Winnaar Kelvin Bakx met Gert-Jan Bosman in zijn wiel. Foto:  Ronny Wormgoor
Winnaar Kelvin Bakx met Gert-Jan Bosman in zijn wiel. Foto: Ronny Wormgoor

Twee uit twee voor Kelvin Bakx in Kasteelcross Vorden

Algemeen

Bosgebied rondom kasteel prachtig decor voor wielerfestijn

Door Judith Makkink en Jan Hendriksen

VORDEN - Kelvin Bakx heeft de Kasteelcross in Vorden voor het tweede jaar op rij op zijn naam geschreven. De 23-jarige Bakx uit Bergen op Zoom reed zondag 29 december halverwege de cross rondom het kasteel in Vorden weg uit een kopgroep die al vroeg in de wedstrijd ontstond. Hij kreeg een gaatje van tien seconden en wist deze te behouden tot de eindstreep op de Schuttestraat. "Zo winnen, op zo'n snel rondje, daar ben ik echt tevreden mee", aldus de Brabander.

Kelvin Bakx wilde de sprint niet afwachten tijdens zijn cross in de elite-beloften/sportklasse-amateurs categorie. Vorig jaar wist hij de sprint namelijk maar nipt te winnen van Gert-Jan Bosman uit Nijverdal, die dit jaar voor de tweede keer op rij tweede werd. Ditmaal dus op gepaste afstand van de 23-jarige Bakx. Gert-Jan Bosman: "Dit voelt in elk geval beter dan vorig jaar, ik ben op waarde geklopt." Mart Muskens uit Heesbeen (Noord-Brabant) completeerde het podium in Vorden: "De hele laatste ronde probeerde ik naar Kelvin (Bakx, red.) toe te rijden, maar ik kwam maar niet dichterbij. In de laatste tweehonderd meter voor de finish was mijn tank leeg en wist ik dat het derde treetje op het podium het hoogst haalbare was", aldus Muskens.

Bakx stelt dat hij absoluut niet zeker was van zijn overwinning totdat hij de finishstraat bereikte. "Op dit rondje kunnen ze je overal zien rijden, ik bleef een richtpunt voor de achtervolgers. Een foutje van mij en ze zouden weer in mijn wiel zitten. En een foutje is snel gemaakt", lacht Bakx. Voor de man uit Bergen op Zoom was het zijn tweede deelname aan de sfeervolle cross rondom Kasteel Vorden en al twee keer wist hij deze cross op zijn naam te schrijven. Daarnaast heeft Bakx door de winst in Vorden zijn leiding in het klassement van de Topcompetitie verstevigd. Met nog één cross te gaan kan hij de overwinning in dit klassement al ruiken. Over twee weken rijdt de 23-jarige Bakx het Nederlands Kampioenschap veldrijden. Ook daar heeft hij ambities: "Winnen gaat niet lukken, maar met een top acht zou ik absoluut tevreden zijn."

Kleur
Niet alleen in de categorie elite-beloften was er een mooie strijd te zien voor de overwinning. In alle andere categorieën werd de winst pas in de laatste honderden meters veiliggesteld. Ook de renners van de organiserende RTV Vierakker-Wichmond hebben geprobeerd de cross kleur te geven. In de categorie Masters 40+ waren Erik Bouwmeester uit Vorden en Eddy Heuvelink uit Warnsveld aan elkaar gewaagd. Bouwmeester wist de sprint om de 36ste plaats te winnen van Heuvelink, die als 37ste eindigde. Renze Makkink uit Hengelo Gld. finishte in de categorie Junioren als 37ste. Rens te Stroet uit Keijenborg kon in de categorie elite-beloften/sportklasse-amateurs niet finishen omdat zijn fiets het één ronde voor het einde begaf.

In totaal verschenen 280 renners afkomstig uit geheel Nederland in de diverse categorieën aan de start. Medeorganisator van de Kasteelcross van RTV Vierakker-Wichmond Peter Makkink uit Hengelo Gld. die wegens een blessure niet in actie kwam, wil alle sponsoren en vrijwilligers bedanken. "Zonder hen was deze dag niet zo succesvol geweest en verlopen."