Ida Sluiskes bezig met inspreken van verhalen. Foto: PR
Ida Sluiskes bezig met inspreken van verhalen. Foto: PR

Luusteren: platform met verhalen en gedichten in de streektaal

Algemeen

AALTEN - De Aaltense Ida Sluiskes van tekstbureau Tekstbestendig lanceerde op maandag 30 maart een website met gesproken verhalen en gedichten in de streektaal. Het platform kreeg 'Luusteren.nl' als naam mee.

Door Lydia ter Welle

Luisteren, oftewel 'luusteren', kan via internet, met laptop, tablet of telefoon. Zorglocaties met een eigen 'huiskanaal' kunnen via die weg een verhaal of gedicht aanbieden. En voor mensen die helemaal niet zonder hulp een mobiel apparaat kunnen bedienen, kunnen hun naasten een audiobestand op cd branden, zodat het eenvoudig via een cd-speler is te beluisteren.

Ida Sluiskes vertelt over de totstandkoming van Luusteren. "Eigenlijk al meteen toen premier Rutte vertelde over het afsluiten van zorginstellingen voor bezoek, dacht ik: 'wat kunnen we doen voor al die mensen die nu verstoken blijven van familiebezoek?'. Daarbij komt dat mijn schoonvader Theo Boland al jaren verhalen schrijft in het dialect. Hij heeft ze wel in boekjes uitgebracht, maar we zeiden altijd al: 'die zou je eigenlijk ook moeten opnemen'. Ik heb eens overlegd met enkele mensen uit de zorg, om te bespreken of mijn idee ook volgens hen aan zou slaan. En ik heb contact gezocht met Niek Rave en Ramon Liebrand van Pulsief in Dinxperlo, vormgevers van onder andere websites. Zo kwam, in anderhalve week tijd, de website Luusteren.nl tot stand, met op dit moment 34 verhalen en gedichten in de streektaal."

De initiatiefneemster sprak zelf de verhalen in, net als een andere vrijwilliger: Wiebe Lammers. De audiobestanden worden professioneel 'gemasterd', dat is bewerkt en geoptimaliseerd, voor ze op de website komen. Dat doen Wiebe Lammers en Martijn Boland. De verhalen en gedichten zijn met instemming van de schrijvers gebruikt. "We zoeken nog meer geschikte verhalen en gedichten die we mogen gebruiken, liefst rechtenvrij natuurlijk. Wie tips heeft, mag ze aan ons doorgeven!", zegt Ida, die veel leuke reacties krijgt op haar initiatief. "Bijvoorbeeld van een mevrouw, die de zorg heeft voor haar dementerende echtgenoot. Het echtpaar is nu, net als velen, aan huis gebonden. Zonder bezoek en met geen of minder hulp. Meneer luistert gefascineerd naar een verhaal, wat mevrouw even de tijd geeft om een klein klusje te doen, of gewoon even rust te nemen. Maar ook anderen die nu verstoken blijven van bezoek, genieten van de verhalen en gedichten in de streektaal. We krijgen ook van 'jongeren onder de zeventig' veel positieve reacties, gewoon omdat ze het leuk vinden om te luisteren naar de taal van hun streek." Daarom is de vrijwilligersgroep nu druk bezig met het uitbreiden van het aanbod, zowel in aantal als in de soort verhalen en gedichten, zodat zoveel mogelijk mensen iets van hun gading vinden.

Op de website luusteren.nl is een doneerknop te vinden. "Met de giften dekken we de kosten voor de abonnementen, de hosting, de opnames, de kosten die onze vrijwilligers maken en alle andere uitgaven om Luusteren draaiende te houden. We gebruiken de donaties nooit om de kas van Tekstbestendig of Pulsief te spekken.", benadrukt Ida. En wie een bijdrage doneert, krijgt daarvoor ook nog iets terug: een leuk Achterhoeks liedje!


www.luusteren.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant