De Achterhoekse vlag zal voorafgaand aan elke thuiswedstrijd van De Graafschap mee het veld op gaan tijdens de vlaggenparade. Foto: PR
De Achterhoekse vlag zal voorafgaand aan elke thuiswedstrijd van De Graafschap mee het veld op gaan tijdens de vlaggenparade. Foto: PR

Facebookgroep Coronahulp Achterhoek zeer succesvol

ACHTERHOEK - Zoals altijd in tijden van crisis gebeuren er ook nu bijzondere en positieve dingen. Een mooi voorbeeld is de facebookgroep Coronahulp Achterhoek waar vraag en aanbod voor het zorgen en ontzorgen van Achterhoekers bij elkaar worden gebracht.

Door Kyra Broshuis

De groep, gestart op zondag 15 maart door Nino Uijting uit Ulft, telt op het moment van schrijven al 3500 deelnemers. “Een plek voor Noaberschap. Door de mooie initiatieven een centraal punt te geven is dit de plek om initiatieven te delen met elkaar. Vraag en aanbod voor het ontzorgen van Achterhoekers”, zo schrijft Uijting. Honderden mensen melden zich aan om andere Achterhoekers te helpen. Er zijn veel mensen die aanbieden om boodschappen voor anderen te doen of de hond uit te laten. Ook kinderopvang wordt veel aangeboden. Anderen bieden aan om mensen weg te brengen of op te halen. Zelfs koken wordt aangeboden en er zijn mannen die aanbieden tuinen te onderhouden.

Eén van de leden van groep merkt op dat het belangrijk is ook oog te hebben voor en contact te leggen met mensen die niet bekend zijn met Facebook. ‘Gewoon even een telefoontje voor een fijn gesprek’, is één van de vele bijzondere aanbiedingen. Een mevrouw biedt een gratis online teken- en schilderles aan en ook een docente biedt aan vragen over lesstof te beantwoorden. Een verzorgingshuis vraagt om kaartjes en tekeningen voor de bewoners die nu geen bezoek meer mogen ontvangen.

De groep verspreidt zich razendsnel door de Achterhoek en de Achterhoekers laten weten trots te zijn op hun streek. “Dit is typisch Achterhoeks; we zorgen voor elkaar”, zo staat er te lezen. En zo is het.

Andere initiatieven
Ook elders in de regio ontstaan initiatieven om elkaar te helpen. Zo heeft de Winterswijkse Uitdaging een corona-meldpunt opgericht. Sinds maandagochtend is er een digitaal meldpunt operationeel. Hier kunnen mensen die hulp nodig hebben zich melden. Ook inwoners die hulp willen bieden, kunnen zich melden via www.winterswijkseuitdaging.nl/meldpunt. De medewerkers van de Winterswijkse Uitdaging zullen dan vraag en aanbod bij elkaar te brengen. De organisatie benadrukt wel dat het allemaal op een veilige manier moet gebeuren. "Volg de richtlijnen van het RIVM, lever boodschappen op de stoep af, was vaak je handen en praat bij voorkeur via de telefoon of een beeldverbinding."

Ook Rotary Lochem steekt een helpende hand uit naar mensen die de deur niet meer uit kunnen. De serviceclub noemt het coronavirus ontwrichtend voor de samenleving als geheel, maar des te schrijnender voor ouderen en kwetsbaren. Voor deze mensen biedt Rotaryclub Berkel in Lochem een uitkomst. Mocht men in verband met de maatregelen niet in staat zijn om zelf boodschappen te doen of anderszins hulp nodig hebben, dan kan er contact worden opgenomen met Rotaryclub Berkel. In overleg plannen we één of tweemaal per week een ronde, zodat we de mensen van hun noodzakelijke boodschappen kunnen voorzien."

Meld jouw actie bij de redactie
We roepen initiatiefnemers op om hun hulpacties te melden via het mailadres van deze krant. Op de nieuwssite van deze krant zullen we een overzicht bieden van aangemelde hulpacties.

Meer berichten