Wie het boek vol Hengelose historie nog niet compleet had, ging zondagmiddag op zoek naar de laatste ontbrekende plaatjes. Foto: Luuk Stam
Wie het boek vol Hengelose historie nog niet compleet had, ging zondagmiddag op zoek naar de laatste ontbrekende plaatjes. Foto: Luuk Stam

Plaatjesjacht op de ruilmiddag: 'Dit is net bingo'

Algemeen

HENGELO - Ruim tweehonderd mensen kwamen zondag naar Ons Huis in Hengelo voor de ruilmiddag van de historische plaatjesactie, in het leven geroepen door de plaatselijke Albert Heijn en de Oudheidkundige Vereniging Hengelo. Dit najaar verschijnt een tweede boek.

Door Luuk Stam

Een stuk of vijftien plaatjes moeten ze nog, de vader en dochter die samen naar Ons Huis zijn gekomen. "Ik denk dat ik ze allemaal heb", zegt Karin Schuerink (48). Haar zoon Luuk (11) begint op te noemen: "Nummer 3, 5, 11..." In no-time is het hele lijstje afgewerkt. "Dat gaat lekker zo!", zegt de vader. "Wij zijn met een paar minuten weer thuis."

Zo vergaat het velen deze zondag op de ruilmiddag van de historische plaatjesactie. In november vorig jaar begonnen de Hengelose Albert Heijn en de Oudheidkundige Vereniging Hengelo met deze actie. Tot eind december kregen mensen in de supermarkt plaatjes bij hun boodschappen. Die konden ze verzamelen in een boek met plek voor in totaal 189 plaatjes. Een kleine drieduizend boeken gingen in de afgelopen maanden de deur uit.

Veel mensen die hun boek nog niet compleet hebben, grijpen deze ruilmiddag aan om de laatste plaatjes bij elkaar te zoeken. Toch zijn er ook tientallen mensen die alleen stapels dubbelen komen afleveren of plaatsnemen aan een tafel om anderen te helpen. "Wij geven alleen plaatjes weg, maar dat is óók leuk", zegt Ruud Mimpen (69), die samen met Erik Velhorst (61) fanatiek heeft gespaard.

Lex van Vorselen (71) is maar wat blij met die hulp. Hij komt uit Zelhem en heeft in tegenstelling tot veel anderen hier nog maar enkele plaatjes in zijn boek kunnen plakken. Van de 189 moet hij er nog 160. "Ik hoorde pas laat van deze actie", verklaart hij. "Ik kom zelf van oorsprong niet uit de Achterhoek. Ik vind het mooi om te zien hoe het hier in het verleden geweest is."

In amper een half uur heeft hij de 160 nog ontbrekende plaatjes bijna allemaal bij elkaar. Op zijn lijstje zijn vrijwel alle getallen doorgestreept. "Nummer 148 moet ik nog", stelt hij vast. "Dit is net bingo." Dat je een volle kaart krijgt, dat is hier een zekerheid. "Mijn boek is compleet, hartstikke mooi!", klinkt het een paar minuten later dan ook.

Aan een centrale tafel waarop meerdere exemplaren van alle plaatjes op volgorde liggen uitgestald, helpen supermarktmedewerkers Tim Rondeel en Dorien Arends met het uitzoeken. Een vrouw die slecht ter been is, maakt daar dankbaar gebruik van. Terwijl haar boek compleet wordt gemaakt, neemt ze plaats voor een kop koffie. "Je hoeft alleen maar je lijstje af te geven en het komt goed, ideaal!"

In de supermarkt waren de historische plaatjes de afgelopen maanden vaak onderwerp van gesprek. En nog steeds: "We krijgen mensen in de winkel - oudere mensen - die tegen ons zeggen dat het sociale gebeuren nu weer inzakt", vertelt Arends. "Die mensen zijn veel alleen. Die plaatjes waren aanleiding om bij elkaar op de koffie te gaan. Dat ruilen vonden ze hartstikke gezellig."

Ook Karin Schuerink genoot van hetgeen de actie teweegbracht. Ze schat samen met twee buurvrouwen in totaal zo'n 65 mensen aan plaatjes te hebben geholpen. Veel bekenden, maar ook onbekenden. "Ik heb een heleboel dorpsgenoten leren kennen", vertelt ze. "Mensen die vlakbij wonen, maar die je eigenlijk helemaal niet kent. Sommigen stelden zich bij het ophalen eerst voor. Dat sociale aspect maakte deze actie wel heel bijzonder."

Schuerink merkte dat hoe meer plaatjes ze weggaf, hoe meer ze er ook terugkreeg. Zoon Luuk nam een groot deel van het uitzoekwerk voor zijn rekening. "Als ik terugkwam van school, waren er bijna altijd wel weer mensen aan de deur geweest om plaatjes te brengen", vertelt hij. "Ik zorgde er dan voor dat die allemaal op volgorde in de stapels kwamen te liggen. Dat vond ik heerlijk om te doen."

Als hij op pad ging om plaatjes af te leveren, kreeg Luuk geregeld een traktatie mee naar huis. "Snoep, chocola, walnoten...", somt hij op. "En van de overbuurman kregen we als dank een doos saucijzenbroodjes", voegt zijn moeder toe. "Dat vond ik ook mooi om te merken, dat het echt gewaardeerd werd."

Door de fanatieke ruilhandel had menigeen het verzamelalbum snel vol. Supermarkteigenaar Heico Wansink had dan ook geen idee hoeveel bezoekers hij op de ruilmiddag kon verwachten, maar kan hier deze middag nogmaals vaststellen dat de door hem geïnitieerde actie een enorm succes was. "Het belangrijkste vind ik dat de mensen die dat graag willen hun boeken compleet krijgen", vertelt hij. "Het is zonde als je met een boek met gaten blijft zitten."

Dat doel lijkt bereikt. "Mijn boek is vol en daar ben ik heel blij mee!", zegt een vrouw bij de uitgang. Eind dit jaar wacht een nieuwe uitdaging. Of ze in huize Schuerink dan ook weer gaan sparen? "Dat denk ik wel toch?", zegt Luuk. Hij kijkt zijn moeder aan. "Ja!", zegt zij resoluut. "Al is het voor nu wel even mooi geweest."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant