Ontbijtje

Waar denkt u als eerst aan bij de gemeente Duiven? Grote kans dat in uw antwoord de Ikea, de Makro of de Intratuin verwerkt zit. Van heinde en verre komen ze immers naar bedrijventerrein Nieuwgraaf. Dit weekend opende hier de 19.000 vierkante meter grote woonwinkel Loods 5 en komend voorjaar gaan ook nog eens de deuren van de enorme bouwmarkt Hornbach open.

De burgemeester van Duiven nam vorige week afscheid en hij besteedde in zijn laatste toespraak – uiteraard – aandacht aan deze ontwikkelingen. Hij sprak uit dat hij zich wel wat zorgen maakte om het imago van Duiven. Het moest maar eens duidelijk worden dat deze gemeente meer te bieden heeft dan alleen de IKEA.

Dat lijkt mij een lastige. De stempel die de bedrijven hier drukken, zal alleen maar groter worden. Misschien denkt een jonge voetballer die 30 kilometer verderop woont bij het horen van de naam Duiven eerst nog wel aan DVV, maar welke buitenstaander kent het Horsterpark? Wie is er al eens in de Ogtent geweest? En wie weet dat ook de dorpen Groessen en Loo deel uitmaken van deze gemeente?

Voor de opening van Loods 5 bracht ik zaterdag beroepsmatig een bezoek aan Nieuwgraaf. Omdat er flinke drukte voorspeld was, besloot ik extra vroeg te gaan en de dag te beginnen met een ontbijtje bij IKEA. Ik dacht hier in alle rust van de zaterdagochtend te kunnen genieten, maar dat viel even tegen. Er waren minstens tweehonderd anderen.

Voor mij was het mijn eerste ontbijt bij IKEA ooit. Voor de fotograaf ook. Hij zag het niet zo zitten om in de enorme rij van het zelfbedieningsrestaurant te gaan staan. "Want ik weet niet hoe het werkt", zei hij. Het viel mee. Af en toe stokte de rij als de pannenkoekjes of de omeletten op waren. Voor de rest was het gewoon een kwestie van de juiste broodjes pakken en de plaatjes zo goed mogelijk namaken om aan een voordeelmenu te komen.

Daarbij kwam er flink wat uitleg van de nodige mensen die overduidelijk diehard fan waren van deze woonboulevard en de bijbehorende ontbijtmogelijkheid. Een mevrouw bood me aan om haar Familypas even te lenen. Dan was de koffie gratis. En of we ook al gehoord hadden van de kerstbomenactie? Een kerstboom voor een piek! Ik vroeg me af hoe dat kon, maar het klonk alvast als een klok.

Terug naar huis dacht ik na over ons imago. In onze gemeente hebben we geen enorme meubelboulevards en ik kan me zo één, twee, drie ook geen plek bedenken waar je – enkele hotels uitgezonderd – al om negen uur 's ochtends uitgebreid kunt ontbijten. Natuurlijk hebben we hier wel heel veel ander moois te bieden, maar waar zouden ze in Duiven als eerst aan denken bij de gemeente Bronckhorst?

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden