Guus Willemsen (l) en Cor Slakhorst, twee van de grote groep vrijwilligers van de bouwploeg van De Kei, zagen een plank op maat voor een vloertje in een muurkast. Foto: Alice Rouwhorst
Guus Willemsen (l) en Cor Slakhorst, twee van de grote groep vrijwilligers van de bouwploeg van De Kei, zagen een plank op maat voor een vloertje in een muurkast. Foto: Alice Rouwhorst

Nog wat klusjes te klaren

Algemeen

STEENDEREN – "Af, af…. ja wanneer is iets af? We blijven dingetjes tegenkomen en daardoor veranderen. Deze muurkast was bijvoorbeeld bedoeld om servies in te zetten, maar we hebben twee vriezers in de keuken staan. Er is daardoor geen plek voor de koelkast. Daarom komt een vriezer in de kast te staan."

Door Alice Rouwhorst

Rieks Eggens zit samen met een aantal handige vrijwilligers in de nieuwe keuken van De Kei, het multifunctionele ontmoetingscentrum in de voormalige St. Joannesschool. Hij is net terug van de bouwmarkt, de klussers misten een paar planken. Die zijn door hem even snel gehaald, zodat ze verder kunnen met hun werk. Het gaat er gemoedelijk aan toe. Na de koffie gaan ze verder met hun klus. Het ophangen van een paar steunen waar de bezems aan opgehangen kunnen worden in de bezemkast, het leggen van een vloertje in een kast en het ophangen van een verschoontafel voor baby's. Er ontstaat een kleine discussie over de juiste hoogte, want de vrouw van tegenwoordig is best lang… Toch wordt besloten om de aanbevolen hoogte van 70 cm zoals in de instructie staat aan te houden. Ze timmeren, zagen en boren er lustig op los. Over en weer wordt er gereedschap gedeeld en wat gedold met elkaar.

(Bijna) klaar voor de toekomst
De metamorfose van het schoolgebouw naar een eigentijds ontmoetingscentrum is een geslaagde. Zeker te bedenken dat het gros van de werkzaamheden door vrijwilligers is gedaan in een relatief korte tijd. Maar wel vrijwilligers met twee rechterhanden.

Aan de wieg van het project staan Geert Postma, Martin Nieuwenhuis, Frans Peelen en Rieks Eggens. Na een periode van overleg, fondsenwerving en plannen maken door hen kon eind 2018 Stichting Welzijn Steenderen de school overnemen van de gemeente Bronckhorst.

Het werk begon in januari 2019. Een gedegen plan lag er aan ten grondslag. Muren en plafonds werden gesloopt, indelingen veranderd, deuren verdwenen om elders weer toegevoegd te worden. Het opbouwen kon daarna beginnen. Het meer dan honderd jaar oude gebouw is aangepast aan deze tijd. Op het dak liggen zonnepanelen, de ruimten worden verlicht met ledlampen. De temperatuur is constant zestien graden. Warmtewisselaars die op de zolder zijn geplaatst kunnen bijsturen als dat nodig is.

Aan de gevel aan de Dr. A. Ariënsstraat is een kas gemonteerd. De functie hiervan is tweeledig. Naast dat er kruiden en groenten geteeld gaan worden voor de keuken, heeft de kas een isolerende werking. "Het gebouw is energiezuinig en goed geïsoleerd. Alle ramen zijn voorzien van dubbele beglazing. De kas aan de voorgevel is eigenlijk de derde laag. Joannes zit er warmpjes bij…, " grapt Rieks, doelend op het stenen beeld van de heilige St. Joannes aan de voorgevel. Tevens worden in de voortuin 24 schooltuintjes gerealiseerd. Die gaan bewerkt worden door leerlingen van groep 4 en 5 van de Pannevogel. Hiervoor wordt nog tuingereedschap gezocht. "In De Kei gebeuren activiteiten die elders in het voormalige Steenderen niet gebeuren. We willen geen concurrent zijn van bestaande voorzieningen", verduidelijkt Rieks.

Hergebruik van materialen
Het tegelzetten, een deel van het timmer- en schilderwerk en de installatie van de verwarming werd uitbesteed. Verder is alles door vrijwilligers gedaan en is zoveel mogelijk hergebruikt. Een deel van de apparatuur in de keuken komt uit een andere keuken. De trap naar de kelder is smaller gemaakt en in een andere hoek gezet en hier en daar aangeheeld. Overal op de vloer ligt PVC, die in de gang zelfs in visgraatmodel is gelegd. In de toiletruimten zijn de toiletten vernieuwd, verder voldeden de ruimten nog aan de eisen van deze tijd.

Buiten bij de ingang is een grote serre geplaatst. In de tuin zijn de fruitbomen gehandhaafd, de tegels van het speelplein hebben plaats gemaakt voor groen en het hemelwater wordt opgevangen in wadi's. Bezoekers met een e-bike kunnen de accu bij het pand opladen en invaliden kunnen vlak voor de deur parkeren. Een hele klus geleverd door vrijwilligers, die 'dienst' hadden op de dinsdag en/of vrijdag. "Ik werd gevraagd om één kozijntje dicht te metselen", zegt Guus Willemsen, "maar dat werd steeds meer. Ik loop hier nu nog…!" Hij is vandaag met onder andere Cor Slakhorst aan het werk, beiden zijn leerling geweest op deze school. "We kennen heel wat hoeken hier."

Ingebruikname
De eerste gebruikers zoals de dagbesteding, de welzijnsactiviteiten, het sociaal team, Urban Dance Lab en de houtbewerkers hebben hun intrek genomen. "Ruimten kunnen gehuurd worden voor vergaderingen, kunnen dienen als expositieruimte, lezingen kunnen worden gegeven, er zijn ideeën voor yogales, een schrijfcursus kan gevolgd worden, jongeren kunnen komen gamen via een beamer op een beeldscherm. Kortom, er is heel veel mogelijk. De Kei moet een ontmoetingsplek gaan worden voor iedereen, voor jong en oud. Ik merk dat het leeft onder de bevolking, dat het geloof in het slagen van de Kei sterker wordt. Dat is de bedoeling," constateert Rieks.

Officiële opening en ontdekkingsweek uitgesteld door coronavirus
Op vrijdagmiddag 27 maart zou de officiële opening plaatsvinden in samenwerking met de vrijwilligers en op zaterdag 28 maart was een open dag gepland. Door de ontwikkelingen rond het coronavirus gaat dit niet door. Ook de ontdekkingsweek van 30 maart tot en met 3 april waarin elke dag meerdere activiteiten, workshops en lezingen gepland stonden is uitgesteld.


www.dekeisteenderen.nl

St. Joannes heeft een warm en droog onderkomen in de nieuwe kas aan de voorgevel van De Kei. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant