Henk-Jan Harbers van GUV, die instructie krijgt voor het maken van een online condoleanceregister. Foto: PR
Henk-Jan Harbers van GUV, die instructie krijgt voor het maken van een online condoleanceregister. Foto: PR

Uitvaartbranche: 'Vaak verdriet omdat niet iedereen er bij mag zijn'

Algemeen

ACHTERHOEK - In verband met de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mogen uitvaartorganisaties bij uitvaarten maximaal dertig gasten toelaten. Dat leidt soms tot verdriet en moeilijke keuzes voor nabestaanden, omdat zij moeten beslissen: wie mag wel en wie mag niet bij de uitvaartplechtigheid aanwezig zijn. Uitvaartondernemingen zoals GUV Uitvaartzorg doen hun uiterste best om bijvoorbeeld via digitale weg zoveel mogelijk oplossingen te bieden.

Door Lydia ter Welle

Bert van Asselt is directeur van de GUV Uitvaartzorg, een organisatie die niet alleen in deze regio vele uitvaarten verzorgt, maar met het crematorium en uitvaartcentrum ook gastheer is voor andere uitvaartorganisaties. Hij vertelt dat het regelmatig voorkomt dat mensen keer op keer vragen of er niet méér mensen bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. "Want zeker hier in de regio komt men vaak met familie en andere naasten al gauw aan een groter gezelschap. Maar we hebben ons te houden aan de door de overheid vastgestelde regels en op dit moment betekent dat een maximum van dertig gasten bij een uitvaart. Dat is hier in de regio best lastig, omdat men heel vaak alleen al aan familie een grotere groep heeft. Laat staan dat je nog eens vrienden en buren erbij telt. En dat is triest. Want wij weten dat voor nabestaanden het verdriet draaglijker wordt als zij dat kunnen delen met al hun dierbaren: familie, maar ook vrienden en buren. En het is nu onmogelijk dat fysiek voor elkaar te krijgen", aldus Van Asselt.

Alternatieven
Namens zijn organisatie hebben enkele medewerkers de speciale instructiebijeenkomst van het RIVM bijgewoond. Uit die bijeenkomst bleek bijvoorbeeld dat een geschreven condoleanceregister - vanwege mogelijke overdracht van het virus via de pen en het register - geen haalbare kaart meer is. Henk-Jan Harbers, hoofd uitvaartzorg bij GUV geeft aan dat men de families alternatieve opties aanbiedt. "We bieden nabestaanden aan om een digitaal condoleanceregister aan te maken. Maar dat moet de familie wel willen. Als men de digitale weg niet wil bewandelen, houdt het voor ons ook op. Een andere optie is, om rouwbrieven rond te sturen, met daarbij een kaart om persoonlijke herinneringen aan de overledene op te schrijven en die vervolgens terug te sturen. En natuurlijk kan ook in een rouwbericht in de krant om zoiets worden gevraagd."

Livestream
GUV biedt altijd al gratis de mogelijkheid om, waar ook ter wereld, via een livestream de uitvaartplechtigheid te volgen, maar heeft het aantal mogelijkheden om in te loggen nu uitgebreid tot 250 logins. "Dat betekent dat mensen, in aantal een veelvoud van die 250 inlogs, de plechtigheid kunnen volgen via een internetverbinding. Ze zijn dan weliswaar niet fysiek aanwezig, waar wel in gedachten, met beeld en geluid", legt Van Asselt uit. Zijn uitvaartverzorgers adviseren met klem om juist voor de kwetsbare groep, zoals ouderen en mensen die al (ernstig) ziek zijn, van deze gelegenheid gebruik te maken. "Want we nemen allemaal de hygiënevoorschriften in acht, maar iedereen kan - zelfs ongemerkt - besmet zijn en het virus overbrengen, dus de grootst mogelijke voorzichtigheid is geboden. En we moeten helaas aannemen dat dit nog wel meer dan een maand kan duren", besluit Bert van Asselt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant