De organisatoren van de Bevrijdingstour door de gemeente Bronckhorst bij een Amfibie Weasel M29C voertuig: v.l.n.r. de Vordenaren Frank van Setten, Jan Besselink, Wim Polman en Johan Norde. Foto: Aniek van Langen
De organisatoren van de Bevrijdingstour door de gemeente Bronckhorst bij een Amfibie Weasel M29C voertuig: v.l.n.r. de Vordenaren Frank van Setten, Jan Besselink, Wim Polman en Johan Norde. Foto: Aniek van Langen

Grote Bevrijdingstour door Bronckhorst

Algemeen

Afsluitend defilé van oude legervoertuigen in Vorden

Door Jan Hendriksen

VORDEN - In het kader van '75 jaar Bevrijding' rijdt op zaterdag 11 april een prachtige verzameling legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog een grote 'Bevrijdingstour' door de gemeente Bronckhorst. Deze rondrit onder de naam 'Vrijheid naar de Toekomst' wordt georganiseerd door de Oranjevereniging Vorden en het 4 Mei Comité Vorden.

Deze beide verenigingen hebben het initiatief omarmd van Wim Polman en Johan Norde die ook actief waren bij de herdenking van '60 jaar Bevrijding' in Vorden in 2005. Het organisatieteam is uitgebreid met Vordenaar Jan Besselink, actief lid van Keep Them Rolling, een vereniging die oude legervoertuigen in stand houdt. In het paasweekend, van 11 tot en met 13 april, is er in Bussloo een grote manifestatie van Keep Them Rolling en De Groene Soos (een vereniging voor liefhebbers van historische militaire voertuigen). Onder de naam 'Operation Cannonshot' wordt daar een groot kampement ingericht.
"Er worden vanuit Bussloo meerdere evenementen in de regio verzorgd en dat bood ons de unieke kans om een groot aantal oude legervoertuigen naar de gemeente Bronckhorst te halen", zegt Wim Polman. De
'Bevrijdingstour', met een gevarieerde en representatieve reeks voertuigen van de geallieerden uit de Tweede Wereldoorlog zal via de route door Baak, Steenderen, Toldijk, Hummelo, Wittebrink, Zelhem, Veldhoek en Hengelo de gehele gemeente Bronckhorst doorkruisen. Bij Museum Smedekinck aan de Pluimersdijk in Zelhem zal tijdens de tour een rustpauze (11.45-13.30 uur) worden gehouden. Geëindigd wordt met een defilé in Vorden.

Defilé Vorden
De ontvangst van de Bevrijdingstour in Vorden vindt plaats op het gazon vóór de Dorpskerk. Het programma begint om 13.30 uur met een kort concert door Harmonie Vorden. Om 14.00 uur is de officiële opening. Leden van Scouting David G Alford Vorden hijsen dan de vlaggen van Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Nederland terwijl de volksliederen van de vier landen worden gespeeld. Vervolgens brengt een jeep vanaf de Burgemeester Galleestraat een fakkel, waarmee een van de genodigden het Vrijheidsvuur zal ontsteken. Harmonie Vorden brengt vervolgens 'Honour to the Liberators' ten gehore.
Direct na het officiële gedeelte speelt een Big Band muziek uit de jaren veertig en de bevrijdingstijd. Vanaf een podium tegenover De Herberg bij de Dorpskerk gaan de muzikanten door tot het defilé begint.
Tegen 14.30 uur worden ongeveer vijftig voertuigen bij de Enkweg verwacht. Daar worden bloemboeketten en schildjes uitgereikt aan de chauffeurs. Ook wordt aan een tank aan het defilé toegevoegd. Deze rijdt niet mee tijdens de route door de gemeente Bronckhorst.

Vlaggenparade
Het defilé in Vorden wordt voorafgegaan door een Pipes and Drums korps uit Venlo. De Vordense jeugd zal ook nauw betrokken worden bij het defilé. Aan het hoofd van de stoet die om 15.00 uur vertrekt vanaf de Enkweg en via de Burgemeester Galleestraat de Dorpsstraat intrekt loopt de Caledonian Pipes and Drums. Voor de muzikanten uit dragen twee leden van Scouting David G Alford Vorden een spandoek met de tekst '75 jaar Vrijheid en Vrijheid naar de Toekomst'. Achter het muziekkorps volgt de vlaggenparade in rijen van drie door leden van Scouting Vorden met de vlaggen van Canada, de Verenigde Staten, Engeland, Polen, Nederland, Europa, Gelderland, Achterhoek en Bronckhorst.
Dan volgen de voertuigen van Keep Them Rolling. In twee groepen met daar tussenin acteurs van het openluchtspel '75 jaar Bevrijding van de Achterhoek'uit Halle Heide in de kleding van hun opvoering. In de voertuigen zijn banken bevestigd, waar kinderen uit de hoogste groepen van de drie Vordense basisscholen op mogen plaatsnemen. Bij Hotel Bakker staan twee podia onder de veranda waar burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst en de genodigden het defilé afnemen. De voertuigen vervolgen hun route over de Dorpsstraat en via de Stationsstraat en opnieuw de Burgemeester Galleestraat zoeken zij aansluitend een parkeerplek in de Dorpsstraat, op het gazon voor de Dorpskerk en op het Marktplein. Het publiek kan dan de voertuigen van dichtbij bekijken. De Pipes and Drums zullen mogelijk nog een kleine show opvoeren. "Daarna willen we in de sfeer van de bevrijding met muziek uit die tijd Vorden in feeststemming brengen", vertelt Wim Polman verder over het programma.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant