Kok Coert Boschloo en zijn leraar Stefan Castrop, beiden trots op deze gouden medaille. Foto: Monique Pelgrom
Kok Coert Boschloo en zijn leraar Stefan Castrop, beiden trots op deze gouden medaille. Foto: Monique Pelgrom

Kok Coert Boschloo goud bij vakwedstrijden Skills The Finals

Algemeen

Naar EuroSkills 2020 in Oostenrijk

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN /LEEUWARDEN – Op woensdag 4 tot en met vrijdag 6 maart vond in het WTC Expo in Leeuwarden de vijfde editie van Skills The Finals plaats. Tijdens deze MBO-vakwedstrijden gaat het om wie er de beste van Nederland wordt in zijn of haar vakgebied. Na drie dagen strijden mocht kok Coert Boschloo (22) uit Steenderen zijn gouden medaille in ontvangst nemen.

Coert Boschloo behaalde bij de Skills Heroes vakwedstrijden voor mbo'ers in 2019 een bronzen medaille in de categorie kok, ondanks mindere voorbereidingen. Echter voor de wedstrijd in Leeuwarden begin maart 2020 waren de voorbereidingen intensief, al was hij niet van plan om mee te doen aan de Skills. Hij gunde klasgenoten die kans. "Mijn leraar Stefan Castrop vroeg het in de les. Niemand wilde of durfde, maar ik wilde het wel", laat Coert weten. Koken is zijn passie en dat laat hij zien door zich steeds weer te selecteren voor kookwedstrijden. "Ik zit in het examenjaar en kook als tweedejaars leerling in twee Michelinsterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn."

Aan zijn deelname aan Skills The Finals gingen een aantal voorrondes vooraf. Vele koks gingen daarvoor naar Waalwijk, waarna 23 deelnemers overbleven voor de kwalificatiewedstrijden in Heerhugowaard. Slechts acht koks gingen door naar de grote finale in Leeuwarden, gehouden op 4, 5 en 6 maart.

"Informatie en delen van de opdracht van de wedstrijd werden ons zes weken voor de finale toegestuurd. Hiermee ging ik met mijn leraar Stefan Castrop aan het overleggen over de te maken gerechten", vertelt Coert enthousiast. Hij ging de keuken in om te oefenen en kwam goed voorbereid in Leeuwarden aan.

"De laatste informatie kregen we pas op Skills The Finals", legt Coert uit. "Tijdens de eerste en tweede wedstrijddag moesten we een driegangendiner maken met een amuse, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dag drie moest een tweegangendiner worden gemaakt, een amuse, hoofdgerecht en desserttaart."

Bij deze finale stond geen blackbox met ingrediënten klaar, maar was een winkeltje ingericht, een versmarkt waar vis, schaal- en schelpdieren, vlees, groente, fruit, kruiden en dergelijke te halen waren. Daarmee moesten de menu's worden gemaakt.

Coert en zijn zeven medestanders bleven in de wedstrijd elkaars concurrenten, maar waren tussendoor met elkaar in gesprek, of leenden gereedschappen uit. Allen moesten koken voor zes personen: voor vier gasten, voor de jury en voor de showtafel. De jury keek naar duurzaamheid, hygiëne, of het werkblad opgeruimd bleef, en naar de smaak van de gerechten en de presentatie, waar per dag 100 punten konden worden verdiend. De gasten werden overigens bediend door finalisten uit de categorie Gastheer/Gastvrouw.

Tussendoor moesten de koks zorgen voor een goede voorbereiding van het diner, het zogenoemde mise-en-place, maar kregen zij tussendoor ook een papiertje met een extra opdracht. "Dan moesten we even een omeletje maken voor de jury", lacht Coert. "Snel naar het winkeltje voor ingrediënten. We moeten flexibel zijn tenslotte."

De 22-jarige Coert Boschloo was als kleine jongen al gefascineerd door eten en dan vooral het bereiden daarvan. Hij volgt de opleiding gespecialiseerd kok, niveau 4 bij het Graafschap College in Doetinchem. Hij kookte in het eerste jaar bij Restaurant Rijnzicht in Doornenburg, dat één Michelinster voert en is nu tweedejaars leerling in twee Michelinsterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn. "Ik kom na het koken aan tafel vertellen wat de gasten eten. Dat vind ik het mooist."

Coert voelt zich in een restaurant met sterren op zijn plek. "Na het examen kan ik kiezen of ik in Giethoorn blijf koken, of dat ik naar het buitenland ga", vertelt Coert, die dan denkt aan Curaçao.

Met zijn examens voor de boeg, gaat hij zich ook voorbereiden voor de EuroSkills 2020. "Ik moet daarvoor aan veel voorwaarden voldoen en deelnemen aan de voorbereidingsdagen, maar dat gaat lukken", vertelt een trotse Coert, die van 16 tot en met 19 september te vinden is in het Oostenrijkse Graz.

Kok Coert Boschloo. Foto: Monique Pelgrom
Kok Coert Boschloo mag op het hoogste podium staan. Foto: Monique Pelgrom

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant