Vaandelhulde voor jubilerende pastoor Scheve voor de kerk in Keijenborg. Foto: St. Jan Keijenborg
Vaandelhulde voor jubilerende pastoor Scheve voor de kerk in Keijenborg. Foto: St. Jan Keijenborg

Geen kermis in Keijenborg maar toch een feest

Vaandelhulde voor jubilerende pastoor Scheve

Door Liesbeth Spaansen

KEIJENBORG – Kermis Keijenborg verplaatst naar 2021. Dat bericht stond 22 april te lezen op de facebookpagina. Dat de optocht moest worden afgelast was 3 april al bekend. Corona. Het is voor het eerst sinds de oorlog dat de Keijenborgse kermis van de agenda wordt gestreept. Nog een unicum: de hofhouding van het gilde, koningspaar Michel en Barbara, jeugdkoningin Anouk en knuppelkoningin Nancy blijven nog een jaar in hun functie.

“Alles rond de kermis van 2020 was al helemaal rond. De tenten, beveiliging, maar ook veertien bands en acts en kermisexploitanten. Nu zitten we een week voordat de kermis gevierd zou worden, maar er is geen actie. We wisten dit allemaal, maar het definitieve is toch wel even slikken”, moet voorzitter St. Jan Martijn Pietersen bedrukt bekennen. “Er komt geen nieuwe schutterskoning 2020 maar gelukkig wilde ons huidige koningspaar de honneurs nog een jaar lang waarnemen. Zij doen het echt fantastisch en als Gilde mogen we onszelf gelukkig prijzen. Maar het liefst had Michel samen met ons allen kermis gevierd en onder de nieuwe koningsvogel gestaan komende maandag.”

Vaandelzwaaien voor jubilaris
Toch viel er ook in Keijenborg wat te vieren. “Pastoor Harry Scheve is op 17 juni maar liefst 25 jaar priester en dat zou groot gevierd worden zowel in Zutphen als in Keijenborg. Nu ook dat niet door kon gaan vanwege corona, hadden wij het plan opgevat om hem als verrassing een vaandelhulde te brengen. We wilden voor de pastoor toch glans geven aan een wat kleurloos weekend”.

Zo gebeurde het dat pastoor Scheve op zaterdag 13 juni door de locatieraad heimelijk werd uitgenodigd voor ‘een zeer belangrijk overleg’ maar uiteindelijk met een vaandelhulde werd gefêteerd. Schutters en vendeliers stonden corona-proof, dus helaas zonder de drumfanfare maar met digitale muziek, bij de kerk klaar. De vaandelhulde werd door de pastoor Scheve zeer op prijs gesteld. "De pastoor gaf aan dat hij echt verrast was. Hij had deze geste niet aan zien komen", laat de voorzitter weten. "Verder kwam hij eigenlijk niet. Dat is niets voor Harry om om een woordje verlegen te zitten maar dat was wel het geval." Drie schoten door de schutters van St. Jan knalden het feest ten einde.

Steun sponsoren
In de papieren editie bedankt het Schuttersgilde op een hele pagina alle sponsoren. “Koop ook lokaal bij onze sponsoren”, benadrukt voorzitter Pietersen. “Zij ondersteunen lokale activiteiten in onze gemeente. Sponsoren zorgen ervoor dat feesten, evenementen en kermissen mogelijk zijn. We hopen vurig dat onze kermisexploitanten volgend jaar nog kunnen komen. Die groep is onderbelicht maar heeft het heel zwaar te verduren. We kunnen elkaar helpen en zo samen alle ballen in de lucht houden!”

Kermis 2021
De kermis 2021 is in het weekend van vrijdag 25 tot en met maandag 28 juni 2021. “We rekenen altijd vanaf de zondag die het dichts bij 24 juni is, de viering van de geboorte van Johannes de Doper en daarom de dag van St. Jan.” Het kermisprogramma van dit jaar is in feite opgepakt en doorgeschoven naar volgend jaar. Nog niet alle bands waren al gepresenteerd en dat gaat ook nog niet geburen. “In de laatste weken voor de kermis maken de definitieve invullingen van ons programma bekend. Daarmee zijn we einde maart gestopt en reken er maar op dat we dat in het voorjaar weer volop gaan oppakken. De spanning mag er best nog wel even in blijven. Een ding staat vast: we gaan deze verloren kermis volgend jaar dubbel en dwars weer inhalen.”


www.kermiskeijenborg.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden