Franco Morbidelli. Foto: Damon Teerink
Franco Morbidelli. Foto: Damon Teerink

Droomseizoen Torleif Hartelman in de MotoGP

HENGELO/VORDEN - Het SIC Racing Team-project zette zijn eerste stappen in 2010 met de steun vanuit Maleisië met het Sepang International Circuit, een baan die sinds 1999 deel uitmaakt van de MotoGP-kalender. Het SIC Racingteam werd dit jaar vertegenwoordigd door twee jonge gemotiveerde rijders, Franco Morbidelli uit Italië en het Franse talent Fabio Quartararo. Beide heren streden aan boord van een Yamaha YZR-M1 mee om de topposities in de MotoGP.

Torleif Hartelman bereikte eind vorig jaar een overeenkomst om rijderscoach te worden. Zijn maatje Wilco Zeelenberg en teammanager van het Petronas SRT-team had hem daarvoor benaderd. Teameigenaar Razlan Razali uit Maleisië gaf de Zweed Johan Stigefelt opdracht om een goed team samen te stellen. Stigefelt liet er geen gras over groeien en had binnen een korte tijd een geweldig team samengesteld met rijders, technisch personeel en alles wat daarbij komt kijken. Het moest een team worden waar men wat voor elkaar over had. Daarbij had Hartelman ook een belangrijke taak. Resultaten zijn een belangrijke factor in dit kampioenschap maar het moet ook allemaal leuk en gezellig blijven. Dat kon men aan de heren wel overlaten en de resultaten kwamen er bij de MotoGP coureurs.

Hartelman genoot zichtbaar van zijn werk. Als de resultaten er naar zijn, maakt het alles alleen maar mooier, vertelt hij. Ondanks de successen in de MotoGP begeleide hij ook de Moto2- en Moto3-rijders van het Petronas Sprinta Team. Daar had men de pech dat hun vaste Moto2-rijder Khairul Idham Pawi na enkele races geblesseerd raakte. Pawi behaalde in Argentinië drie punten, maar kwam naar vier races niet meer aan de start dit jaar.

Een aantal vervangers van Pawi zoals de Duitser Jonas Folger en de Maleisiër Adam Norrodin konden geen potten breken en behaalden geen punten voor het kampioenschap. De Engelsman John McPhee reed een goed seizoen in de Moto3 en wist de race te winnen in Le Mans Frankrijk. McPhee pakte in totaal driemaal het podium en reed veelal in de top tien. Hartelman kijkt tevreden terug op de resultaten die McPhee neerzette en de vijfde plaats in het kampioenschap was er een om trots op te zijn. Teamgenoot Ayumi Sasaki eindigde veelal in het achterveld en had de nodige nul-scores. De Japanner eindigde als twintigste in het kampioenschap.

De bezetting zal volgend jaar anders zijn in het Petronas Sprinta Team. McPhee blijf echter wel voor het team uitkomen in de Moto3. Zijn nieuwe teamgenoot wordt Pawi, die van de Moto2 terugkeert naar de Moto3. Pawi is een goede Moto3-rijder en heeft in het verleden races gewonnen in deze klasse. Hartelman ziet de toekomst voor beide heren dan ook wel zitten. In de Moto2 zullen twee nieuwe rijders voor het team uitkomen en dat zal een uitdaging zijn voor Hartelman. De Spaanse coureur Xavi Vierge is een bekende naam in de Moto2, een stap naar het podium is daarom ook niet gek. Naast Vierge komt de Engelse rijder Jake Dixon voor het team uit. Dixon reed twee jaar geleden nog mee in het Britse Superbikes (BSB) en was daar een van de toprijders. Hopelijk lukt het Hartelman om Dixon ook zo ver te krijgen dat hij ook regelmatig in de punten kan rijden.

Echter de belangrijkste taak van Hartelman was en blijft het MotoGP project met Quartararo en Morbidelli. Zij reden afgelopen seizoen de sterren van de hemel en vooral Quartararo liet het nodige vuurwerk zien. De Franse rijder behaalde maar liefst zes podiumplaatsten waarvan hij vijfmaal als derde eindigde en eenmaal als tweede. De tweede plaats werd behaald in Thailand waar hij de gehele wedstrijd op kop reed. Echter in de laatste ronde was het de Spaanse grootmeester en wereldkampioen Marc Márquez die hem met minder dan een seconde wist te verschalken op de finishlijn. Naast deze prachtige uitslagen pakte Quartararo zevenmaal de poleposition waaronder in Nederland op het TT Circuit Assen. De Fransman eindigde als vijfde in het kampioenschap. Morbidelli eindigde als tiende in de einduitslag van de MotoGP en deed het ook naar behoren. Hij reed zich in de kijker met drie maal een vijfde plaats.

Het gehele Petronas SRT-team heeft genoten van beide rijders. Hartelman is trots dat hij een steentje heeft kunnen bijgedragen aan de successen van het team. Na de laatste races werd er alweer volop getest met de motoren voor volgend jaar. Volgens Hartelman ziet er allemaal goed uit en hoopt men bij het team dat volgend jaar net zo succesvol zal zijn als afgelopen jaar. Stiekem hoopt men op een overwinning van Quartararo of Morbidelli maar of dat er in zit is afwachten, aldus Hartelman.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden