Maaike Kuyk uit Vorden kwam zondag samen met haar dochtertje Elaine naar het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo om met bloemen haar stem tegen de coronamaatregelen te laten horen. Foto: Luuk Stam
Maaike Kuyk uit Vorden kwam zondag samen met haar dochtertje Elaine naar het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo om met bloemen haar stem tegen de coronamaatregelen te laten horen. Foto: Luuk Stam

Tegenstanders coronamaatregelen leggen bloemen

Bloemen met teksten zijn zondag neergelegd bij het gemeentehuis in Hengelo

Door Luuk Stam

HENGELO – Haar dochtertje Elaine (2) mist haar opa en oma. “Ze heeft hen al maanden niet gezien”, vertelt Maaike Kuyk (39) uit Vorden. “Mijn schoonouders durven het nog niet aan. Om diezelfde reden moet ik een aantal van mijn vrienden missen. Het is jammer dat mensen in angst leven terwijl er steeds meer informatie beschikbaar is die in mijn ogen aantoont dat die angst helemaal niet in die mate nodig is.”

Kuyk was één van de in totaal zo’n tien mensen die zondag bloemen met teksten hebben gelegd bij het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo. De Vordense gaf daarmee gehoor aan de oproep van de beweging Virus Waanzin, die onder meer via Facebook actief is. Het bloemen leggen bij gemeentehuizen door heel het land was een alternatief na het verbieden van de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag.

Ook Kuyk is tegen de komst van een noodwet waarin de huidige maatregelen worden vastgelegd. ‘Deze bloemen leggen wij om de vrijheid te vieren en omdat wij niet meer achter de nu geldende maatregelen tegen corona staan’, schrijft ze ook namens haar vriend en haar 2-jarige dochter in een bijgevoegd kaartje. ‘Ik hoop dat steeds meer mensen de angst achter zich kunnen laten en zich weer vrij voelen om gewoon met familie en vrienden om te gaan.’

De Vordense Monique Konings (59) was van plan om deze zondag naar Den Haag te gaan. Nu brengt ook zij bloemen in Hengelo. “Ik heb nog nooit in m’n leven gedemonstreerd”, vertelt ze. “We zijn opgevoed om braaf en volgzaam te zijn en ik moet hiervoor ook totaal uit mijn comfortzone, maar nu vind ik het te moeilijk om in het midden te blijven. Er staat veel te veel op het spel.”

Vooral over de volgens hen eenzijdige berichtgeving van de media maken zowel Kuyk als Konings – die elkaar nooit eerder hebben gezien – zich zorgen. “Mijn schoonouders kijken naar het journaal zoals heel veel mensen alleen de reguliere media volgen”, vertelt Kuyk. “Als ik ze andere informatie geef, komt dat toch minder binnen.” Konings knikt en voegt toe: “Internationaal is er al veel meer bekend dan wat mensen op het journaal zien.”

De aanhangers van Virus Waanzin zijn ervan overtuigd dat het coronavirus niet schadelijker is dan het influenzavirus, dat de publieke opinie doelbewust wordt beïnvloedt en dat het aantal doden geen aanleiding geeft om dit soort maatregelen te treffen. “Basisrechten worden uitgeschakeld om niks”, stelt Konings. “En de reguliere media lopen aan het handje van de regering. Tegengeluid wordt tegengehouden waardoor er geen eerlijke discussie mogelijk is.”

Beide dames ergeren zich ook op straat. “Dat mensen met een boog om je heen lopen, dat geeft zo’n rotgevoel”, vindt Konings. Dat is Kuyk volledig met haar eens. “Doordat mensen zich ineens zo raar gingen gedragen, is mijn dochtertje zelfs een paar weken bang geweest voor andere mensen”, vertelt zij. “Als er op 50 meter afstand iemand liep, schrok ze al. We hebben bewust plekken met mensen opgezocht om haar daar weer overheen te helpen.”

Nadat Konings haar bloemen voor de deur van het gemeentehuis in Bronckhorst heeft gelegd, rijdt ze ook nog met de auto naar Zutphen. Maaike Kuyk heeft ondertussen van vriendinnen gehoord dat zij in Deventer ook bloemen hebben gelegd. Samen met haar dochtertje stapt ze weer op de fiets terug naar Vorden, met een goed gevoel. “Ik vind dit een mooie manier om aan te geven hoe ik erin sta. Wat er nu gebeurt, is naar mijn idee niet meer terecht.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden