Veel inbraken tijdens vakantieperiodes

Algemeen

Het aantal woninginbraken in Nederland vertoont de afgelopen jaren een duidelijk dalende lijn. Volgens de Risicomonitor Woninginbraken van het Centrum van Verzekeringsstatistiek ontvingen verzekeraars vorig jaar 5,7 procent minder inbraakclaims dan in 2017. Ondanks deze algehele neerwaartse trend zijn er door het jaar heen nog wel een aantal piekmomenten te zien waarop vaker wordt ingebroken. Met name vakantieperiodes blijken onverminderd populair te zijn bij inbrekers.

Juli en augustus zijn piekmaanden
Het afgelopen jaar werden er in de junimaand gemiddeld 4.889 inbraakclaims geregistreerd, terwijl dat aantal in juli opliep naar gemiddeld 5.392 stuks. Dat is een toename van 10 procent. Augustus blijkt in dat kader zelfs nóg populairder te zijn bij inbrekers. In die maand belandde de teller op gemiddeld 5.574 claims. Na deze piek neemt het maandtotaal meteen weer met 9 procent af. Vorig jaar was er in de provincie Zeeland een daling van 11,6 procent in het aantal inbraken te zien. Daar stond tegenover dat het aantal inbraken in de provincie Friesland juist met 11,6 procent toenam. Limburg en Noord-Brabant zijn de twee provincies waar het meest werd ingebroken. Het gaat dan om respectievelijk 114 en 103 inbraken per 10.000 inwoners. In Overijssel blijft dat aantal beperkt tot 66,5.

Inbrekers geen kans geven
Uit de hierboven genoemde cijfers blijkt dat inbrekers dus veelal doelbewust hun acties plannen. Reden temeer om het ze daarbij niet al te gemakkelijk te maken en preventieve maatregelen te nemen. Idealiter worden reservesleutels niet op voor de hand liggende plekken verstopt, zoals onder bloembakken of deurmatten. Ook grote hoeveelheden contant geld kunnen tijdens een vakantie beter niet in huis liggen. Ook hier geldt dat veelgebruikte verstopplekken, waaronder kledingkasten of bedden, gegarandeerd als eerste door inbrekers geïnspecteerd zullen worden als ze toegang tot een woning hebben weten te krijgen. Tijdens langdurige afwezigheid moeten vanzelfsprekend ook altijd alle ramen en deuren goed zijn afgesloten en – zo mogelijk – voorzien zijn van inbraakwerend materiaal. Inbrekers willen graag snel hun slag kunnen slaan. Zodra ze merken dat hun inbraak te veel tijd in beslag neemt en de kans om betrapt te worden stijgt, zijn ze geneigd om het ergens anders te proberen.

Onderverzekering voorkomen
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is een inbraak helaas nooit voor de volle 100 procent te voorkomen. Het is daarom raadzaam om goed tegen inbraken verzekerd te zijn. Jaarlijks de inboedelverzekering vergelijken met de huidige waarde van alle in de woning aanwezige goederen, is in dat kader dan ook een belangrijk punt. Dit voorkomt namelijk onderverzekering, wat tot gevolg zou kunnen hebben dat er in het geval van een inbraak uiteindelijk een lager schadebedrag wordt uitgekeerd dan nodig is om alles te vervangen. Jaarlijks de inboedelverzekering vergelijken kan daarnaast ook premievoordeel opleveren. Het is tenslotte goed voorstelbaar dat tijdens een online check op een vergelijkingssite blijkt dat een andere verzekeraar hetzelfde product tegen een lagere premie aanbiedt.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant