'We worden juist nu gebeld door mensen die advies willen over zaken die ze goed geregeld willen hebben. Testamenten en levenstestamenten krijgen nu nog meer aandacht', ervaart notaris Jeroen Blankestijn. Foto: PR
'We worden juist nu gebeld door mensen die advies willen over zaken die ze goed geregeld willen hebben. Testamenten en levenstestamenten krijgen nu nog meer aandacht', ervaart notaris Jeroen Blankestijn. Foto: PR

Meer vragen voor notariaat sinds corona-crisis, maar geen sprake van paniek

Algemeen

‘Wacht niet totdat de nood hoog is’

Door Ceciel Bremer

ZELHEM - In slechts een paar weken tijd heeft het corona-virus ervoor gezorgd dat de wereld er ineens heel anders uitziet. In welke sector je ook actief bent, de corona-crisis raakt ons allemaal. In hoeverre is dat te merken op een notariskantoor? Een gesprek met notaris Jeroen Blankestijn uit Zelhem.

Notariskantoren mogen sinds de landelijke maatregelen die op 15 maart zijn afgekondigd, gewoon openblijven. “We worden juist nu gebeld door mensen die advies willen over zaken die ze goed geregeld willen hebben. Testamenten en levenstestamenten krijgen nu nog meer aandacht”, ervaart notaris Jeroen Blankestijn van het gelijknamige notariskantoor in Zelhem. “Iedereen heeft gemerkt dat de wereld ineens kan veranderen. Vanuit de media horen we verontrustende berichten en dan ga je ook nadenken over je eigen sterfelijkheid. Daarnaast heeft men nu ook meer tijd om hierbij stil te staan en te beseffen dat het belangrijk is bepaalde zaken goed te regelen. Dat zorgt bij ons kantoor voor duidelijk meer vragen dan voor de crisis.”

Testament en levenstestament
Ondanks de toename in vragen is van paniek absoluut geen sprake stelt de Zelhemse notaris. “Mensen zijn niet echt ongerust, maar willen hun zaken gewoon goed geregeld hebben. Ik denk dat de Achterhoeker te nuchter is om echt in paniek te zijn. Althans, ik heb dat nog niet gemerkt. We krijgen vooral vragen over testament en levenstestament. In een testament vermeld je wat je wil dat er na je dood met je bezittingen gebeurt. In een levenstestament leg je je wensen vast als je bij leven niet meer in staat bent bepaalde handelingen te verrichten of beslissingen te nemen. Stel je wordt ernstig ziek en raakt wilsonbekwaam, dan kun je vastleggen dat je partner een volmacht krijgt om alles voor je te regelen en te tekenen. In zo’n akte kun je ook medische wensen vastleggen voor als je wilsonbekwaam bent en er sprake is van uitzichtloos lijden; hoe je dan wilt dat er met je wordt omgegaan door de medici.“

Plexiglas
Alle mensen die graag persoonlijk advies willen van de notaris kunnen daarvoor nog steeds een afspraak op kantoor plannen. Jeroen Blankestijn: “Maar daarbij nemen we uiteraard wel de richtlijnen van de RIVM in acht. In de spreekkamers hebben we plexiglas op de tafels staan. Daardoor kun je elkaar heel goed zien en verstaan, maar kun je toch met een gerust gevoel in dezelfde kamer zitten. En verder schenken we deze periode even geen koffie in voor onze klanten, schudden we geen handen en blijven we op afstand. Op die manier kunnen we prima ons werk uitvoeren. En natuurlijk geven we ook telefonisch advies of via videobellen.”

Creatieve oplossingen
Sommige mensen willen of kunnen geen enkel risico nemen en dat vraagt om wat creativiteit van Jeroen Blankestijn en zijn collega’s: “We hebben hier iemand gehad die echt niet naar binnen durfde te komen maar hij moest wel in ons bijzijn een akte tekenen. Die man heeft toen zijn auto achter bij ons kantoor geparkeerd en heeft met de telefoon op het dashboard contact met ons gehouden. Wij stonden voor het raam zodat we elkaar konden zien en zo hebben we via de telefoon de akte samen doorgenomen. Dat was voor hem een veilige manier om te tekenen. Het zijn rare tijden, dat vraagt om creatieve oplossingen”, vat de notaris de bijzondere situatie samen.

Meer volmachten opsturen
Aktes tekenen door volmachten op te sturen en thuis te ondertekenen kan in sommige gevallen ook. “Dat gebeurt nu ook meer dan voorheen. Bijvoorbeeld bij de levering van een huis proberen we het gezelschap hier op kantoor wat kleiner te houden en laten we de verkopers met een volmacht tekenen. Kopers moeten vaak ook tekenen voor de hypotheek en de hypotheekakte is echt een akte die perse bij de notaris getekend moet worden. Daar mogen we geen volmacht voor verlenen. De aanwezigheid van een makelaar is bij de levering van een woning wenselijk maar niet altijd noodzakelijk, dus hij of zij is er in deze crisistijd vaak niet bij. Maar misschien moeten we dit stapsgewijs weer gaan versoepelen, bedenk ik me nu. We hebben tenslotte altijd nog het plexiglas op ons kantoor waardoor er meer mogelijk is.”

Tijdig zaken regelen
Snel iets regelen kan altijd. “Daar werken we uiteraard aan mee. Maar ik adviseer niet te wachten totdat de nood hoog is. Het is dan vaak ook maar de vraag, of je je wensen nog goed kunt uiten. Als je tijd hebt, verdiep je er dan nu in en kom bij ons langs voor advies of bel ons om dit te regelen. Als je een testament hebt, scheelt je dat bij overlijden over het algemeen veel gedoe en het bespaart je ook erfbelasting. En met een levenstestament kun je het elkaar een stuk makkelijker maken op het moment dat je zelf niets meer zou kunnen, want dan komt er een kantonrechter en bewindvoerder aan te pas. Hetzelfde geldt uiteraard voor samenwonenden of echtparen. Regel een samenlevingscontract. Of als je gaat trouwen, laat je informeren over huwelijkse voorwaarden. Het eerste gesprek bij ons is altijd vrijblijvend dus maak daar gebruik van.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant