Een aantal blazers van d'Olde Roop, van links naar rechts Henk Wentink, Wim Jansen, Ab Garritsen en Stef Niessink. Foto: Hans Geijtenbeek
Een aantal blazers van d'Olde Roop, van links naar rechts Henk Wentink, Wim Jansen, Ab Garritsen en Stef Niessink. Foto: Hans Geijtenbeek

Midwinterhoorns in Het Steenders Landschap

Algemeen

STEENDEREN - Zaterdag 14 december is het alweer de laatste werkochtend van dit jaar voor Het Steenders Landschap. Om 8.45 uur wordt verzameld in de Ieskeet aan de Toldijkseweg. De lezer is van harte uitgenodigd om mee te gaan knotten en aanplanten. Aanmelden is niet nodig, voor gereedschap en veiligheidsmiddelen wordt gezorgd.

De eerste klus is het knotten van wilgen aan de Kuilenburgerstraat. De monumentale wilgen aan de Paardestraat en de HSL-jubileumboom in de boomgaard van Addink krijgen daarna een onderhoudsbeurt. Als het even kan, dan wordt ook een meidoornhaag in de Luur gesnoeid. Traditioneel wordt de werkochtend rond lunchtijd afgesloten met soep, een broodje en een borrel in de Ieskeet.

Van snoeihout tot midwinterhoorn
Een aantal vrijwilligers van Het Steenders Landschap is lid van de midwinterhoorngroep d'Olde Roop. De verbinding tussen beide is snel gevonden. "Voor het snoeien kijk je naar de takken of er al dan niet een hoorn in zit", vertelt Stef Niessink. Wim Jansen vult aan: "Of er een mooie kromming in zit. Het gaat dan om takken van berken, elzen of wilgen."

Zo'n 17 jaar geleden reageerde Wim op een advertentie van d'Olde Roop waarin een cursus midwinterhoorn bouwen & blazen werd aangekondigd. In eerste instantie niet voor hemzelf maar voor zijn buurman, Stef. "Als ik in de Adventstijd met mijn vader naar familie in Eibergen ging, hoorde ik de mooie klank van de midwinterhoorn. Ik was er door gefascineerd en dat wist Wim, vandaar."

De traditie van het midwinterhoornblazen leeft met name in Twente en de Achterhoek. Geblazen wordt vanaf de eerste zondag van de Advent tot aan Driekoningen. Ruim een jaar geleden werd het Midwinterhoornbouwen toegevoegd aan de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland.

"Een midwinterhoorn is geen muziekinstrument, het is een signaalhoorn", benadrukt Wim. "Samenspel is niet mogelijk omdat de hoorns niet op elkaar zijn afgestemd. Iedere 30 centimeter van een hoorn is goed voor een toon en die is afhankelijk van de klankkast, de dikte van de wand, en van de blazer, diens lipspanning."

De midwinterhoornblazers hebben vijf melodieën op hun programma staan. De oudst bekende overgeleverde Twentse melodie de 'oale roop' is er daar een van. "Maar iedere blazer geeft een melodie z'n eigen accent of improvisatie, we herkennen elkaar daaraan."

Blazers van d'Olde Roop, waaronder Stef Niessink, zijn te horen op de 14de december van 11.00 tot 16.00 uur tijdens de kerstmarkt in de Remigiuskerk.


www.hetsteenderslandschap.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant