitanten er weer bij kunnen zijn. “Veel van hen komen hier al jaren”, vertelt Veerink. “Sommigen al drie generaties. In de telefonische gesprekken die we hebben gehad, geven ze aan dat het nog maar de vraag is of ze met hun ondernemingen deze noodgedwongen stilstand kunnen overleven.”

Vanwege de coronamaatregelen kon EMM ook de jaarlijkse ledenvergadering in mei niet door laten gaan. Deze staat nu gepland op woensdag 26 augustus aanstaande om 20.00 uur bij hotel-café-restaurant Leemreis in Hengelo. De kermis van volgend jaar zal van start gaan op woensdag 14 juli 2021.

Horeca
Verschillende Hengelose horecabedrijven doen ondertussen hun best om in het afgelaste kermisweekend binnen de mogelijkheden toch iets te organiseren. Café De Zwaan gaat voor vier dagen retro-kermis met zitjes in de tuin. ‘Geen groot feest in de tweede week van juli, maar toch gaan we er een aantal gezellige dagen van maken’, zo staat op Facebook te lezen.

Bij café-zaal De Jongens slaan ze de woensdag nog even over, maar op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juli vindt hier het Hengels Zomerfeest met DJ Henri plaats. Bezoekers zitten ook hier aan tafels en reserveren is verplicht. ‘Geen kermis dit jaar’, meldt de Facebook-pagina van De Jongens. ‘Wel gezellig samen wat drinken binnen de regels van de RIVM.’

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden