Oud-verpleegkundige Dineke Pelgrom maakt zich vanaf deze week nuttig in de zorg. “Ik ben blij dat ik iets kan betekenen.” Foto: Fleur Langeweg
Oud-verpleegkundige Dineke Pelgrom maakt zich vanaf deze week nuttig in de zorg. “Ik ben blij dat ik iets kan betekenen.” Foto: Fleur Langeweg

Schoonheidsspecialiste gaat terug naar oude liefde

DREMPT – In slechts een paar weken tijd heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat de wereld er ineens heel anders uitziet. In welke sector iemand ook actief is, de coronacrisis raakt iedereen. Wat doen mensen met hun tijd nu ze noodgedwongen hun zaak moeten sluiten en tijd over hebben? Een gesprek met schoonheidsspecialiste Dineke Pelgrom uit Drempt die komende week start als oproepkracht bij een zorghotel.

Door Ceciel Bremer

De salon van schoonheidsspecialiste Dineke zit dicht. "Ineens ben ik werkloos geworden. Ik heb hobby's genoeg maar het lukt me niet echt om daar in deze tijd mee bezig te zijn", vertelt de Dremptse. Al vrij snel nadat de eerste noodmaatregelen werden afgekondigd, riepen ziekenhuizen en zorginstellingen oud-verpleegkundigen op om te komen helpen. Voormalig verpleegkundige Dineke meldde zich in de eerste week al aan bij een landelijk meldpunt. "Ik werd heel snel benaderd of ik in Noord-Brabant of in het coronacentrum in Harderwijk wilde gaan werken. Maar dat vond ik wel heel ver uit de richting. Later zag ik een oproep uit de buurt en daar heb ik ook op gereageerd. Binnen een uur werd ik gebeld. Een dag later ben ik op gesprek geweest en afgelopen woensdag heb ik een dag meegelopen. Daarna heb ik besloten dat ik het ga doen." Komende week start de schoonheidsspecialiste dan ook als oproepkracht in een zorghotel.

Rust in huis
De Dremptse werkte tot 19 jaar geleden als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de psychiatrie. Daarna startte ze haar eigen schoonheidssalon. Sinds de maatregelen die op 15 maart werden afgekondigd, heeft ze nauwelijks nog klanten: "Het is best wel rustig thuis. De salon is dicht, af en toe komen er klanten een product ophalen of soms breng ik ze iets dat ze besteld hebben. Daarnaast ben ik actief voor Stichting Vluchtelingenwerk maar ook dat ligt nu stil. Je zou denken dat ik nu tijd heb voor hobby's, maar ik ben gewoon een beetje van slag, omdat ik niet veel te doen heb. Om de een of andere manier voelt het niet als vakantie. Ik doe niet zo veel thuis dus toen dacht ik: ik ga me nuttig maken en aanmelden voor de zorg."

Basiszorg
Een zorghotel is wel wat anders dan de werkervaring die Dineke heeft. "Maar", zegt ze, "ik heb woensdag een dag meegelopen en ik merk dat ik het ook zo wel oppak. Ik heb niet alleen meegelopen maar ook meegeholpen. Hoewel ik geen BIG-registratie meer heb en dus geen verpleegkundige handelingen mag uitvoeren, kan ik prima ingezet worden voor de basiszorg. En daar ben ik natuurlijk ook voor. "

"Ik ben geen verpleegkundige. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik geen medicatie mag geven en geen wonden mag behandelen. Maar daar gaat het nu ook niet om. Er is ziekte onder het personeel in het zorghotel dus ze komen gewoon handen te kort. Daar kan ik bijspringen."

Zware periode voor bewoners
"Het is wel een vreemde manier om in deze tijd kennis te maken met je nieuwe werkgever", erkent Dineke: "Meestal geef je iedereen een hand en stel je jezelf voor, maar dat kan nu niet. En in de pauze zit iedereen aan een hoek van de tafel in plaats van gezellig bij elkaar. Een rare situatie." De kans om zelf besmet te raken probeert ze zoveel mogelijk te verkleinen door de richtlijnen van het RIVM nauwkeurig op te volgen. "En daarnaast werken we met goede beschermende kleding, mondkapjes, schorten en handschoenen."
Voor de bewoners van het zorghotel is de hele situatie ook bijzonder vreemd. "Er zijn geen activiteiten meer voor ze. Ze mogen niet van hun kamer en er mag geen bezoek komen. Het is nu heel moeilijk voor deze mensen. En omdat er veel zieke personeelsleden zijn, zien ze veel nieuwe gezichten. Natuurlijk ontvangen ze post en bloemen of zwaaien mensen naar ze voor het raam, maar het is zwaar voor ze."

Vanaf deze week breekt er dus een nieuwe periode aan voor Dineke en is het gedaan met de 'rust'. "Ik ben blij dat ik iets kan betekenen. Ik weet niet wat me te wachten staat en toch weet ik zeker dat ik hier mijn draai ga vinden. Het is een beetje een oude liefde waar ik naar terug ga. Totdat ik de salon weer kan openen, blijf ik dit doen. Hier kan ik me nuttig maken."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden