Zo ziet Stef Woestenenk eruit tijdens zijn '1,5 Meter Sessies' op Facebook. Eigen foto
Zo ziet Stef Woestenenk eruit tijdens zijn '1,5 Meter Sessies' op Facebook. Eigen foto

Stef Woestenenk bestrijdt gevolgen crisis met '1,5 meter Sessies'

VORDEN/LOCHEM - De Vordense muzikant Stef Woestenenk zag door de coronacrisis zijn inkomsten flink achteruit hollen. Dat bracht hem op het idee om te starten met de '1,5 Meter Sessies'. Dagelijks speelt hij een of twee songs en zet deze op Facebook. Luisteraars worden verzocht om een bijdrage in zijn virtuele pet te gooien.

Door Henri Bruntink

Stef Woestenenk is actief in het onderwijs. Hij ging al eerder minder werken om meer tijd aan de muziek te kunnen besteden. Hij is bekend van zijn band Moonyard en van de Eric Clapton-coverband Claptunes. Verder treedt hij solo op en schrijft hij over muziek. Eerder vormde hij bovendien een duo met de in 2017 overleden Lochemse muzikant Ap(pie) Daalmeijer.

De coronacrisis gooit momenteel erg veel roet in het eten van muzikanten. Geen optredens betekent geen geld. "Als ik optreed wordt er gage betaald en als ik op straat speel kunnen mensen wat in de pet gooien. Ik bedacht dat dit ook online zou moeten kunnen. En het gaat inmiddels heel aardig", zo zegt Woestenenk. Hij begon op de dag dat Kenny Rodgers overleed. Op 21 maart zette hij het op ukelele gespeelde nummer 'Ruby Don't Take Your Love To Town' op zijn Facebookpagina. Deze week gaat hij vrijwel zeker de 50e song in de serie halen.

Repertoire
Over de keuze voor het nogal uiteenlopende repertoire zegt hij: "Het zijn meestal spontane ingevingen. Soms nummers die ik al speelde, maar ook vaak dingen waarvan ik eerst de akkoorden en de tekst moet opzoeken. Afgelopen maandag bracht hij bijvoorbeeld 'I Don't Like Mondays' van The Boomtown Rats.

Verder kwam in de '1,5 Meter Sessies' al werk voorbij van onder meer Tom Petty, Queen, Herman Brood, The Bee Gees, Duran Duran, Velvet Underground en Eric Clapton. De bijdragen die hij toucheert zijn ter aanvulling van het weggevallen inkomen. "Ik probeer zo normaal mogelijk door te leven. Elk weekend bestellen we wat bij een van de restaurants in Vorden om zo ook de horeca te steunen", aldus Stef.

Album Moonyard
De crisis komt op een erg ongelukkig moment voor hem persoonlijk en voor Moonyard. De band zou rond deze tijd een album uitbrengen waar twee jaar aan is gewerkt onder productionele leiding van ‎Antonie Broek, de drummer van De Dijk. De presentatie bij DRU in Ulft moest worden gecanceld. Het album wordt binnenkort overigens wel gewoon op de markt gebracht. Bij voorintekening zijn al zo'n 100 exemplaren verkocht.

Stef Woestenenk ziet ook andere projecten in het water vallen. Zo gaat het concert met de Engelse band ‎Slim Chance, op Hemelvaartsdag in het voorprogramma van Normaal in Barchem, niet door. Zijn contacten met Slim Chance ontstonden tijdens de research voor Woestenenks boek 'Loepzuiver', met verhalen over popmuzikanten. Een gedeelte daarvan gaat over Ronnie Lane.

Slim Chance
Stef speelt inmiddels regelmatig met oud-bandleden van de man die onder meer de hits 'Itchycoo Park' en 'Tin Soldier' voor The Small Faces schreef. Voor zijn boek sprak Stef familieleden en bandleden van de muzikant die veel anderen inspireerde. Na zijn tijd in The Small Faces en The Faces richtte Lane Slim Chance op.

Met Moonyard staat overigens ook nog een concert met De Dijk in het Lochemse openluchttheater op de agenda. Vooralsnog is 6 juni haalbaar, maar niets is zeker in deze tijd.

Doneren
De '1,5 Meter Sessies' van Stef Woestenenk zijn te beluistering via zijn Facebookpagina www.facebook.com/stef.woestenenk.1. Donaties gaan via het crowdfundingplatform GoFundMe. De link: www.gofundme.com/15-Meter-Sessies.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden