Welpen en leiding van Scouting Sweder van Voorst met burgemeester Besselink. Hoeveel jaar bestaan de welpen in Nederland? Juist, 100 jaar. Foto: Jesse Oukes
Welpen en leiding van Scouting Sweder van Voorst met burgemeester Besselink. Hoeveel jaar bestaan de welpen in Nederland? Juist, 100 jaar. Foto: Jesse Oukes

Welpen en burgemeester eten warme appeltaart

HUMMELO/KEPPEL - De welpen bestaan dit jaar 100 jaar en ter gelegenheid van deze mijlpaal worden burgemeesters overal in de scoutingregio's door welpengroepen uitgenodigd om taart te eten. Bij Scouting Sweder van Voorst uit Hummelo en Keppel stond de start van het feestjaar al op zaterdagochtend 11 januari op de planning. De welpen aten met burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst zelfgebakken appeltaart.

Door Liesbeth Spaansen

De opkomst begon deze zaterdag vroeger dan anders, er moest veel gebeuren. Na de opening kregen de kinderen allemaal een taak. Zo gingen groepjes aan de slag met de rozijnen, appels schillen en deeg maken. "Ik vind het nu al een leuke opkomst", aldus een van hen, die druk doende was om een appel van schil en klokhuis te ontdoen en de blokjes in de bak te schuiven. Een ander had al eerder appeltaart gebakken en kon zijn kennis overbrengen.

In de keuken verliep het deeg maken voortreffelijk en het werd vakkundig in de springvorm gedaan. De vulling was intussen klaar om in de deegvorm te worden gedaan. Daarna kwamen nog wat stroken deeg erover en wat eigeel. "Daar wordt het mooi bruin van", aldus de bakker voor een ochtend. Een geweldige oven stond in het welpenlokaal klaar om de appeltaart in te bakken. De tijd werd ingesteld. Door het glazen deurtje kon het bakken van de taart worden gevolgd.

Na een pauze met eten en een verjaardagtraktatie stond de volgende opdracht klaar: de vooraf gebakken cupcakes versieren. In het suikerlaagje ontstonden de mooiste creaties. Twee welpen zorgden voor een speciale cupcake voor de burgemeester.

Terwijl de welpen nog de laatste cakejes aan het versieren waren voor het toetje, kreeg de burgemeester een rondleiding door het scoutinggebouw van de leiding en bestuur. Ze bekeek foto's van de scoutstal nog met de koeien en herkende het niet terug.

De taart die uit de oven kwam had geen tijd om af te koelen, maar werd versierd met kaarsjes en de badges van de groep, de welpen en het 100-jarig jubileum. Voordat de taart werd aangesneden door de burgemeester mochten alle welpen helpen met blazen. Maar eerst staken negen welpen en de burgemeester hun vingers op voor het aantal jaren dat welpen bestaan: 100. De appeltaart werd verdeeld en iedereen smulde van het nog warme baksel. Ook de cakejes smaakten goed. Bij het taarteten vertelden de welpen aan de burgemeester over alle leuke dingen die ze bij scouting doen.

Toen de taart op was, was het alweer tijd om af te sluiten. Maar het was ontzettend leuk om taart te bakken, en met de burgemeester te mogen eten!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden