Joanne Hendriksen is al ruim 25 jaar actief in de sportbranche. Foto: Luuk Stam
Joanne Hendriksen is al ruim 25 jaar actief in de sportbranche. Foto: Luuk Stam

Joanne Hendriksen opent trainingscentrum in Vorden

Hengelose ontwikkelt en verzorgt sporttrainingen en geeft bedrijfspresentaties

Door Luuk Stam

VORDEN – Met haar onderneming Hendriksen Trainingen verhuist de Hengelose Joanne Hendriksen (44) per 1 juni naar Vorden. In een voormalig kantoorpand aan de Kostedeweg zet ze het bedrijf voort dat ze op basis van ruim 25 jaar ervaring in de sportbranche heeft opgebouwd. De laatste jaren was ze actief vanuit Hengelo.

Hendriksen begon in 2005 als zelfstandig onderneemster en was onder meer actief voor de sportscholen van Strada Sports in Vaassen, Vorden en Lochem. Nu werkt ze samen met een team van trainers, artsen en therapeuten. Samen met hen ontwikkelt en verzorgt Hendriksen sporttrainingen op fysiek en mentaal vlak en geeft ze bedrijfspresentaties.

In haar leven heeft sport altijd een belangrijke rol gespeeld. “Op mijn zestiende wist ik al dat ik wilde gaan doen wat ik nu doe”, vertelt ze. “De ondernemersdrive heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader had een boerenbedrijf, mijn moeder zat in de particuliere zorg. Je best doen en hard werken, dat kregen we met de paplepel ingegoten.”

Haar zus Martine ging het kappersvak in. Joanne Hendriksen begon op het CIOS in Arnhem, deed veel ervaring op als instructrice bij de lokale gymverenigingen en later in een sportschool in Vorden en bleef – met een ‘tussenpauze’ van drie jaar waarin ze werkzaam was als hoofdredacteur voor de Achterhoek Vakantiekrant – altijd actief in de sportbranche.

Haar huidige bedrijf is geen sportschool of coachingspraktijk, maar heeft veel elementen van beiden. Zo zijn er één-op-één-trainingen, geeft ze groepstrainingen – veelal in de buitenlucht – en is voedingsbegeleiding één van haar speerpunten. Hendriksen volgde hiervoor een opleiding bij Erik-Alexander Richter, docent orthomoleculaire biochemie.

Centraal in haar werk staat een zelf ontwikkelde training, die is gericht op de integrale behandeling van mensen die ogenschijnlijk niet ziek zijn. Ze werkte hiervoor samen met de Lochemse voedingswetenschapper Ellen Huisman en de eveneens in Lochem woonachtige Carolien Gerritsen, fysiotherapeute en gezondheidswetenschapper.

Aanleiding voor het opzetten van deze training was de gezondheid van Hendriksen zelf. Nadat ze in 2009 moeder werd van Willemijn kreeg ze te maken met twee miskramen en kwam ze met zeer verontrustende bloedwaarden in het ziekenhuis terecht. De training hielp haar erbovenop. Ze kreeg haar kracht terug en beviel in 2013 van een gezonde zoon: Douwe.

Met golfprofessional Tim Nijenhuis uit Lochem en zijn bedrijf Nijenhuis Golf verschoof Hendriksen haar werkzaamheden vanaf 2015 steeds meer naar buiten. Ze ging leden van de Nederlandse golfselectie – jongeren en volwassenen – trainen. Geregeld trokken ze samen het bos in. Boomstammen dienden als gewichten. “De natuur is mijn sportschool”, klinkt het.

Ondanks al haar activiteiten is in haar eigen thuisomgeving vrijwel niemand bekend met haar werk. Hendriksen heeft geen sportschool met een reclamezuil op de muur, ze adverteert niet en is zakelijk niet actief op sociale media. “Veel mensen hebben geen idee wat ik doe”, zegt de Hengelose, die daar verandering in wil brengen. Half juni lanceert ze haar eigen website.

Vanaf 1 juni runt ze haar bedrijf officieel vanuit het buitengebied van Vorden waar ze haar intrek neemt in het oude kantoor van haar overleden oom. Hier realiseert ze een trainingslocatie voor lessen en behandelingen en richt ze een ruimte in als opleidingscentrum. De locatie is tijdelijk. Van hieruit wil ze verder zoeken naar een plek in de Achterhoek.

Wat vaststaat is de samenwerking met de vakmensen die ze door de jaren heen tegenkwam. Mensen als Erik-Alexander Richter, Ellen Huisman, Carolien Gerritsen, Tim Nijenhuis en ook Vordenaar Arjan Mombarg. “We zijn een soort elftal gaan vormen”, vertelt Hendriksen. “Een heel sterk elftal van allemaal zzp’ers en ik mag daar een soort van aanvoerder van zijn.”

De coronacrisis heeft dat elftal tijdelijk de kleedkamer ingestuurd. “Mijn sporthart bloedt een beetje en ik hoop ook dat de sport snel weer meer ‘open’ mag”, zegt Hendriksen, die zelf vanaf juni weer begint met het verzorgen van trainingen. “Onze sector heeft het zwaar te verduren. De initiatieven die sportscholen nu opzetten, vind ik wel geweldig om te zien.”

In de huidige situatie ziet Hendriksen sowieso positieve dingen. “We kijken weer meer naar elkaar om en zien dat een goede gezondheid echt van levensbelang is”, stelt ze. “Het blijft mijn missie om daaraan bij te dragen. Ik hoop dat we nu met z’n allen ook inzien dat mens en natuur kwetsbaar zijn en dat we daar heel erg netjes mee om moeten gaan.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden