Jan en Gerda Bosch-Bosman ontvingen burgemeester Marianne Besselink thuis op hun boerderij om haar felicitaties in ontvangst te nemen voor hun briljanten huwelijk. Foto: Alice Rouwhorst
Jan en Gerda Bosch-Bosman ontvingen burgemeester Marianne Besselink thuis op hun boerderij om haar felicitaties in ontvangst te nemen voor hun briljanten huwelijk. Foto: Alice Rouwhorst

De vonk sloeg over op het fietspad

Algemeen

HENGELO – Op 4 februari 1955 kregen de 24-jarige Jan Willem Bosch en de 19-jarige Gerharda Bartha Bosch-Bosman het huwelijksboekje uitgereikt waarna ze als man en vrouw het gemeentehuis verlieten. Afgelopen dinsdag, 65 jaar later, vierde het echtpaar deze huwelijksdag samen met hun twee kinderen en kleinkinderen, familie en vrienden bij Ons Huis in hun woonplaats. Het werd een zeer gezellig feestje waar ze enorm van hebben genoten.

Door Alice Rouwhorst

In hun jonge jaren werd van het fietspad tussen Vorden en Hengelo op de zondagavond veelvuldig gebruik gemaakt door met name jonge vrijgezellen. Zo ook door hen. Uitgaansgelegenheden waren er in die tijd amper. Het was daar op het pad waar de vonk over sloeg. Hij fietsend vanuit Hengelo, zij vanuit Vorden. Echter na een jaar verkering ging het uit. Jan wou nog 'verder kijken', zoals hij het zelf zegt. Op de 'Kolde markt' in Hengelo kwamen ze elkaar weer tegen en sloeg de vonk opnieuw over. De rest is geschiedenis.

Vele felicitaties
Uiteraard waren er de nodige felicitaties voor het jubilerende bruidspaar: een brief van het Koningspaar en van de Commissaris van de Koning van Gelderland, kaarten van familie en vrienden en een prachtige orchidee en een persoonlijk bezoek van burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst. Zij bezocht het briljanten paar thuis op de boerderij 't Haagenbeck aan de Varsselseweg. Een plek waar Jan, inmiddels 89, zijn hele leven al woont en Gerda (84) na de huwelijksvoltrekking, bij introk. Onder het genot van een kop thee en een plak cake vertelden ze over hun leven.

Een mooi leven op de boerderij
De ouders van Jan hadden een gemengd bedrijf, varkens en koeien, die Jan en Gerda op den duur overnamen. Daarnaast verdiende Jan de kost met zijn loonbedrijf. "Dag en nacht heb ik gewerkt. Ik was veel op pad bij de klanten. Ik zeg soms wel dat ik heel Hengelo omgespit heb met mijn kraan." Het gevolg was dat Gerda thuis de boerderij deed, samen met haar schoonvader. "Ik vond dat fijn werk, het was mijn liefhebberij. Ik kwam zelf ook van de boerderij. Alleen leek het soms wel of ik met hem getrouwd was in plaats van Jan", zegt ze gekscherend. Begin jaren tachtig stopten Jan en Gerda met de varkens en de melkkoeien. "De invoering van de melktank betekende dat we daarin moesten investeren en in een nieuwe schuur. Omdat het duidelijk was dat onze zoon of dochter de boerderij niet voort wilden zetten, was dat het moment om te stoppen. We zijn overgegaan op meststieren."

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen
Inmiddels hebben de beesten de boerderij verlaten en genieten Jan en Gerda samen van hun oude dag. Elke eerste woensdagmiddag van de maand gaan ze samen naar de bingo in Varssel. Mailen met de twee kleinkinderen is ook een favoriete bezigheid. Tot voor kort verzorgde Gerda nog een moestuin, maar de groenten worden nu door haar per auto bij de supermarkt gekocht, samen met de andere boodschappen. "Ook lekker hoor, aan de smaak van die groente kun je wel wennen." De buurtzorg helpt in de huishouding, want haar knieën laten haar wat in de steek. Eén is al onder het mes geweest, de andere is binnenkort aan de beurt. Ook Jan kampt met wat gezondheidsproblemen. Onlangs lag hij nog in het ziekenhuis, omdat hij benauwd was. Gelukkig gaat het weer beter met hem en is hij weer thuis. Jan en Gerda hopen dat ze zo lang mogelijk met z'n tweeën zelfstandig kunnen blijven wonen op de boerderij met de benodigde hulp(middelen).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant