Inzaaien van de akkerrand, april 2019. Foto: Frank van Heijst
Inzaaien van de akkerrand, april 2019. Foto: Frank van Heijst

De patrijs terug bij Steenderen

STEENDEREN - De patrijs is weer terug in het landschap rondom Steenderen. In de afgelopen herfst zijn twaalf patrijzen-gezinnen van vader en moeder met soms wel 12 kuikens waargenomen door de patrijzentellers van Het Steenders Landschap (HSL).

In het voorjaar van 2019 hebben vrijwilligers van Het Steenders Landschap bloemrijke akkerranden ingezaaid met een speciaal 'patrijzenmengsel'; planten en bloemen waar patrijzen erg van houden. Bij 14 vrijwillige grondeigenaren is totaal 12.600 m2 akkerrand ingezaaid. Het zaad was beschikbaar gesteld door de gemeente Bronckhorst en door 't Onderholt.
Op die bloemrijke akkerranden komen veel insecten af: bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders, sprinkhanen enzovoorts. Dat is voedsel voor jonge patrijsjes. In het najaar vormen de bloeiende akkerranden zaad dat dient als voedsel voor de oudere patrijzen met hun jongen in de winter. HSL heeft afgesproken met de grondeigenaren dat de uitgebloeide planten blijven staan tot maart 2020. Deze stroken met dode bloemstengels zien er niet mooi 'opgeruimd' uit, maar bieden in de winter - als de weilanden kaal zijn - prima dekking voor de patrijzengezinnen om zich te verbergen voor hun vijanden.
Ook in 2020 worden weer bloemrijke akkerranden ingezaaid. Daarvoor is HSL op zoek naar nieuwe grondeigenaren. Voor informatie of aanmelden, mail info@hetsteenderslandschap.nl of bel René van Eijden van de werkgroep Akkerranden, 0575-451 669. Ook nieuwe patrijzentellers zijn welkom.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden