Het is bijna zover en dan kunnen de machines van stal. Bas kan dan in het echte leven aan het werk met een aardappelpoter. Foto: Alice Rouwhorst
Het is bijna zover en dan kunnen de machines van stal. Bas kan dan in het echte leven aan het werk met een aardappelpoter. Foto: Alice Rouwhorst

Bouwen in een virtuele wereld

BAAK – Bij Bas Beuwer (16) stroomt het agrarisch bloed al van kinds af aan door de aderen. Hij loopt twee dagen van de week tussen de aardappelen en zit drie dagen op het Zone-mbo, richting groen, grond en infra (loonwerk). Hij houdt van het melkveebedrijf van zijn ouders, maar zijn hart gaat echt sneller kloppen in de akkerbouw. In de echte én virtuele wereld.

Door Alice Rouwhorst

Het lijkt nog maar zo even geleden. Ik zie het nog levendig voor me. Bas en mijn oudste zoon en andere vriendjes uit de klas al kruipend over de vloer met al hun Bruder trekkers en aanhangers. De vloer bezaaid met maiskorrels, die dienst deden als aardappelen op de aardappelrooier. Het komt door hem en andere vriendjes van de boerderij dat ik niet zomaar meer een trekker zag rijden op de weg, maar een New Holland, een John Deere of een Claas. Ik zie ze met hun traptrekkers met voorladers en aanhangwagens uren spelen in de zandbak. De traptrekkers hebben al lang via Marktplaats een nieuwe eigenaar gevonden en het kleinere speelgoed is ook al de deur uit of staat te verstoffen achterin de kast. Het buitenspelen verplaatste zich langzaamaan naar binnen achter het beeldscherm. In een virtuele wereld bouwde mijn zoon een hele dierentuin in Zoo Tycoon met onder andere dinosaurussen (ja, daar leven ze nog), die hij moest verzorgen. Bas bouwde, hoe kan het ook anders, een virtuele boerderij op Farming Simulator samen met anderen die op dat moment ook online waren.

Modden
Inmiddels is het trekker rijbewijs 'in the pocket' en heeft Bas in de reële wereld een echt trekkerstuur vast in plaats van een speelgoed exemplaar. Kleine jongens worden groot…

Farming Simulator is ook verder gegroeid. Na heel wat versies en updates ziet de virtuele agrarische wereld er steeds echter uit. Het mooie van het spel is dat de makers het toestaan dat gamers eigengemaakte aanpassingen mogen toevoegen aan het spel. Deze zogenaamde modders stoppen heel veel uren in het tekenen van identiek lijkende 3D modellen. In Farming Simulator zijn trekkers en agrarische aanhangwagens te downloaden die door deze modders zijn toegevoegd. De kunst is om een exacte kopie op schaal te maken van een hoog niveau. Want alleen dan wordt de mod toegelaten.

Interesse gewekt
De geschiedenis herhaalt zich. Achter zijn beeldscherm op zijn kamer leer ik via Bas een klein beetje van de wereld van het modden. Hij heeft zijn eerste stappen in deze wereld zo'n twee jaar geleden gezet. En zeker niet onverdienstelijk. "Ik wilde graag machines in het spel hebben, waarmee ik op het werk of hier op de boerderij mee werk. Maar die waren er niet. De enige oplossing was om ze zelf te maken. Zo is het begonnen." Zijn eerste mod, een aardappelpoter, die hij in samenwerking met iemand anders maakte, kan nu door spelers van het spel gedownload worden. Deze wordt met een 4,4 gewaardeerd door de gebruikers op een schaal van één tot vijf. "Het maken was leuk. Het kunnen gebruiken is nog leuker, zeker nu het ook door anderen wordt gedownload. Dat vind ik echt tof! Dat smaakt naar meer!"

Zichzelf uitdagen
Bas zijn eerste tekenwerk was het nabouwen van de mestinjecteur die op de boerderij van de familie Beuwer gebruikt wordt. Niet dat je zegt een eenvoudig object om mee te starten. Zeker omdat hij er geen enkele bouwtekening van had. Hij bouwde het uit de losse hand in het tekenprogramma Blender. Met een paar foto's moest hij het doen. "Het hoeft niet gemakkelijk te zijn. Of ik nou deze machine teken of alleen een onderdeel van een motorblok. Ik kom sowieso moeilijkheden tegen. Het daagt me juist uit!"

Van een mesttank die hij nu aan het maken is, heeft hij bij de producent tekeningen en foto's opgevraagd én gekregen. "Ik had niet verwacht dat ik wat zou ontvangen, maar het bedrijf was heel enthousiast dat ik het wilde nabouwen. Ik ben er mee begonnen, zoek alles zelf uit. Via de chat kan ik vragen stellen aan andere modders als ik het niet weet. Ik merk dat ik wel wat extra tekeningen kan gebruiken. Dus ik moet ze nog maar weer eens mailen…" De vele updates van het spel zijn een zegen, maar tegelijkertijd een vloek. "RVS ziet er nu uit als RVS en hout heeft nerven, heel realistisch. Maar door de vele updates en hogere resolutie van beeldschermen moet je steeds gedetailleerder bouwen. Je kunt zover inzoomen. Elk foutje is zichtbaar."

Modden is winterwerk
Nog even en dan is de winter voorbij. Het buitenwerk op het land begint dan weer. De tijd om achter het beeldscherm te zitten zal voor Bas beperkter zijn. "Dat vind ik niet erg. Ik vind het heerlijk om buiten met de machines te werken. Het praktisch bezig zijn vind ik op dit moment het leukst om te doen. Maar wie weet kies ik ter zijner tijd wel voor een zittende carrière achter het beeldscherm. De tijd zal het leren."

Meer berichten