Bouke Hollak is trots op het recordbedrag, opgebracht door Jumbo sponsorzegels. Foto: Liesbeth Spaansen
Bouke Hollak is trots op het recordbedrag, opgebracht door Jumbo sponsorzegels. Foto: Liesbeth Spaansen

Totaal 31.650 euro van Jumbo-sponsorzegelactie naar deelnemers

ZELHEM – Al 10 jaar heeft Jumbo Hollak aan de Bergstraat 1 in Zelhem een eigen manier van sponsoren. "Vanaf 2009 kunnen goede doelen met onze Jumbo-sponsorzegels geld verdienen", vertelt Bouke Hollak. "Het mooie van dit systeem is, dat een klant die bij mij boodschappen doet zelf bepaalt voor welke stichting, vereniging of goed doel hij spaart. Het doel voor 2019 was om 30.000 euro sponsoring uit te betalen en dat is ruim gelukt: het eindbedrag voor 2019 is 31.650 euro, een mijlpaal."

Door Liesbeth Spaansen

Bij de start in 2009 keerde Hollak 9000 euro aan sponsorgeld uit. Dat is nu uitgegroeid tot meer dan 30.000 euro in 2019. "Het aantal aangemelde doelen is ook groter geworden en uit een grotere regio", weet Bouke Hollak, die ook klanten uit bijvoorbeeld Varsselveld heeft. "Op dit moment hebben 106 doelen geld gekregen. Ons zegelsysteem zorgt ervoor dat ik niet bepaal wie er sponsorgeld krijgt en hoeveel." Zowel kleine als grote verenigingen kunnen meedoen. De grootste verenigingen zoals Stichting Jeugd en Jongeren Sociëteit Zelhem en ZSV Zelos vergaren rond de 2000 euro met de zegelactie, terwijl kleine verenigingen met een paar tientjes blij zijn.

Naast de ingang van de winkel is de sponsorkast gebouwd. Op maat gemaakt met 102 vakken. Bij iedere brievenbus staat de naam van de deelnemende vereniging of stichting. Daar kunnen de spaarkaarten of losse zegels worden ingedaan. "We raden wel aan op spaarkaarten te plakken, want als de kastdeur opengaat, vallen de losse zegels naar beneden. Dan kan het zijn dat ze in een ander postvak terecht komen", moet Bouke bekennen. "We kijken ook ieder jaar de kasten na of er deelnemers zijn die niets hebben ingeleverd, want die gaan uit de kast. We hebben maar 102 plekken, die geven we dan liever aan een ander doel."

"Er zijn 700 Jumbo's in Nederland, maar er is er maar één die deze sponsorzegels heeft, naar mijn weten", zegt Hollak. "Wij waren wel sponsor maar nooit actief of hoofdsponsor, dan is het makkelijker om voor deze vorm te kiezen. Tegen de mensen die op te stoep staan voor sponsoring hoef je nu geen nee te zeggen. We hoeven ook geen keus te maken, dat doet de klant voor ons."

Hoe werkt het?
Voor elke 10 euro krijgt de klant een zegel ter waarde van 5 eurocent om op de zegelkaart te plakken. Een volle spaarkaart is 1 euro waard. De deelnemers zorgen ervoor dat de kaarten worden verzameld, steeds 25 in een envelop, waarde 25 euro. Bouke Hollak zorgt maandelijks voor de uitbetaling.


jumbohollak.nl

Meer berichten