Nick Volwater, zevende op het Nederlands Kampioenschap biertappen. Foto: Luuk Stam
Nick Volwater, zevende op het Nederlands Kampioenschap biertappen. Foto: Luuk Stam

Nick behoort tot de beste biertappers van Nederland

Barman van eetcafé De Tol in Zelhem eindigt als zevende op NK biertappen.

Door Luuk Stam

ZELHEM – De beste biertapper van de Achterhoek is de nummer zeven van Nederland. Eind november behaalde Nick Volwater (29) al de regionale titel, op donderdag 16 januari mocht hij zijn kunsten vertonen op vakbeurs Horecava in de RAI in Amsterdam. In een veld van 47 biertappers schopte de barman van het Zelhemse eetcafé De Tol het tot de finale.

In die finale ging de winst voor het eerst naar een vrouw. Amber Ott (26) van restaurant Zuyver uit Soest was vorig jaar al tweede en mag zich nu de eerste vrouwelijke Nederlands kampioen biertappen noemen. De in Doetinchem woonachtige Volwater eindigde in de finale met de tien beste Nederlandse tappers op een zevende plek.

Daar was de debutant op dit podium maar wat tevreden mee. "Vooraf was het mijn doel om de finale te halen", vertelt hij. "Ik vond het al heel mooi dat dit gelukt was. Het was daar een hele poppenkast met camera's en alles, maar uiteindelijk ging het ook heel serieus en was het een stukje waardering voor het vak."

De van oorsprong uit Vragender afkomstige Volwater werkt al vanaf zijn zestiende in de horeca. Recent werkte hij voor Pand 9 en De Kompaan in Doetinchem, waar hij ook achter de bar stond. Sinds anderhalf jaar werkt hij nu bij De Tol, waar het idee om mee te doen aan de biertapwedstrijden spontaan ontstond.

Het was uitbater Remon te Brake, die zijn personeelsleden vroeg of er iemand interesse had om deel te nemen. Volwater stak zijn vinger op. Hij deed al twee keer eerder mee aan de Achterhoekse kampioenschappen en behaalde al eens de derde plek. "Het is altijd heel gezellig om daar mee te doen", vertelt hij. "En nu won ik ook nog."

Bij de tapwedstrijden gaat het om meer dan alleen tappen. "Er is een heel protocol dat je moet doorlopen", legt de barman uit. "Het zijn zo'n dertig stappen. De glazen moeten schoon zijn, je moet zorgen voor de juiste schuimkraag met een mooie bolling, de viltjes moeten goed liggen en je bent ook de gastheer. Je begroet de jury en serveert op de juiste manier uit."

Volwater toonde aan dit alles uitstekend te beheersen. "Wij zijn hartstikke trots", zegt Te Brake. "Die bieren zijn ook helemaal Nick zijn ding. Hij denkt altijd mee over onze bierkaart en heeft zelf ook de app Untappd op z'n telefoon." De hoofdrolspeler zelf bevestigt dat: "Klopt, ik registreer alle biertjes die ik zelf drink. Ik heb er echt een hobby aan."

Het werken in de horeca is de man met passie en liefde voor bier dan ook op het lijf geschreven. "Mensen komen hier voor een avond uit en het is altijd gezellig", vertelt hij. "Er hangt altijd een mooie sfeer, een sfeer waarin ik heel fijn werk. Of ik volgend jaar weer meedoe aan die wedstrijd? Ja, dat lijkt me zeker mooi!"

Meer berichten