Jeanette Harmsen op haar thuiswerkplek in Steenderen. Foto: Gerwald Harmsen
Jeanette Harmsen op haar thuiswerkplek in Steenderen. Foto: Gerwald Harmsen

'Ik ben dol op organiseren'

Jeanette Harmsen 'Secretaresse van het Jaar?

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Ze is doorgedrongen tot de halve finale van de landelijke verkiezing 'Secretaresse van het Jaar' die ieder jaar wordt uitgeschreven door Instituut Schoevers: Jeanette Harmsen (51) behoort nu al tot de zes beste secretaresses, nog beter: Co-managers van Nederland van dit jaar.

"Mijn collega's hebben mij voorgedragen door een zogenaamde nominatie te schrijven", vertelt een trotse Executive Assistant van de Nederlandse vestiging van de Ubbink Centrotherm Group in Doesburg. "Een vakjury heeft vervolgens tien secretaresses genomineerd en daar bleek ik ook bij te horen."

Carrière
De vakjury bekeek naast de motivatie van de aandrager ook de cv's van de kandidaten. "Ik leerde typen in de zesde klas van de lagere school. De typemachine met gekleurde doppen op de toetsen was zwaar en ik sjouwde die koffer elke week mee naar school. Na het voorgezet onderwijs volgde de opleiding Meao Secretarieel. Schoevers bestond toen al als particuliere opleiding, maar was ook erg kostbaar."

In haar eerste baan als datatypiste bij Sorbo tikte ze stapels bonnen van overgebleven boeketten van de veiling in. "Ik kan de cijfertoetsen nog blind vinden", lacht Jeanette, die daarna aan de slag ging als secretaresse bij Koninklijke Wöhrmann in Zutphen. Bij de Wegener Uitgeverij Gelderland Overijssel (WUGO) werkte zij als secretaresse en toen dit De Stentor werd, was ze directiesecretaresse en bood ondersteuning aan de directeur en zijn Managementteam. Na een jaar als directiesecretaresse bij het GelreDome gewerkt te hebben en een tijdelijk contract bij Kaak in Terborg kwam ze terecht in Doesburg bij Ubbink b.v.

"Ik werk daar nu tien jaar als Executive Assistant van twee Managing Directors en een van hen is bovendien lid van de Managementboard van het moederbedrijf Centrotec SE. Ik heb het prima naar mijn zin met leuke collega's. Van vier grote, jaarlijkse, internationale evenementen verzorg ik de volledige organisatie. In draaiboeken staan alle details vermeld en ik ben ter plaatse om de laatste zaken te regelen of problemen te verhelpen. Ik heb veel vrijheid om mijn werk in te vullen. Ik kan mijn ei erin kwijt, ik ben dol op organiseren. Niet alleen op het werk trouwens, maar ook thuis."

Verloop verkiezing
Om door te kunnen naar de volgende selectieronde moesten de tien genomineerde secretaresses een video maken. "Voor mijn filmpje werd ik weer geholpen door mijn collega's. Schoevers heeft deze op haar website gezet en kon er worden gestemd."

Tussen 12 en 18 maart stemden velen in het bedrijf en de familie- en kennissenkring van Jeanette op haar video. "De uitslag van deze stemronde telde voor een derde deel mee. Twee derde deel bevatte het oordeel van de vakjury. Intussen werd bekend dat vanwege het coronavirus de finale van de 'Secretaresse van het Jaar'-verkiezing in een hotel in Amsterdam werd verplaatst van 14 april naar 16 juni en dan nog onder voorbehoud. Toen had ik wel het gevoel van, in welke tijd zitten we? Bij Ubbink maken we nu overuren en andere bedrijven zitten dicht. Ook ik werk nu vanuit huis verder."

De wedstrijd gaat echter vooralsnog door en na de stemronde en het oordeel van de vakjury stond Jeanette Harmsen tussen de zes halve finalisten vermeld. "Dat betekent dat ik nu een presentatie moet maken die sowieso drie onderdelen moet bevatten, namelijk: Waaruit blijkt dat ik op het secretariaat dé Co-manager ben? Waarom ben ik de perfecte ambassadeur voor dit vak en mocht ik winnen hoe ga ik dan het komende jaar mijn passie voor het vak overbrengen?"

Jeanette heeft wel een idee over de presentatie voor de vakjury, die plaatsvindt op het hoofdkantoor van Schoevers in Hilversum. "Middels een beknopte PowerPoint zal ik de drie onderdelen toelichten. "Ik weet dat je moet durven presenteren", legt de ervaren secretaresse uit. "Ik heb mijn focus in ieder geval gesteld tot de halve finale die nu op 14 april staat gepland. Tezamen met de overige kandidaten zal ik mijn presentatie moeten geven. De vakjury zal naar aanleiding van deze presentatie de drie finalekandidaten benoemen. Maar of deze halve finale doorgaat is nog maar de vraag."

De finale staat nu gepland op dinsdag 16 juni. Deze dag begint met een seminar voor de aanwezige secretaresses waarna ze onderling ervaringen kunnen uitwisselen. Die avond geven de finalisten een presentatie aan het publiek en de vakjury en wordt tot slot de 'Secretaresse van het Jaar' gekozen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden