Aandacht gericht op het middelpunt. Foto: PR
Aandacht gericht op het middelpunt. Foto: PR

Mandala's kleuren

STEENDEREN - Velours kleurplaten en gelpennen in allerlei kleuren lagen vorige week donderdag op de tafels te wachten op een groepje Zonnebloem-gasten en vrijwilligers van de afdeling Steenderen. Zij hadden aangegeven creatief bezig te willen zijn met het inkleuren van verschillende mandala-vormen. "Het leek mij een heel gepruts maar het was leuk gepruts." De deelneemster aan het woord liet na afloop trots het resultaat van haar 'gepruts' zien.

Mandala betekent cirkel of centrum. Het is een woord dat te herleiden is uit het Tibetaans boeddhisme. Monniken gebruikten de mandala's bij het mediteren. De vorm is vaak symmetrisch maar dat is geen vereiste; de vlakken zijn wel steeds gerangschikt rond een middelpunt. Kleuren in een mandala hebben ieder hun eigen energie.

De deelnemers gingen weloverwogen te werk, kozen hun favoriete kleuren, twijfelden soms hoe de volgende vlakken eruit moesten komen te zien. Na anderhalf uur kleuren was het tijd voor een broodje. Wie dacht dat de pennen werden neergelegd, die had 't mis: het inkleuren van de grotere en kleinere vlakken ging gewoon door. Sommigen lieten een vlak heel bewust wit. Wit staat voor licht, reinheid, onschuld en harmonie.

Het was een Zonnebloem-activiteit met een bijzondere, mooie sfeer. De deelnemers maakten allemaal gebruik van het aanbod om nog een kaart en wat gelpennen in 'hun' kleuren mee te nemen naar huis. Om daar nog meer moois te maken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden