Afbeelding

Sluiting cellencomplex Doetinchem niet voorkomen

Algemeen

ACHTERHOEK - Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem is er niet in geslaagd om sluiting van het cellencomplex in zijn stad te voorkomen. Rond de zomer sluit het complex dat in 2014 in gebruik werd genomen. Wel is afgesproken dat de politie de Achterhoek extra ondersteunt bij het vervoer van arrestanten naar cellencomplexen buiten de Achterhoek. Ook wordt de locatie in Doetinchem zodanig ingericht dat alle zaken die binnen 9 uur afgehandeld kunnen worden daar afgedaan kunnen worden. Voor Boumans voldoende om mede namens de andere burgemeester in de Achterhoek in te stemmen met dit besluit.

De Doetinchemse burgemeester en politiechef Oscar Dros noemen het besluit om Doetinchem en vier andere cellencomplexen in Oost-Nederland te sluiten pijnlijk maar onvermijdbaar. “Dat besluit is niet lichtvaardig genomen. Het is noodzakelijk omdat er steeds minder verdachten zijn en de vereiste capaciteit voor professionele zorg voor alle complexen te groot is. Het besluit was zeker niet gemakkelijk en daarom is goed nagedacht over de gevolgen voor de Achterhoek,” aldus Dros.

Zorgen
Eerder uitte Boumans namens de Achterhoekse burgemeesters zijn zorgen over de sluiting van het complex in Doetinchem. “Ik maak me hier zorgen over omdat agenten soms langer uit het gebied zijn (om arrestanten naar cellencomplexen buiten de regio te vervoeren, red.); de politiezorg in de Achterhoek mag niet in het gedrang komen. En ook voor de werkgelegenheid en de advocatuur in de regio is het geen positieve ontwikkeling. In de gesprekken van de afgelopen periode heeft de politie aanvullende maatregelen geconcretiseerd waaronder een speciale vervoersdienst voor verdachten en een afhandeling van kortdurende zaken in Doetinchem. Met deze aanvullende maatregelen spreek ik namens de Achterhoekse burgemeesters mijn vertrouwen uit in dit besluit. Als burgemeesters houden we nauwlettend in de gaten wat de sluiting van het cellencomplex voor gevolgen heeft voor de politiezorg en de veiligheid in ons gebied.”

Van negen naar vijf
Nu staan er nog negen cellencomplexen in Gelderland en Overijssel, de provincies die bij de politie worden aangeduid als de regio Oost-Nederland. In het afgelopen jaar stond de helft van die cellen het grootste deel van de tijd leeg. "De capaciteit die vereist is om in negen cellencomplexen het hele jaar door, zeven dagen per week en 24 uur per dag professionele zorg te bieden is gewoon te groot. Het staat niet in verhouding tot het aantal ingesloten verdachten", volgens de politie. Ook zou een forse uitbreiding van het aantal arrestantenverzorgers noodzakelijk zijn om alle negen cellencomplexen open te kunnen houden. Deze uitbreiding zou ten koste gaan van andere politiesterkte.

Behalve Doetinchem sluiten de complexen in Deventer, Ede en Tiel. Arnhem en Nijmegen worden in de toekomst samengevoegd in een nieuw te bouwen pand in Elst. Verder blijven de complexen in Apeldoorn, Zwolle en het Twentse Borne nog open.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant