Sherman-tank door de Raadhuisstraat, toegejuicht door Hengeloërs. Foto uit het boek Een kist vol oorlogsverhalen.
Sherman-tank door de Raadhuisstraat, toegejuicht door Hengeloërs. Foto uit het boek Een kist vol oorlogsverhalen.

Tweede Paasdag, 2 april 1945, is de eerste dag in vrijheid

75 Jaar Bevrijding 

HENGELO - Op 1 april 1945 is Hengelo bevrijd, maar wat gebeurde er in die maanden erna? Wekelijks volgen we met behulp van krantenknipsels en archiefstukken de loop van de gebeurtenissen na de bevrijding.

2-8 april 1945
Tweede Paasdag, 2 april 1945, is de eerste dag in vrijheid. Een onafgebroken stroom Canadese voertuigen rolt door de Hengelose straten, toegejuicht door de inwoners. Tanks, motoren, jeeps, vrachtwagens. Canadezen nemen inkwartiering in gebouwen en huizen. Overal tenten, manschappen, auto's. Hengeloërs doen hun best chocola of sigaretten te bemachtigen of te ruilen.

Het ondergedoken gemeentepersoneel keert geleidelijk terug van hun onderduikadres waar ze sinds september 1944 verbleven. Burgemeester Van Hoogstraten wordt weer gesignaleerd in het dorp, net als de ambtenaren Morsink, Arends, De Vries en Reusink.
Ook de eerste joden keren terug naar Hengelo. Van de 44 joden in Hengelo blijken (later) slechts tien te hebben overleefd. Het enige gezin dat voltallig overleefde was dat van Jules Löwenhardt. Jules en zijn vrouw Rosetta hebben bijna drie jaar ondergedoken gezeten in Hengelo Overijssel, en treffen een grote zwijnenstal aan in hun huis in Kastanjelaan, waar de NSB'er Sminia heeft gewoond. Hij was in de laatste oorlogsjaren hoofd van de politie in Hengelo. De garage van Löwenhardt wordt in de eerste week van april gebruikt om opgebrachte NSB'ers vast te houden.

Daar is direct op 2 april een begin mee gemaakt. Een soort Ondergrondse Dienst is herkenbaar aan gekleurde of witte banden met het opschrift 'Oranje'. Ze laten de NSB'ers met hun handen in de nek naar het gemeentehuis lopen met joelende mensen erachteraan. Geen verheffende taferelen. Het zijn chaotische dagen. Allerlei pluimage is plotseling lid van de Ondergrondse Dienst, geselecteerd wordt er eerst niet. Zo kan het voorkomen dat leden van deze dienst later zelf worden opgepakt, maar na enkele dagen loopt dat beter. Aan het eind van de eerste dag zijn er al dertig NSB'ers en zwarte handelaren samengebracht in de garage van Löwenhardt.
In de verte klinkt het geluid van geschutvuur uit de richting van Doesburg, Steenderen, Zutphen en Lochem waar nog flink wordt gevochten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden