Legaal siervuurwerk moet kunnen, vindt de Vuurwerk Federatie. Foto: Arvid Bruntink
Legaal siervuurwerk moet kunnen, vindt de Vuurwerk Federatie. Foto: Arvid Bruntink

Liefhebbers hebben succes met 'Vuurwerkblije zones'

Algemeen

ACHTERHOEK - Vuurwerkblije zones. Nooit van gehoord? Toch zijn er daar zijn er al zo'n 3000 van in heel Nederland. En iedereen kan zijn of haar straat aanmelden. Het geldt als de tegenhanger van de veel bekendere vuurwerkvrije zones. Met een knipoog, want de initiatiefnemers weten ook wel dat hun zones geen formele status hebben. Ook in de Achterhoek duiken er steeds meer op.

Door Henri Bruntink

Het initiatief is van de Vuurwerk Federatie. Daarin hebben zich een aantal organisaties, maar vooral veel particuliere liefhebbers, verenigd om tegenwicht te bieden tegen de negativiteit rond vuurwerk in de media. De federatie vraagt aandacht voor het feit dat consumentenvuurwerk de dupe dreigt te worden van lieden die overlast veroorzaken door te vroeg, te zwaar en dus illegaal vuurwerk te verkopen en af te steken. "De eerlijke discussie over legaal vuurwerk en mensen die zich aan alle regels houden kan bijna niet gevoerd worden", zo stelt de federatie.

Petitie
Via het aanmelden van een Vuurwerkblije zone kunnen voorstanders van (legaal) vuurwerk zich eindelijk ook laten horen, zo is de gedachte. De Vuurwerk Federatie is overigens ook een petitie gestart die tot afgelopen weekeinde al 115.000 keer was ondertekend. (petitievoorvuurwerk.nl).

Media-aandacht
Inmiddels is wel gebleken dat het aantal Vuurwerkblije zones in een regio erg afhankelijk is van aandacht die er in de media aan wordt besteed. Daarna doet de mond-tot-mond-reclame meestal de rest. Zo zijn er in de regio Apeldoorn al honderden zones aangemeld, maar in de Achterhoek veel minder.

Hier gaat het nog om een bescheiden aantal. In de gemeente Lochem zijn het er elf. Doetinchem scoort een zelfde aantal, terwijl Zutphen er tot nu toe acht telt. In Lichtenvoorde zijn er vijf gemeld en in Neede zes.

Een Vuurwerkblije zone aanmelden kan nog tot en met 17 december via www.vuurwerkfederatie/vuurwerkblijezone-aanvragen

Vuurwerkvrije zones
Vuurwerkvrije zones zijn veel bekender, hoewel er daar niet heel veel van zijn. Het aanwijzen van gebieden waar geen vuurwerk mag worden afgestoken is een zaak van gemeenten. In de praktijk speelt het bijna uitsluitend in grotere steden. Via de plaatselijke verordening kan worden bepaald dat bijvoorbeeld de omgeving rond verpleeg- en verzorgingshuizen en kinderboerderijen verschoond moeten blijven.

Legaal siervuurwerk moet kunnen, vindt de Vuurwerk Federatie. Foto: Vuurwerk Federatie
In de Achterhoek is nog sprake van een beperkt aantal zones. Bron: Vuurwerk Federatie
Legaal siervuurwerk moet kunnen, vindt de Vuurwerk Federatie. Foto: Arvid Bruntink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant