Jan Berentsen, Harry Somsen en Jan Wolters namen afscheid van Stichting Open Monumentendagen Bronckhorst. Foto: Theo Janssen
Jan Berentsen, Harry Somsen en Jan Wolters namen afscheid van Stichting Open Monumentendagen Bronckhorst. Foto: Theo Janssen

Afscheid van bestuursleden Harry Somsen, Jan Wolters en Jan Berentsen

Stichting Open Monumenten-dagen Bronckhorst

BRONCKHORST - Tijdens de laatst gehouden vergadering van Stichting Open Monumentendagen Bronckhorst (OMD) werd afscheid genomen van een drietal bestuursleden. Onlangs werd tijdens een informeel samenzijn door de OMD hier uitgebreid aandacht aan besteed. Harry Somsen, Jan Wolters en Jan Berentsen kregen allen naast de mooie woorden een cadeau overhandigd die goed was gevuld met streekproducten die verbonden zijn aan de gemeente Bronckhorst.

Penningmeester Gerda Ellenkamp sprak de scheidende bestuursleden afzonderlijk toe. Gerda deed dat in haar eigen, mooie woorden. Jan Wolters vertegenwoordigde tijdens de OMD (altijd in het tweede weekend van september) het stadje Bronkhorst, daarnaast zorgde Jan zoveel mogelijk voor de benodigde materialen, die hij eigenhandig maakte. Jan, in het verleden timmerman van beroep, heeft veel monumentale gebouwen gerestaureerd, vandaar ook mede zijn interesse in het organiseren van de OMD, waarbij zijn specialisatie in het restaureren van monumenten de nodige kennis met zich mee bracht.

Vervolgens werd Jan Berentsen toegesproken door Gerda. Jan die voor een groot deel Vorden vertegenwoordigde, is van huis uit schilder, later bedrijfsleider waarbij hij onder andere gespecialiseerd is in het aanbrengen van glas in lood van monumentale gebouwen. Daarnaast was Jan bij het samenstellen van de brochure de huisfotograaf. Vele mooie foto's waren van zijn hand. Maar ook tijdens de opbouw van tentoonstellingen was Jan een waardevolle kracht.

En last but not least Harry Somsen die het team in 2006 kwam versterken. Harry volgde in 2012 voorzitter wijlen Bart van Rooij op. Harry werd door Gerda geroemd om zijn ongelooflijke kennis van zaken. Harry die in het verleden niet zoals de andere scheidende bestuursleden ambachtelijke werkzaamheden verrichtte, heeft niet alleen enorm veel kennis en interesse in de historie, maar ook monumentale gebouwen spreken hem bijzonder aan. Naast de benodigde kennis wist Harry de spreekwoordelijk kar op een enthousiaste wijze te trekken, heeft niet alleen Zelhem op de kaart gezet tijdens de OMD, maar was allround actief in de gemeente Bronckhorst.

Tijdens deze informele bijeenkomst werd ook de nieuwe voorzitter van de OMD welkom geheten in het bestuur. Han van de Lans die van huis uit kunstgeschiedenis heeft gestudeerd woont in De Goedenberg, een monumentale boerderij op Landgoed Keppel in Hummelo. Han heeft het monument waar hij samen met zijn partner in woont de afgelopen twee jaar open gesteld tijdens de open monumenten dagen voor het publiek.

Han: "Dit deden wij om de mensen te betrekken, en daardoor draagvlak te creëren. Het zou mooi zijn dat er in de toekomst veel meer bewoners het monument waarin zij wonen open gaan stellen tijdens de OMD voor het publiek. Echter het moet wel mogelijk zijn." De nieuwe voorzitter is ambitieus, en wil de stijgende lijn van de afgelopen jaren graag voortzetten.

Ook geïnteresseerd om als vrijwilliger, op velen vlakken binnen de OMD of als bestuurslid aan te sluiten, schroom niet om geheel vrijblijvend contact op te nemen met het secretariaat Karel Cornegoor, via email karelenineke@outlook.com of bel 0575-473992.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden