Tineke Herkens en Ria Kapper in de nieuwe cafetaria bij café Herfkens. Foto: Alice Rouwhorst
Tineke Herkens en Ria Kapper in de nieuwe cafetaria bij café Herfkens. Foto: Alice Rouwhorst

Metamorfose bij café Herfkens

BAAK – In café Herfkens staat vanaf dit jaar de derde generatie aan het roer. Vol energie, passie en plannen zet Tineke Herfkens, samen met compagnon Ria Kapper, het werk van vader Jos en opa Teun Herfkens in een moderner jasje voort.

Door Alice Rouwhorst

Het familiebedrijf begon meer dan 150 jaar geleden op de plek In Baak waar nu de andere kroeg van het dorp is. In de jaren dertig verplaatste de opa van Tineke het bedrijf naar de huidige locatie. Zijn zoon Jos kwam in 1970 in de zaak. Vijftig jaar later neemt zijn dochter Tineke het stokje over, samen met Ria Kapper die vijfentwintig jaar in de voedingsdienst als kok en aanspreekpunt voeding heeft gewerkt. De vierde generatie, net een paar weekjes oud, ligt tijdens het gesprek heerlijk te slapen in de wandelwagen. Of hij het over tig-jaren zal overnemen? Wie zal het zeggen? De tijd zal het leren.

Dezelfde sfeer anno nu
Diezelfde tijd heeft bij café Herfkens jaren stil gestaan. Alleen een keer een opknapbeurtje hier en daar, verder bleef alles bij het oude. Tineke en Ria willen het café ook zo houden. Herfkens blijft het adres voor feesten en partijen, voor een koffietafel na een begrafenis, voor een muzikale avond met een bandje en voor het vertrouwde biertje in het café met dezelfde sfeer. “Maar wel anno nu en voor een bredere doelgroep. De gordijnen zijn weg voor de ramen, zodat mensen vanaf de straat ook kunnen zien dat we open zijn. Het leek altijd alsof het gesloten was”, zegt Ria.

Cafetaria
Dat is niet het enige wat in een rap tempo veranderd is. “Als er geen corona was geweest, waren we lang niet zo ver geweest met verbouwen. Alles was dicht, dus daardoor konden we in een hoge versnelling”, zegt Tineke. Zover ze een planning hadden voor verbeteringen in en aan het pand, stonden de wc’s op nummer één. “Maar het werd een cafetaria. Op maandag 16 maart, de dag dat de horeca moest sluiten zijn we direct begonnen. De lambrisering ging eraf en toen bedachten we dat een doorgang daar ook wel handig zou zijn”, zegt ze al wijzend. “Zo is het gegaan. Al werkende bedachten we hoe het moest worden. We hadden al een bakwand gekocht. Deze kon gelijk op de plek gezet worden in plaats van naar de opslag.”
Het ernaast gelegen eetzaaltje werd gepimpt en van ander meubilair voorzien. Al het sloop- en schilderwerk deden ze zelf met hulp van derden. Na drie weken verbouwen ging de cafetaria open voor afhaalmaaltijden. Dit liep direct goed. Op de nieuwe menukaart met het nieuwe logo staan naast de gebruikelijke snacks en verschillende soorten vers en verpakt ijs ook menu’s, zoals schnitzel, gehaktbal en cordon bleu met gebakken aardappelen of friet en groenten.

Mooi en veilig zitten langs de doorgaande weg
Niet alleen binnen, maar ook de buitenkant heeft een metamorfose ondergaan. De betonranden in de gevel zijn donker geverfd, de groene zonneschermen zijn verwijderd en aan de voorzijde ligt een geheel nieuw terras met idem meubilair en grote parasols. Een lange plantenbak zorgt voor een veilige afscheiding tussen het terras en de drukke Zutphen-Emmerikseweg. Ria: “Ouders met jonge kinderen kunnen hier nu veilig en rustig zitten, zonder dat ze zich druk hoeven te maken over het verkeer op de weg. In het naastgelegen tuintje willen we nog graag ooit wat speeltoestellen plaatsen, zodat kinderen ook even lekker kunnen spelen, terwijl hun ouders een consumptie gebruiken. We willen graag voor een breder publiek aantrekkelijk zijn. De cafetaria en vernieuwde terras dragen daar zeker aan bij.”

Wensenlijst
Het wensen- en to-do lijstje van de twee ondernemende dames is een lange. “Maar eerst moet er weer geld verdiend worden, voordat we weer iets aan kunnen pakken”, zegt Ria lachend. Dubbele beglazing, de toiletten, de feestzaal verfrissen en van betere stoelen voorzien, een kleiner, intiemer terras aan de achterzijde waar gebarbecued kan worden… Zo maar wat zaken die vroeg of laat opgepakt gaan worden.

Vuurdoop op Tweede Pinksterdag
Net voor het heropenen van de cafés en restaurants op 1 juni was het terras klaar en beleefden de gastvrouwen op deze bewuste Tweede Pinksterdag de vuurdoop in het ‘nieuwe normaal’. Vanaf het middaguur tot acht uur ‘s avonds zat het zonovergoten terras vol met gasten die eindelijk weer konden genieten van een biertje met live muziek. De stoelen en tafels uiteraard op 1,5 m afstand. Stickers op de grond gaven de looprichting aan voor de bezoekers.

Het gehele jaar geopend
Tineke Herfkens en Ria Kapper van Eetcafé Herfkens staan samen met hun team alle dagen van het jaar, met uitzondering van Eerste Kerstdag, klaar voor hun gasten voor een hapje en een drankje in een ongedwongen sfeer. De cafetaria is tijdens de corona-tijd open van 11.00 uur tot 21.00 uur en het café van 11.00 uur tot 01.00 uur.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden