Ilse Bennink met haar Nepalese man Shiva Sapkota en hun twee kinderen. Foto: PR.
Ilse Bennink met haar Nepalese man Shiva Sapkota en hun twee kinderen. Foto: PR.

Ilse Bennink vraagt hulp voor Nepalese gezinnen

Algemeen

Forse gift Protestantse Gemeente voor stichting oud-Vordense

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De wortels van Ilse Bennink liggen in Vorden,maar zij vertrok bijna dertien jaar geleden naar het land met de hoogste bergen ter wereld: Nepal. Ilse woont en werkt in een van de armste landen van Azië samen met haar Nepalese man Shiva Sapkota. Het echtpaar zet zich al twaalf jaar vrijwillig met hart en ziel in voor Stichting Diyo Nepal en krijgt nu vanwege de corona-crisis extra hulp uit Vorden.

Nu ook Nepal in een corona-lock-down zit staan de werkzaamheden van Ilse en Shiva en hun 'veldwerkers' meer dan ooit onder druk. Ze hebben dringend geld nodig om hun werk te kunnen blijven doen en roepen om hulp. Inmiddels heeft de Protestantse Gemeente Vorden gehoor gegeven aan de oproep van Ilse. "Ze hebben een forse donatie gedaan en ook andere kerken en organisaties hebben inmiddels Stichting Diyo Nepal een gift toegezegd", vertelt Ilses moeder, de Vordense Wilna Bennink.
Stichting Diyo Nepal
is een kleinschalige stichting die zich vooral richt op het arme platteland van Nepal. Dankzij particuliere donaties via de stichting kunnen er ruim zestig kinderen iedere dag naar een goede school, hebben meerdere dorpen de beschikking over drinkwater gekregen en hebben vrouwen een betere toekomst dankzij speciaal op hen gerichte projecten. "Maar corona treft ook Nepal en bemoeilijkt het werk van het echtpaar en hun helpers. Niet zozeer doordat mensen ziek zijn vanwege het virus, maar omdat veel mensen totaal afhankelijk zijn van hun dagelijkse inkomsten. Nu die door de lock-down wegvallen hebben de mensen letterlijk geen geld meer om eten te kopen. Ze verzwakken en overlijden door voedseltekorten."
"Dankzij giften lukt het de stichting om gezinnen dagelijks van een overlevingspakket te voorzien. Enkele honderden gezinnen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu waar Ilse Bennink en
Shiva Sapkota wonen zijn inmiddels geholpen. Maar
het aantal noodlijdende gezinnen neemt er hand over hand toe. In een straal van zeven kilometer om Ananda Home, het onderkomen van Shiva en Ilse, zijn het er inmiddels al enkele duizenden. Samen met andere vrijwilligers en lokale gezaghebbers zijn de veldwerkers in deze wijk volop in de weer de hulp te coördineren. Nu is er vooral gebrek aan geld om de spullen te kopen en daarna te verdelen onder de kwetsbare gezinnen", zegt Wilna Bennink.

Update
De veldwerkers spelen een cruciale rol in de distributie van de belangrijkste producten onder kwetsbare gezinnen in Kathmandu. Gelukkig is er een nauwe en vertrouwenwekkende samenwerking met de officiële wijkhoofden. Inmiddels is er een efficiënte werkwijze opgestart. Wilna Bennink: "Via de wijkhoofden worden lijsten van kwetsbare gezinnen opgesteld en wordt bijgehouden wat hun gezondheidsstatus is en welke producten ze nodig hebben. Dagelijks komt er een update van die lijst bij de vrijwilligers. Zij gaan ermee naar de dichtstbijzijnde winkels en geven geld, zodat de winkelier de benodigde producten klaarzet. De gezinnen halen die vervolgens zelf op. Eenmaal op de lijst blijft een gezin in het oog. Inmiddels staat in de wijk meer dan duizend gezinnen op deze lijst." Sinds afgelopen weekend is er ook een project van de stichting gestart in de sloppenwijken van Kathmandu om ter plekke maaltijden te koken en te verstrekken.

Huiselijke drama's
Ilse Bennink en Shiva Sapkota krijgen dagelijks telefoontjes van ouders die met de handen in het haar zitten. Vaak wonen ze in te kleine huizen met maar één kamer. Wilna Bennink: "De ouders zitten veelal werkloos op de grond en verbijten zich over het verdwijnen van hun laatste roepies. De kinderen hebben honger. Verveling is een groot probleem, want niemand mag naar buiten. Op een paar vierkante meter brengen ze inmiddels zware dagen met elkaar door. 's Morgens mag één persoon per gezin tussen tussen zes en tien uur even de straat op voor boodschappen. Er zijn lespakketten in ontwikkeling voor het kindertehuis. Ook in huize Sapkota, Ananda Home, is het uithouden geblazen. Het busje dat vorige week door de politie in beslag werd genomen, staat weer voor de deur. Maar, auto's mogen inmiddels de straat niet meer op. Alles moet lopend of fietsend gebeuren: geld pinnen, gezinnen bezoeken, werkafspraken met vrijwilligers en dat kost uren tijd. Alles speelt zich daardoor noodgedwongen dichter bij huis af."

Ondersteunen
De regelgeving van buurland India is leidend voor de besluiten van de Nepalese regering in het kader van het corona-virus Regelmatig worden de regels met een week verlengd, én aangescherpt. En dat kondigt de regering dan slechts een dag van tevoren af. De minister-president suggereert nu dat de lock-down nog minstens enkele weken gaat duren. Bij menigeen rijst inmiddels de vraag welk doel deze lock-down precies dient. Tegelijk is de realiteit van de dag overrompelend: de honger en het niets doen van de duizenden kinderen en hun ouders in de piepkleine huisjes en de grote angst voor het hardhandig optreden van politie en overheid.
Wie de werkzaamheden van Ilse Bennink en Shiva Sapkota van Stichting Diyo Nepal, wil ondersteunen kan een donatie overmaken t.n.v. lock-down donatie Nepal – NL75 RABO 0137589131. Kijk ook op de website voor het laatste nieuws.

www.diyonepal.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant