Waterpret in het zwembad in Hengelo, het zit er voorlopig nog niet in. Archieffoto: Luuk Stam
Waterpret in het zwembad in Hengelo, het zit er voorlopig nog niet in. Archieffoto: Luuk Stam

Zwembad Het Elderink blijft voorlopig gesloten

Het streven is op 1 juli open

Door Luuk Stam

HENGELO – Zwemliefhebbers uit Hengelo en omgeving moeten nog zeker anderhalve maand geduld hebben voordat ze weer gebruik kunnen maken van hun vertrouwde zwembad Het Elderink. Vanaf woensdag 29 april mogen buitenzwembaden onder strikte voorwaarden weer open, maar de stichting die het Hengelose zwembad beheert, kiest hier nog niet voor. De deuren zullen hier op z’n vroegst op 1 juli openen.

De stichting zegt het zwembad heel graag nu al te willen openen, maar twijfelt of met de vrijwilligers wel kan worden voldaan aan de op dit moment geldende regels. Zo moeten zwemmers vooraf online reserveren, moeten er speciale looproutes zijn, is thuis douchen verplicht, moeten groepskleedkamers gesloten blijven en moeten handcontactpunten, kleedhokjes en toiletten continu worden schoongemaakt.
Ook gelden net als overal de algemene coronamaatregelen. In en rond het zwembad is 1,5 meter afstand het uitgangspunt. Dat geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij mogen wel onderling met elkaar spelen. Er zijn daarom zwembaden die jeugduren introduceren. “Wij vinden het lastig om onderscheid te maken in groepen”, laat Annette Kok van de stichting Zwembad Het Elderink weten. “Ons motto is: voor iedereen open of niet open.”
Kok en haar medebestuursleden kijken uit naar 1 juli. Als de situatie rondom het coronavirus het toelaat, vindt er die dag een versoepeling van de landelijke maatregelen plaats en zijn bijeenkomsten tot honderd mensen weer toegestaan. Dat zou betekenen dat een zwembad vanaf dat moment ook meer gasten mag toelaten.
De stichting zegt momenteel alle mogelijkheden te onderzoeken om op 1 juli open te kunnen. Er wordt gewerkt aan de aanpassingen van de roosters, gezocht naar meer vrijwilligers en toezichthouders en naar de benodigdheden om meer aandacht aan de hygiëne te kunnen besteden. Indien nodig komt er ook een online reserveringssysteem. “Het zou geweldig zijn als we open zouden kunnen”, zegt Kok. “De gemeenschap verdient dit.”

Als zwembad Het Elderink de deuren dit jaar nog opent, dan is dat alleen voor abonnementhouders. “Wij willen open voor onze gemeenschap”, verklaart Kok. “Voor de mensen die ons altijd steunen. Dit is al een verloren jaar qua financiën. Normaal zorgen de dagjesmensen als het 30 graden is voor de benodigde extra inkomsten. Dat is mooi, maar in deze situatie willen we het met en voor elkaar doen.”
De huidige situatie betekent dat de stichting inteert op het vermogen. “Want er zijn uiteraard vaste kosten”, zegt Kok. “Toch gaan we de toekomst positief in omdat we alles in eigen beheer doen. We hopen dat mensen ook in deze wat mindere tijden donateur of sponsor willen blijven of worden en dat nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. Dan kunnen we onze bedrijfsvoering ook voor de toekomst borgen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden