Hanneke Gosselink-Snelder en Karel van Basten Batenburg, firmanten van Bouwmarkt De Tolbrug. Foto: Liesbeth Spaansen
Hanneke Gosselink-Snelder en Karel van Basten Batenburg, firmanten van Bouwmarkt De Tolbrug. Foto: Liesbeth Spaansen

Toekomst Bouwmarkt De Tolbrug gewaarborgd

Algemeen

TOLDIJK – Karel van Basten Batenburg vindt zijn draai al in Bouwmarkt De Tolbrug, waar hij per 1 februari van dit jaar als firmant instroomde. Huidige eigenaar Hanneke Gosselink-Snelder, wilde heel graag dat het bedrijf kon doorgaan en met Karel heeft zij daar vertrouwen in.

Door Liesbeth Spaansen

Hanneke Gosselink-Snelder is al veertig jaar het gezicht van Bouwmarkt De Tolbrug in Toldijk, het bedrijf van haar vader, in haar geboortehuis, die zij destijds van haar vader overnam.

"Karel van Basten Batenburg is net als ik lid van de Lionsclub Bronckhorst, we kennen elkaar al veertien jaar. Ik sprak er een aantal jaar geleden met Karel over dat ik toch alvast ging nadenken over de overdracht van het bedrijf." Zij vroeg haar twee dochters of zij er iets voor voelden, maar zij hadden allebei een goede baan en wilden niet overnemen. "Ze hielpen een aantal jaren in het bedrijf, dus ze wisten waar het om ging."

Karel woont in Hengelo met zijn vrouw Aimée in het koetshuis van monumentale buitenplaats 't Meenink, al ruim veertig jaar een familiehuis. Hij werkte bij Kamps de Wild in Zevenaar. "In de landbouwmechanisatie. Ik was rayonmanager en later bedrijfsleider in Zuid-Limburg en Brabant. Daarvoor moest ik elke dag bekijken waar de files stonden en dan bepalen hoe vroeg ik weg moest. En 's avonds de andere kant op. Ik vroeg me regelmatig af wat ik nog wilde met mijn werkzame leven." Hanneke wist dat Karel niet veel plezier meer had in zijn werk.

"Ik heb haar toen gebeld of ze tijd had voor koffie", lacht Karel. "We waren er snel uit." Het gaat niet altijd om het kapitaal, het gevoel moet goed zijn, vindt Hanneke. "Het fijne is, dat we elkaar kennen. We kunnen wat regelen met elkaar, zonder onpersoonlijk en zakelijk te zijn."

Op 1 februari is Karel begonnen op zijn nieuwe werkplek. Hij en Hanneke zijn beide firmant binnen de vennootschap onder firma (VOF). "We werken beide voltijds en hebben evenveel verantwoordelijkheden", legt Hanneke uit. "Toch neemt Karel gaandeweg steeds meer over van mij, tot mijn pensioen met 66,4 jaar. Karel werkt door tot 68 jaar."

Dat Karel uit een totaal andere branche komt, was geen probleem. "Alles wat je wil leren, kun je leren. Zelf was ik kleuterjuf toen ik werd gevraagd om de zaak van mijn vader over te nemen", lacht Hanneke. "Karel is wel technisch en hij kluste al veel." Toch viel het hem wel tegen in het begin. "Je blijft schakelen tussen inkoop, verkoop en boekhouden, maar de routine begint te komen. Ik heb weer veel plezier in mijn werk en vindt het mooi om met klanten om te gaan. Geen dag is hetzelfde. Voor je het weet is het alweer 18.00 uur."

Bij Bouwmarkt de Tolbrug werkt al vele jaren een leuke club medewerkers samen, die veel ervaring heeft. Neem Bennie en Danielle. Mensen waarderen het dat zij advies op maat krijgen. Hanneke wilde heel graag dat het bedrijf doorgaat. "Ik weet wel dat Karel ook een nieuwe visie en aanpak heeft. Het assortiment is al uitgebreid met gereedschap, hout en plaat. Dat miste Karel. Hij zorgt voor een frisse wind door het bedrijf, dat is goed."

Binnenkort wordt gestart met de bouw van een nieuw gasvulstation. De Tolbrug is de enige in een wijde omtrek die deze service nog biedt. "De huidige tank ligt te dicht bij het huis van de nieuwe buren. Daar heeft mijn moeder gewoond, toen was het geen probleem, maar de tank moet vijf meter van de scheidslijn staan. We gaan nu een compleet nieuw gasvulstation bouwen op een nieuwe plaats."

Ook De Tolbrug moet zich in de coronacrisis aan de richtlijnen van het RIVM houden. "Het is heel nu druk in de winkel", zegt Karel. "maar we houden de anderhalve meter aan met een soort route, je komt bij de voordeur binnen en kan via de andere deur naar buiten. Er hangt een ketting bij de balie. Mensen snappen het." Hanneke is blij dat ze open mocht blijven. "We hebben voldoende ruimte."


www.bouwmarkt detolbrug.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant