De bestuursleden van Keijenborgse motorclub KMC’95 stappen zelf ook maar wat graag op de motor. Meest links mede-oprichter Theo Stapelbroek. Foto: Luuk Stam
De bestuursleden van Keijenborgse motorclub KMC’95 stappen zelf ook maar wat graag op de motor. Meest links mede-oprichter Theo Stapelbroek. Foto: Luuk Stam

Keijenborgse motorclub bestaat 25 jaar

Midwinter-activiteit van KMC'95 staat donderdag-avond in het teken van jubileum

Door Luuk Stam

KEIJENBORG – Van zijn vrouw Marga kreeg de nu 68-jarige Theo Stapelbroek op zijn verjaardag in 1994 motorrijlessen cadeau. Het was op de Keijenborgse kermis al vaak onderwerp van gesprek geweest. Toen fervent motorrijder Wim Goossens hoorde dat Stapelbroek ook op de motor stapte, besloten ze samen een motorclub op te richten.

Het dorp was in hun ogen altijd al motorminded geweest en dorpsgenoten gingen geregeld met de gemotoriseerde tweewieler op pad. Stapelbroek en Goossens stuurden ruim veertig brieven rond. Meer dan dertig Keijenborgse motorrijders bleken wel belangstelling te hebben en op 13 februari 1995 werd KMC'95 geboren.

Dit jaar viert de club het 25-jarig bestaan. Dat gebeurt om te beginnen komende donderdag vanaf 20.00 uur met een 'oergezellige avond' in Coens Pannenkoekenhuus, exact 25 jaar na de oprichtingsvergadering. De avond is vrij toegankelijk voor alle (oud-)leden en partners. De leden die er vanaf het allereerste begin bij zijn, zullen deze avond gehuldigd worden.

De club telt op dit moment 106 leden, die vrijwel allemaal nog actief rijden. Dat doen ze van de eerste zondag van april tot en met de laatste zondag van oktober. Iedere zondagochtend om 9.30 uur vertrekken de rijders voor een route van doorgaans tussen de 160 en de 180 kilometer. "En onderweg nemen we de tijd voor een goede koffiestop", klinkt het.

Wat er zo mooi is aan motorrijden? "Het gevoel van vrijheid, blijheid", zegt de huidige voorzitter Gerard Lichtenberg (58). "Op de motor ruik je bijvoorbeeld elke luchtverandering. Als een boer net mest op het land heeft gebracht, ruik je dat. Als je langs koolzaadvelden rijdt, ruik je dat. En natuurlijk het swingen met de motor, je zit niet in het keurslijf van een auto."

In het weekend na Pinksteren trekken de leden er jaarlijks voor meerdere dagen op uit. Vrijwel altijd spelen deze tochten zich in Duitsland af. Sowieso gaan de Keijenborgse motorrijders graag richting onze oosterburen. "Het rijden daar is hartstikke mooi", vindt Stapelbroek. "Met die bulten en die haarspeldbochten."

De avondvierdaagse – dit jaar van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 augustus – is uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt. Naast een kleine vijftig eigen leden doen daar steevast iedere avond zo'n 125 rijders van buitenaf aan mee. "Al ben je dan wel afhankelijk van het weer", zegt Stapelbroek, die tegenwoordig secretaris van de club is.

Ook is hij nauw betrokken bij de week-breek-rijders, de groep die in 2017 in het leven is geroepen. Deze groep met veelal gepensioneerde rijders maakt iedere donderdag een tocht. De oudste van het stel is 84. "We hebben ook donateurs", vertelt Stapelbroek. "Dat zijn leden die betrokken willen blijven bij de club en overal aan meedoen, behalve aan het motorrijden."

Zo staat er in dit jubileumjaar naast de midwinteractiviteit van komende donderdag nog meer feest op de agenda. Op zaterdag 25 juli komen schlagerzanger Richtig Rex en de band Duo Double XL naar Keijenborg voor een veelbelovende avond. Want, zo staat er in het jubileumboekje te lezen: 'De feestavonden uit het verleden, daar heeft men het nu nog over'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden