Petra Heusschen (links) en Rianka Habraken met de plaquette van de Pieter van Vollenhovenprijs. Foto: Josée Gruwel
Petra Heusschen (links) en Rianka Habraken met de plaquette van de Pieter van Vollenhovenprijs. Foto: Josée Gruwel

Kunst of Art twee keer in de prijzen

Algemeen

LAAG- KEPPEL – De broers Mike en Rick Hulshof en hun partners Petra Heusschen en Rianka Habraken, die samen het familiebedrijf Kunst of Art runnen, kochten en restaureerden het kerkje aan de Hummeloseweg 4 in Laag-Keppel. Het resultaat van de restauratie van dit kerkje, in combinatie met de galerie/kunstuitleen die er ingericht is, blijft niet onopgemerkt. In april werd het gerestaureerde kerkje geopend en onlangs ontving het viertal twee prijzen: de Pieter van Vollenhovenprijs en de verkiezing door P10 als Parel van het Platteland.

Door Josée Gruwel

De Pieter van Vollenhovenprijs wordt jaarlijks door het Restauratiefonds uitgereikt aan een particulier of organisatie die de uitdaging aanging om een monumentaal pand in Nederland te behouden en het een nieuwe bestemming gaf.

"Voorgaande jaren waren het altijd grote monumenten die de prijs kregen", vertelt Petra Heusschen van Kunst of Art, "maar dit jaar wilde de jury de mogelijkheden van geslaagde herbestemmingen van religieus erfgoed een podium geven. Zeker omdat er in de toekomst steeds meer gebouwen - die oorspronkelijk een religieuze bestemming hadden - leeg komen te staan en het zoeken naar een passende herbestemming heel actueel is. Daarom heeft zij negen prijswinnaars geselecteerd om de diversiteit aan mogelijkheden te laten zien. De prijs bestaat uit een plaquette en een geldbedrag dat voor ons kerkje bestemd is."

Nog nauwelijks bekomen van deze eervolle prijs of er diende zich nog een prijs aan. "P10, een samenwerkingsverband van de grote plattelandsgemeenten, heeft ons hiermee tot een van de twintig Parels van het Platteland verkozen. Onder een parel wordt een plek verstaan die het bezoeken waard is, een energiek evenement of een bruisend initiatief. Ook dit is een mooie erkenning en daarnaast wordt Kunst of Art opgenomen in een routeboekje van de twintig parels en vermeld op de website."

Geschiedenis kerkje
Het neogotische kerkje is rond 1880 gebouwd. Door de kasteelheer van Kasteel Keppel. Die vond dat de protestantse dorpsgenoten de gelegenheid moesten hebben om dichtbij huis naar de kerk te gaan. "Bijzonder is dat de kasteelheer aan de zijkant van de kerk een eigen ingang had, alleen voor hem en zijn familie."
In 1973 is het kerkje uit dienst genomen en in 1988 werd het aangewezen als gemeentelijk monument.
Na de religieuze functie stond het kerkje leeg, daarna werd het verhuurd. Het deed dienst als onder andere discotheek. Zo heeft Henk Hulshof, de vader van Mike en Rick, er al zo'n dertig jaar een schilderatelier. Ook Stichting Mensen zonder Werk had er jarenlang een onderkomen.
In 2007 startte Mike Hulshof in het kerkje met Kunst of Art, een bedrijf dat zich bezighoudt met het verkopen en verhuren van moderne kunst aan particulieren en bedrijven. "In 2010 kwam de vraag vanuit de gemeente of we het kerkje niet wilden kopen. Bij de aankoop, in 2011, wisten we dat we moesten restaureren."

Restauratie
Jaren van voorbereiding gingen vooraf aan de restauratie. Er werd niet over een nacht ijs gegaan. 'Wat we doen, doen we goed', was het motto. In heel Nederland werden allerlei gebouwen bezocht, er werd marktonderzoek gedaan, advies ingewonnen, veel gebrainstormd en er werd een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Het kerkje moest zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht worden en nog beter geschikt gemaakt als galerie/kunstuitleen. Toekomstbestendig moest het worden.
"We maakten een pinterestbord met alle foto's erop van mogelijk uitvoerbare mooie ideeën. Met Boerman Kreek Architecten en interieurarchitect Ynske Breukelaar sorteerden we en weloverwogen kwamen we tot het definitieve ontwerp."
Subsidie van de provincie en van de gemeente, een lening van het Restauratiefonds en eigen geld van de eigenaars van het kerkje maakten de restauratie mogelijk.
Terwijl het kerkje van binnen zo ongeveer helemaal gestript werd, werden klanten doorverwezen naar de Nieuwstad in Zutphen, de andere vestiging van Kunst of Art.
"Een jaar lang werd er gewerkt, zoveel mogelijk met lokale bedrijven. De werkzaamheden verliepen volgens schema, totdat ontdekt werd dat de boktor in de balken van de torenspits zodanig had huisgehouden dat alle balken moesten worden vervangen. Dat was een tegenvaller. Maar ook die klus werd vakkundig geklaard."
Op 11 april 2019 werd het kerkje heropend. Beelden van de restauratie zijn te zien in drie bouwjournaals op www.kunstofart.nl. Inmiddels heeft het kerkje energielabel A ontvangen.

Laagdrempelig
Wie nu door de glazen deuren binnenkomt, kan in alle rust genieten van het kerkje en de kunst. "We wilden een sfeervolle plek, een plek waar we op een mooie manier onze kunst, beelden en glasobjecten kunnen laten zien. Die plek hebben we nu. Bezoekers kunnen hier kosteloos binnenlopen, kopje koffie drinken en gezellig een praatje maken. Het laagdrempelige willen we erin houden.''
Behalve de galerie is er opnieuw een atelier gecreëerd waar Henk Hulshof werkt en waar bezoekers tijdens exposities ook andere kunstenaars aan het werk kunnen zien. "We willen hiermee kunst toegankelijk maken voor iedereen. Weet je dat je vanaf vijftien euro al kunst aan de muur kunt hebben? Kunst in je huis of bedrijf maakt het leven mooier."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant