De stichting helpt vluchtelingen uit een isolement te komen door hen te koppelen aan lokale inwoners. Foto: PR
De stichting helpt vluchtelingen uit een isolement te komen door hen te koppelen aan lokale inwoners. Foto: PR (Foto: )

Buddy to Buddy start in gemeente Bronckhorst

BRONCKHORST - Stichting Buddy to Buddy gaat van start in gemeente Bronckhorst. De van oorsprong Zutphense stichting helpt vluchtelingen uit een isolement te komen door hen te koppelen aan lokale inwoners. Zo ontstaan waardevolle vriendschappen tussen mensen die elkaar anders niet hadden ontmoet. De eerste groep buddy's in de gemeente gaat feestelijk van start met een diner op 5 maart 2020. Nederlanders en nieuwkomers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor dit buddytraject.

Waarom Buddy to Buddy?
Het lijkt zo simpel, maar het is zo nodig. Veel nieuwkomers leven in een isolement en maken weinig contact met Nederlanders. Buddy to Buddy gaat uit van gelijkwaardigheid en organiseert laagdrempelig contact van mens tot mens. Voor beide kanten is contact een verrijking en geldt dat werelden worden vergroot. Buddy to Buddy wordt in gemeente Bronckhorst mede mogelijk gemaakt door gemeente Bronckhorst, Provincie Gelderland en het Oranjefonds.

Hoe ziet een buddytraject eruit?
"Een buddytraject duurt vier maanden. Allereerst is er een informatiebijeenkomst waar we alles vertellen over Buddy to Buddy en over het traject. Vluchtelingen en vrijwilligers worden vervolgens aan elkaar gekoppeld aan de hand van gemeenschappelijke interesses. We vragen deelnemers om ons iets over zichzelf te vertellen om een goede match te kunnen maken. De buddy's ontmoeten elkaar voor het eerst bij het feestelijke matchingsdiner", legt Claasje Reijers, kwartiermaker van Buddy to Buddy Bronckhorst uit. "Daarna gaan de buddykoppels samen op pad. In ieder geval één uur per week spreken ze met elkaar af. Eén keer in de drie weken komen buddy's in kleinere groepen samen om ervaringen uit te wisselen en elkaar te ondersteunen waar nodig. Elke groep heeft een vast contactpersoon die ondersteunt waar nodig. Je staat er dus niet alleen voor. Na 4 maanden wordt het project feestelijk afgesloten."

Buddy's gezocht
De komende maanden wordt het eerste buddytraject in gemeente Bronckhorst voorbereid. Men is daarvoor op zoek naar Nederlanders en nieuwkomers die buddy willen worden. Eén persoon kan heel waardevol zijn in de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan. Doe jij mee? Meld je aan via www.buddytobuddy.nl/bronckhorst

Buddy to Buddy groeit
Inmiddels zijn er op verschillende plekken in Nederland al veel buddy's gekoppeld. In de meeste gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd. In Zutphen zijn er in drie jaar tijd ruim 1250 mensen aan elkaar gekoppeld. Ook in Breda, Apeldoorn en Utrecht is de stichting actief en komend jaar zal Buddy to Buddy verder uitbreiden naar andere dorpen en steden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden