De titel van het elfde openluchtspel in Baak is bekend. Foto: Alice Rouwhorst
De titel van het elfde openluchtspel in Baak is bekend. Foto: Alice Rouwhorst

Openluchtspel Baak 2020

Openluchtspel Baak 2020

BAAK – In de eerste en tweede week van juni van het volgend jaar kunnen toeschouwers weer genieten van een spectaculair openluchtspel. De titel luidt 't Was nog nooit zo duuster…'. Een stuk dat zich afspeelt op een melkveebedrijf anno nu.

Door Alice Rouwhorst

Het originele Twentse stuk heet 'Met mekaar, vuur mekaar', is geschreven door Jan Henk Lefers en is vorig jaar opgevoerd in Boekelo. "Een grote afvaardiging van de stichting en spelers heeft het aldaar gezien en ze waren er over eens dat het potentie had", vertelt Dini Nijenhuis op maandagavond 11 november tijdens de presentatie van het nieuwe stuk aan de spelers en vrijwilligers van de Stichting Openluchtspel Baak. "Het script is eerst naar het ABN vertaald en daarmee is een schrijversgroep bestaande uit bestuursleden, regie en een aantal spelers aan de slag gegaan. Ze hebben het bedrijf voor bedrijf kritisch bekeken en het hele stuk naar de Baakse situatie herschreven, deels in het Achterhoeks. Dat was een hele kluif, maar over het eindresultaat zijn we allemaal heel tevreden", besluit Dini en geeft het stokje over aan Carla Hubers.
Zij is net als vorige keer, samen met Ben te Dorsthorst en Dinand Garritsen verantwoordelijk voor de regie. Dinand ondersteunt hen bij de logistieke planning van de spelers en het materieel. "Het gaat over het leven op het melkveebedrijf van de familie Tamming in Baak", zegt Carla, die een tipje van de sluier oplicht. "Opa Gerard heeft zijn eigen gedachten over verschillende zaken, dementerende oma Sini claimt de familie, vader Albert en moeder Joke proberen alles in goede banen te leiden. Albert wil met zijn zestigste stoppen met werken, zonen Kevin en Dennis willen beide wel de boerderij overnemen en dochter Merel studeert in Groningen. Wat niet ontbreekt is de 'keet', de ontmoetingsplek voor de jeugd. Daarnaast zijn er de buren Hendrik en Bertha, die bemoeizuchtig en o zo nieuwsgierig is… Daarnaast betreden een boswachter, een loverboy, een vertegenwoordiger en vele anderen het erf. Het spel heeft veel actie en heeft naast de lach ook een traan", laat Carla de aanwezigen weten.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
De rollen worden eind november verdeeld en dan begint het leren van de tekst en het oefenen. Ruim twintig oefenavonden en twee gehele dagen staan ingepland bij het bedrijf BMI en bij de familie Hebben. Op hun terrein, op een andere plek dan voorgaande keren, mag de bouwgroep zijn creativiteit weer de vrije loop laten gaan om weer een prachtig decor te realiseren. De eerste ideeën hiervoor zijn er al. En de kledinggroep kan ook weer aan de slag om de verschillende karakters te stylen. Omdat het in de huidige tijd afspeelt zal de zoektocht naar de juiste kleding en attributen minder groot zijn.

Op 5, 6, 10, 12 en 13 juni 2020 kan het publiek weer genieten van een prachtig openluchtspel in Baak, de elfde op rij. De kaartverkoop start in het voorjaar van 2020. Houd de media in de gaten en wees erbij volgend jaar!


openluchtspelbaak.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden