Schrijfster Alice Garritsen krijgt van Alien Maalderink een schoof tulpen. Foto: Liesbeth Spaansen
Schrijfster Alice Garritsen krijgt van Alien Maalderink een schoof tulpen. Foto: Liesbeth Spaansen

Alice Garritsen rafelt stambomen uit in Hengelo en Toldijk

Algemeen

TOLDIJK – Naar aanleiding van het boek 'Een beerput die geen doofpot werd' nodigden de vrijwilligers van de Flopbieb schrijfster Alice Garritsen uit. Dinsdag 28 januari vertelde zij hoe het verhaal en daarna het boek ontstond, maar zij verrijkte het publiek met een inkijkje in de familiaire banden tussen Hengelo en Toldijk.

Door Liesbeth Spaansen

Alien Maalderink, voorzitter van Flophouse opende de avond met een welkom aan publiek en gaste. "Het onderwerp in het boek is van alle tijden. Goed om dit te bespreken. Ik wens jullie een fijne avond."

Comfortabel zittend in de leesstoel op het podium vertelde Alice Garritsen over de band die zij heeft met Toldijk. "Mijn vader is in december 1907 geboren aan de Hoogstraat 10, dat is 80 meter hier vandaan. Er zijn meer generaties families die hier wonen en we delen voorouders. Daarover straks meer."

Alice gaf aan het onderzoeken van de geschiedenis van Henricus Rumpius erg leuk te vinden. "Hij werd destijds 'ontzet', ontslagen, maar weinig mensen wisten ervan. Wel van het ontslag, maar niet waarom. Ik mocht het boek officieel presenteren in de Remigiuskerk in Hengelo. Daar gaf ik mijn lezing vanaf dezelfde preekstoel waarop in de 17de eeuw dominee Theodorus Rumpius en zijn zoon Henricus gestaan hebben." Het eerste exemplaar was voor ds. Aleida Blanken.

Na het raadplegen van vele archieven, waarvan enkelen eerst moesten worden geprepareerd vanwege de ouderdom, kwam ze veel te weten. Niet alleen over ruzies en vechtpartijen in de dorpen, maar ook over de kerkgeschiedenis en het leven in de gemeenschap Hengelo.

Na de pauze ging Alice Garritsen dieper in op de geschiedenis van een aantal families in Toldijk. Toen zij zocht naar verdere informatie voor haar eigen stamboom vond zij ook veel informatie over bijvoorbeeld de familie Bremer die al vier eeuwen herberg Den Bremer in Toldijk runt en de familie Hartman van boerderij 't Holtslag. Dick Garritsen van Boerderij De Kruisbrink ontdekte dat Alice een achter achternicht van hem is. "Het is opvallend hoeveel details destijds zijn genoteerd én bewaard", vertelt Alice.

Omdat de lezing een initiatief was van de Flopbieb ook een boekenweetje: op Holthuizen werden in november 1797 stapels boeken verscholen, die verboden waren. Later werden zij in beslag genomen en er volgde een rechtszaak.

Een aantal delen uit het boek werd door de schrijfster voorgelezen, die moest bekennen dat niet alles heeft een plek gekregen in het boek. Ze zijn wel beschreven en terug te lezen op haar website.

Uren zou Alice kunnen spreken over de families in deze regio, maar de tijd was echt tekort. Bertus Rietberg van de Historische Vereniging Steenderen opperde nog eens een avond hierover te kunnen organiseren, met foto's van de bedoelde boerderijen.

Alien bedankt Alice Garritsen voor deze avond en gaf haar een schoof tulpen. "Leuk om over Toldijk zoveel terug te horen."


alicegarritsen.blogspot.com

www.flophouse.nl/bieb/

Alice Garritsen leest voor uit eigen werk. Foto: Liesbeth Spaansen
Achter achterneef en -nicht Dick Garritsen en Alice Garritsen. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant